8 , SEEMOUS 2014 (video & foto)

Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

9 2014

 

www.fourtounis.grΤο Εθνικ και Καποδιστριακ Πανεπιστμιο Αθηνν και το Τμμα Μαθηματικν του Πανεπιστημου Αθηνν σε συνεργασα με την Ελληνικ Μαθηματικ Εταιρεα (Ε.Μ.Ε.) διοργνωσαν στην οποα βρβευσαν τους φοιτητς του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ, που συμμετεχε στην 8η Μαθηματικ Ολυμπιδα για Φοιτητς Πανεπιστημων της Νοτιανατολικς Ευρπης, SEEMOUS 2014.

Η τελετ βρβευσης πραγματοποιθηκε την Τετρτη 9 Ιουλου 2014 και ρα 11.00 στο Αμφιθατρο Ι. Δρακπουλου του Πανεπιστημου Αθηνν (κεντρικ κτριο, Πανεπιστημου 30).

Βραβετηκαν οι:

  1. Μπλκας Ελευθριος, χρυσ μετλλιο, φοιτητς του Μαθηματικο Τμματος  Αθνας του ΕΚΠΑ
  2. Ψαρομιλγκος Κωνσταντνος, χρυσ μετλλιο, φοιτητς του Μαθηματικο Τμματος  Αθνας του ΕΚΠΑ
  3. Ζαρφης Νικλαος, χρυσ μετλλιο, σπουδαστς του ΕΜΠ
  4. Δοσολας Γεργιος, αργυρ μετλλιο, σπουδαστς του ΕΜΠ
  5. Οικονμου Ανργυρος, αργυρ μετλλιο, σπουδαστς του ΕΜΠ

Στην προσφνησ του ο Πρτανης του Εθνικο και Καποδιστριακο Πανεπιστημου Αθηνν Καθηγητς κ. Θεοδσιος Πελεγρνης αναφρθηκε στην αξα του Μαθηματικο Τμματος του ΕΚΠΑ και απευθυνμενος προς τους βραβευμενους φοιτητς τους κλεσε  να μην απογοητεονται ποιες δυσκολες κι αν συναντσουν γιατ «σημασα χει να πετχετε τα νειρα της νιτης σας», πως χαρακτηριστικ επε.

Ακολοθησε ο Αναπληρωτς Πρεδρος του Συμβουλου του Ιδρματος, Καθηγητς του Τμματος Μαθηματικν κ. Χαρλαμπος Παπαγεωργου ο οποος δωσε τα συγχαρητρι του στους βραβευμενους και επε τι « σημασα χει να παρνεις μρος σε διαγωνισμος, να συμμετχεις, αλλ χει επσης σημασα να παρνεις και βραβεα στους διαγωνισμος γιατ προσφρουν προσωπικ ικανοποηση και ενισχουν το βιογραφικ τους καθενς για την αυριαν πορεα τους προς τα μεγλα Πανεπιστμια του κσμου».

Μετ ο Κοσμτορας Σχολς Θετικν Επιστημν Καθηγητ κ. Κωνσταντνος Βαρτσος, ο οποος χαρακτρισε «βλσαμο τη δικριση κτω απ αυτς τις συνθκες που βινει τσο το δρυμ μας, σο και η κοινωνα μας» και συνχισε λγοντας τι «οι καθηγητς και ο διος προτξαμε τη διδαχ της μπνευσης και χι της στερας γνση. Προσπαθσαμε να εμπνεσουμε και το πετχαμε». Στη συνχεια ζτησε απ τους φοιτητς να φτσουν τσο ψηλ, στε οι καθηγητς του να γνουν μαθητς τους.

