Ðþò ôçí «ðÜôçóáí» 65.000 ðïëßôåò ðïõ ðÞñáí óôåãáóôéêü óå åëâåôéêü öñÜãêï

Βασßλης Φουρτοýνης, δÜσκαλος

ÊõñéáêÞ 6 Éïõëßïõ 2014

Πþς την «πÜτησαν» 65.000 πολßτες που πÞραν στεγαστικü σε ελβετικü φρÜγκο Λýση στο πρüβλημÜ τους αναζητοýν χιλιÜδες δανειολÞπτες οι οποßοι Ýχουν λÜβει δÜνεια, κυρßως στεγαστικÜ, σε ξÝνο νüμισμα. Ιδιαßτερα ισχυρü πρüβλημα αντιμετωπßζουν üσοι δανεßστηκαν σε ελβετικü φρÜγκο λüγω της ισοτιμßας του νομßσματος Ýναντι του ευρþ, η οποßα στην εξÝλιξÞ της απü το 2000 Ýχει οδηγÞσει σε αýξηση του κεφαλαßου που χρωστοýν στα πιστωτικÜ ιδρýματα οι δανειολÞπτες.

Μολονüτι η ρÞτρα σε ξÝνο νüμισμα ενÝχει σημαντικü πιστωτικü κßνδυνο, πολλοß ιδιþτες σε Üλλες περιüδους προχþρησαν σε τÝτοιου εßδους δανεισμü. Οπως λÝνε Ýγκυροι τραπεζικοß παρÜγοντες, ο δανεισμüς σε ξÝνο νüμισμα ενδεßκνυται κυρßως για επιχειρÞσεις με εξαγωγικÞ δραστηριüτητα, που μποροýν να αντισταθμßσουν τυχüν απþλειες απü ισοτιμßες του νομßσματος μÝσα απü τη δραστηριüτητÜ τους στο εξωτερικü. ΦυσικÜ ενδεßκνυται και για ιδιþτες που διαθÝτουν αντßστοιχες καταθÝσεις σε ξÝνο νüμισμα.

ΑντιθÝτως για ιδιþτες που δεν διαθÝτουν τÝτοιες ευχÝρειες, σε δÜνεια εξαιρετικÜ μακροπρüθεσμου χαρακτÞρα, üπως τα στεγαστικÜ, ο κßνδυνος εμφανßζεται ιδιαßτερα αυξημÝνος. Το δÝλεαρ για τον δανεισμü σε ξÝνο νüμισμα και ιδιαßτερα σε ελβετικü φρÜγκο Þταν το εξαιρετικÜ χαμηλü επιτüκιο.

 

Το λÜθος

Περßπου 65.000 δανειολÞπτες προχþρησαν σε τÝτοιου εßδους δανεισμü, οι περισσüτεροι εκ των οποßων Ýλαβαν τα δÜνειÜ τους την περßοδο 2007-2008, üταν το επιτüκιο libor κινεßτο στο 2%-2,5% την ßδια στιγμÞ που τα ευρωπαúκÜ επιτüκια Þταν Ýως και 2 μονÜδες υψηλüτερα.

Εκεßνη την περßοδο το ελβετικü φρÜγκο κινοýνταν σε εξαιρετικÜ χαμηλÜ επßπεδα Ýναντι του ευρþ, με αποτÝλεσμα η ωφÝλεια για τον δανειολÞπτη να εßναι διπλÞ.

Τα πρÜγματα, üμως, Üλλαξαν πολý απü τüτε. Τα ευρωπαúκÜ επιτüκια υποχþρησαν αισθητÜ, ενþ η ισοτιμßα του ελβετικοý φρÜγκου με το ευρþ μεταβλÞθηκε υπÝρ του πρþτου. Το ελβετικü φρÜγκο απü 1,6 ευρþ που κüστιζε 6-8 χρüνια νωρßτερα, κλεßδωσε στο 1,20 ευρþ το 2011 με απüφαση της ΚεντρικÞς ΤρÜπεζας της Ελβετßας, στοιχεßο το οποßο παγßωσε το οφειλüμενο ποσü απü τους δανειολÞπτες στην παραπÜνω ισοτιμßα του νομßσματος. ¸τσι, οι δανειολÞπτες, ακüμη και εÜν καταβÜλουν τη δüση κανονικÜ, δεν αποπληρþνουν το δÜνειü τους, το οποßο Ýχει αυξηθεß σε επßπεδο κεφαλαßου εÜν μετρηθεß σε ευρþ.

