Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

8 2014

www.fourtounis.grΑνατροπς στον συνδικαλιστικ νμο επιχειρε η κυβρνηση, προωθντας προς συζτηση με την τρικα τσσερις βασικς αλλαγς στο νομοθετικ πλασιο (ν. 1264/1982) που ισχει εδ και 32 χρνια. 

Οι αλλαγς, που δη συναντον τις αντιδρσεις του ΠΑΣΟΚ, αφορον στον τρπο λψης των αποφσεων για απεργες, στη χρηματοδτηση των συνδικτων, στην ανταπεργα (λοκουτ) και στις συνδικαλιστικς δειες.

Χαρακτηριστικ της στσης που φανεται τι θα τηρσει το ΠΑΣΟΚ εναι η δλωση, στο Mega, του γραμματας Επικοινωνας του κμματος Δημτρη Καρδη. «Εχε τεθε και παλιτερα και το εχαμε απορρψει. Και τρα θα το κνουμε» υποστριξε.

Σμφωνα με τα Να, το προωθομενο σχδιο της κυβρνησης θα συζητηθε με τους εκπροσπους των δανειστν κατ την επικεμενη επσκεψ τους στην Αθνα τις επμενες ημρες. Στχος της κυβρνησης η τροποποηση του συνδικαλιστικο νμου να υλοποιηθε ς το τλος του τους. 

Οι τσσερις ανατροπς που σχεδιζονται εναι: 

  • Αλλαγ στον τρπο λψης των αποφσεων για απεργιακς κινητοποισεις. Η προκρυξη απεργας, για να εναι νμιμη, θα πρπει να χει υπερψηφιστε απ το 50%+1 των μελν του συνδικτου.
  • Επαναφορ της ανταπεργας (λοκουτ). Πρκειται για το κλεσιμο της επιχερησης απ τον εργοδτη σε περιπτσεις απεργιν διαρκεας των εργαζομνων.
  • Επανεξταση του τρπου και των πηγν χρηματοδτησης των συνδικαλιστικν οργανσεων.
  • Αλλαγ στο καθεστς των συνδικαλιστικν αδειν.