Το λγο πρε στη συνχεια ο Πρεδρος του Τμματος Μαθηματικν, Καθηγητς κ. Ιωννης Εμμανουλ, ο οποος χαρακτρισε τα Μαθηματικ μρος της κουλτορας του λληνα και τνισε τι «αποτελον την κατλληλη γλσσα για την περιγραφ, μελτη και τη βαθτερη κατανηση της φσης». Επσης τνισε τι τα Μαθηματικ αποτελον το υπβαθρο για κθε επιστημονικ, τεχνολογικ και οικονομικ δραστηριτητα» και συνχισε: «η μαθηματικ σκψη μπορε να βοηθσει στην αναζτηση και επεξεργασα μαθηματικν μοντλων για την ερμηνεα πρακτικν αλλ και θεωρητικν προβλημτων». Στη συνχεια αναφρθηκε στη φιλοσοφικ δισταση των Μαθηματικν αλλ και στην εθελοντικ συνεισφορ των καθηγητν της σχολς στην εκγμναση των φοιτητν για τους διαγωνισμος και τλος τνισε την πολ καλ συνεργασας που υπρχει μεταξ Μαθηματικο Αθνας και Μαθηματικς Εταιρεας.

Στη συνχεια ο Πρεδρος της Ελληνικς Μαθηματικς Εταιρεας, Καθηγητς κ. Γεργιος Δημκος, αφο συνεχρη τους βραβευμενους, αναφρθηκε στο ιστορικ της φοιτητς του Μαθηματικο Τμματος  Αθνας του ΕΚΠΑ η οποα χρονικ προηγθηκε και αυτς ακμα της Ακαδημας Αθηνν. Μετ αναφρθηκε στην ιστορα και το ρλο της νωσης Μαθηματικν Νοτιοανατολικς Ευρπης και το διαγωνισμ SEEMOUS. Φυσικ δεν παρλειψε να αναφερθε στο σνολο των διαγωνισμν της ΕΜΕ κνοντας ιδιατερη αναφορ στο διαγωνισμ του Μικρο Ευκλεδη καλντας μλιστα και τον Πρτανη του ΕΚΠΑ κ. Μπελεγρνη να παραβρεθε και να ζσει απ κοντ τις απονομς των επανων που δνονται γι’ αυτ το συμμετοχικ διαγωνισμ που αποτελε των προθλαμο λων των υπολοπων. Κλενοντας ζτησε απ την πολιτεα να δσει βαρτητα στη χρησιμοποηση «των νων μυαλν», πως επε, που θα βοηθσουν στην ανπτυξη της χρας.

Τελευταος πρε το λγο ο Αναπληρωτς Καθηγητς του Τμματος Μαθηματικν κ. Αριστεδης Κοντογεργης, και αναφρθηκε λεπτομερς στη διαδικασα και τον τρπο διεξαγωγς του διαγωνισμο SEEMOUS. Χαρακτηριστικ ανφερε τι τρεις φοιτητς ταν μσα την πρτη πεντδα και τι η ελληνικ ομδα ρθε συνολικ δετερη στο διαγωνισμ και το ΕΚΠΑ κατλαβε την πρτη θση στην κατταξη των πανεπιστημων. «Ττοιου εδους διακρσεις αποτελον απντηση σε σους καλλιεργον να κλμα απαξωσης των πανεπιστημων και τους καθηγητς που εναι δθεν ανξιοι και ανκανοι και επαναπαυμνοι και για τους φοιτητς που εναι τεμπληδες και αδιφοροι. Στην πραγματικτητα τα πργματα εναι τελεως διαφορετικ και ποιος δημοσιογρφος πολιτικς ενδιαφερθε θα δει μια τελεως διαφορετικ εικνα» τνισε χαρακτηριστικ και κλεισε λγοντας τι νας αριθμς πνω απ πενντα φοιτητς το χρνο γνονται δεκτο με υποτροφα απ τα καλτερα πανεπιστμια της Ευρπης κι της Αμερικς κι κλεισε με τη φρση: « το καθκον της πολιτικ ηγεσας δεν μπορε να εναι λλο απ το να δημιουργσει τις προποθσεις στε η επιστροφς μετ το τλος των σπουδν να εναι ελκυστικ».