Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

10 2014

http://www.fourtounis.gr/Στη σλληψη ενς καρδιοχειρουργο του νοσοκομεου Ευαγγελισμς προχρησε η αστυνομα, επειδ ζτησε φακελκι απ ασθεν του. Kακουργηματικο βαθμο δωξη ασκθηκε σε βρος του γιατρο και διευθυντ κλινικς.

Ο καρδιοχειρουργς δεν βαζε τον ασθεν του (εχε πθει μφραγμα) στο χειρουργεο για bypass γιατ ζητοσε 1.500 ευρ ως «φακελκι» και εναι χαρακτηριστικ τι φτασε στο σημεο να του πει τι δεν θα τον προγραμματσει για το χειρουργεο, καθς δεν εχε συγκεντρσει το ποσ.

Απ την ρευνα των «αδιφθορων» της αστυνομας, που τον συνλαβαν, διαπιστθηκε τι παρμοιο περιστατικ εχε συμβε και πριν απ λγες ημρες και δη κινονται οι διαδικασες απ το υπουργεο Υγεας στε να τεθε σε διαθεσιμτητα.

Ο γιατρς, ο οποος παραπμφθηκε σε ανακριτ, αρνθηκε ενπιον του εισαγγελα ποινικς δωξης την κατηγορα, υποστηρζοντας, μεταξ λλων, τι τα χρματα που βρθηκαν πνω του ανκουν στον διο και τα εχε μαζ του για να τα δσει κπου.

 

Ποιος εναι ο «γιατρς»

Να στοιχεα ρχονται στο φως για τη δρση του 59χρονου καρδιοχειρουργο, Διευθυντ Τμματος Κλινικς του νοσοκομεου «Ευαγγελισμς» που ζτησε φακελκι 1.500 ευρ απ ασθεν για να τον εγχειρσει. πως αποκαλπτει ο βουλευτς της ΝΔ Κστας Μαρκπουλος πρκειται για τον καρδιοχειρουργ Αντνη Τσοκα.

Ο κ. Μαρκπουλος εχε καταγγελει στο παρελθν τη δρση του εν λγω γιατρο στη διεθυνση του νοσοκομεο. Συγκεκριμνα δο μνες νωρτερα ασθενς απ την Εβοια που πρεπε να εγχειριστε μεσα, κατγγειλε πως ο Αντνης Τσοκας του εχε ζητσει 2.000 ευρ φακελκι. Τα χρματα ο ασθενς τα εχε δσει χωρς να χουν προσημειωθε απ την αστυνομα με αποτλεσμα ο χρηματισμς να μην μπορε να αποδειχθε.

Τελικ μως ο γιατρς φανεται πως δεν πτοθηκε και συνχισε τη δρση του. Ωστσο το τελευταο θμα του νας συνταξιοχος ναυτικς απ τη Σρο ανφερε αμσως στις Αρχς πως ο 59χρονος καρδιοχειρουργς του ζτησε φακελκι 1.500 ευρ, το οποο διαμορφθηκε τελικ στο ποσ των 500 ευρ, προκειμνου να πραγματοποισει χειρουργικ επμβαση ανοιχτς καρδις «by pass».

Στη συνχεια, ο ιατρς συνελφθη απ αστυνομικος της Διεθυνσης Εσωτερικν Υποθσεων, οι οποοι επιτηροσαν διακριτικ το χρο.

Σε σωματικ ρευνα, βρθηκαν και κατασχθηκαν:

  • το προσημειωθν χρηματικ ποσ των 500 ευρ,
  • το χρηματικ ποσ των 355 ευρ, ως προερχμενο απ παρμοια παρνομη δραστηριτητα και
  • χειργραφες σημεισεις με ονματα ιατρν, υπαλλλου του Νοσοκομεου και διφορα χρηματιpa; ποσ, που αποτελον αντικεμενο περαιτρω συναφος ρευνας.

Τρα η αστυνομα ερευν και λλες περιπτσεις, καθς στην κατοχ του γιατρο βρθηκαν χειργραφες σημεισεις με ονματα ιατρν, υπαλλλψν του Νοσοκομεου και διφορα χρηματικ ποσ. Αυτς τις σημεισεις ελγχει οι αστυνομικο προκειμνου να εντοπισον και λλα θματα του αδστακτου γιατρο.

 

Σε αργα τθηκε ο γιατρς

Σε αργα θεσε ο υπουργς Υγεας, Μκης Βορδης, τον ιατρ-καρδιοχειρουργ του Γενικο Νοσοκομεου «Ο Ευαγγελισμς», στον οποο ο Εισαγγελας Ποινικς Δωξης σκησε ποινικ δωξη για το αδκημα της δωροληψας κατ' εξακολοθηση απ υπλληλο που ενεργε κατ' επγγελμα.

Του ασκθηκε κακουργηματικο βαθμο δωξη, καθς το αδκημα που απγγειλε ο εισαγγελας σε βρος του αφορ δωροληψα κατ' εξακολοθηση, απ υπλληλο που ενεργε κατ' επγγελμα, και με βση τον νο νομ δικεται σε βαθμ κακουργματος, καθς αφορ διαφθορ κρατικν υπαλλλων.

Ο διος αρνθηκε ενπιον του εισαγγελα ποινικς δωξης την κατηγορα, υποστηρζοντας, μεταξ λλων, τι τα χρματα που βρθηκαν πνω του ανκουν στον διο και τα εχε μαζ του για να τα δσει κπου.

 

 

Η αντδραση του Σωματεου Εργαζομνων Νοσοκομεου Ευαγγελισμς (ΣΕΝΕ).

Οι εργαζμενοι με ανακονωση του σωματεου τους καταδκασαν απερφραστα το «φακελκι». Συγκεκριμνα αναφρει η ανακονωση

«Με αφορμ το περιστατικ χρηματισμο γιατρο του "Ευαγγελισμο" για να χειρουργσει ασθεν, χουμε να αναφρουμε τα εξς: χι μνο καταδικζουμε απερφραστα ττοια φαινμενα και απαιτομε πλρη και γργορη διαλεκανση, αλλ και εκτιμμε τι το "φακελκι" στο χρο της Υγεας δυσφημε και σπιλνει το ηρωικ ργο της συντριπτικς πλειοψηφας των γιατρν -και των υπλοιπων υγειονομικν- που μοχθον για την Υγεα του λαο νυχθημερν σε απεργραπτα αντξοες συνθκες.

Ττοια φαινμενα γνονται αφορμ να συκοφαντηθε στο σνολ του το υγειονομικ κνημα, πως εκφρζεται μσα απ τους συλλγους και τα σωματεα. Η κταση που παρνει δεν αποσκοπε τσο στο να παταχθον αυτ τα φαινμενα, σο στο να δυσφημεται στη συνεδηση του κσμου ο αγνας για αποκλειστικ δημσιο και δωρεν σστημα Υγεας!

Το φαινμενο του χρηματισμο δεν εναι τωριν. χει και "χθες" και "αριο", σο παραμνει εμπορευματοποιημνο το σστημα Υγεας, σο υπρχουν δεκδες ανενεργ χειρουργικ τραπζια στα νοσοκομεα λγω λλειψης προσωπικο, σο εμπεδνεται η αντληψη στο σστημα που ζομε τι τελικ η Υγεα εναι εμπρευμα.

Σε καμι περπτωση, οι ποιες κακς συνθκες εργασας και οι χαμηλς αμοιβς δεν αποτελον λλοθι για καννα γιατρ να χρηματζεται απ' τον ασθεν.

Καλομε λο το λα που υποφρει να ενωθε με τους τμιους μαχμενους υγειονομικος στον αγνα για προσλψεις μνιμου προσωπικο, αξιοπρεπες μισθος και βελτωση των συνθηκν εργασας.

Δε θα επιτρψουμε ττοια φαινμενα ν' αξιοποιηθον ως επιχερημα απ το υπουργεο Υγεας για να νομιμοποιηθε το "φακελκι" στα νοσοκομεα με την καθιρωση ιδιωτικν απογευματινν χειρουργεων.

Αν πραγματικ υπρχει η βοληση να λυθε το πρβλημα της λστας αναμονς και να χτυπηθε στη ρζα του το φαινμενο του χρηματισμο, πρπει να λειτουργσουν λα τα ανενεργ χειρουργικ τραπζια με μεση πρσληψη λου του απαρατητου προσωπικο με μνιμη και σταθερ εργασα» αναφρει η ανακονωση του ΣΕΝΕ.