Το θÝμα Þρθε εκ νÝου στην επιφÜνεια με βÜση απüφαση που εξÝδωσε το ΠολυμελÝς Πρωτοδικεßο της ΞÜνθης, το οποßο επÝτρεψε σε Ýναν τÝτοιο δανειολÞπτη να αποπληρþνει το δÜνειü του με βÜση την ισοτιμßα που ßσχυε για το ελβετικü φρÜγκο και το ευρþ την εποχÞ που Ýλαβε το δÜνειο

Μολονüτι κÜθε απüφαση δικαστηρßου με βÜση το δßκαιο που ισχýει στη χþρα μας εßναι μοναδικÞ, εκτιμÜται üτι υπÜρχουν σημαντικÝς πιθανüτητες να διαμορφωθεß μια Üλλη πραγματικüτητα σε σχÝση με το συγκεκριμÝνο εßδος δανεισμοý.

Τα ερωτÞματα που διαμορφþνονται σε αυτÞν την περßπτωση εßναι ποιος θα αναλÜβει τον συναλλαγματικü κßνδυνο, üπως επßσης και εÜν αυτü αφορÜ το δÜνειο απü τη στιγμÞ της απüφασης Þ απü την Ýναρξη της διαδικασßας αποπληρωμÞς.

 

Η δικαστικÞ απüφαση της ΞÜνθης

Σημειþνεται, πÜντως, πως αν και η συγκεκριμÝνη δικαστικÞ απüφαση προβλÝπει üτι ο δανειολÞπτης στερεßται οικονομικþν γνþσεων και ως εκ τοýτου εßχε αδυναμßα να αντιληφθεß τη συγκεκριμÝνη επιλογÞ στην ουσßα της, εν τοýτοις οι τρÜπεζες υποστηρßζουν πως οι συμβÜσεις τους εßναι απολýτως ξεκÜθαρες ως προς το σημεßο αυτü και κατÜ τοýτο απολýτως αντιληπτÝς.

Η απüφαση δεν υπεισÝρχεται στο κομμÜτι εκεßνο που συνιστÜ αλλαγÞ των δεδομÝνων, η οποßα αφορÜ στο κλεßδωμα της ισοτιμßας ελβετικοý φρÜγκου και ευρþ, η οποßα ασφαλþς δεν μποροýσε να Ýχει προβλεφθεß. Με το κλεßδωμα της ισοτιμßας και μÜλιστα σε τüσο υψηλÜ επßπεδα, üπως εκεßνα του 2011 üσον αφορÜ το ελβετικü φρÜγκο, ο δανειολÞπτης αποστερεßται της δυνατüτητας να επωφεληθεß και σε μεταγενÝστερη ημερομηνßα απü το ενδεχüμενο ενßσχυσης του ευρþ σε σχÝση με το ελβετικü φρÜγκο. Ωστüσο, Ýνα τÝτοιο γεγονüς δεν θα μποροýσε να Ýχει προβλεφθεß και αποτυπωθεß σε συμβÜσεις.

 

Τι συμβαßνει στην ΕυρωπαúκÞ ¸νωση

Στο πλαßσιο της ΕυρωπαúκÞς ¸νωσης το θÝμα των δανεßων σε ελβετικü φρÜγκο Ýχει εδþ και καιρü πÜρει σοβαρÝς διαστÜσεις, üπως αναφÝρουν οι πληροφορßες συλλüγου που Ýχει δημιουργηθεß στην ΕλλÜδα για τον σκοπü αυτüν. Στην Ισπανßα εßχαν δοθεß μεγÜλα ποσÜ σε δÜνεια σε ελβετικü φρÜγκο και ιαπωνικü γιεν μεταξý 2006 και 2007.

ΠÜνω απü 85% των ενυπüθηκων δανεßων στη Λετονßα και Εσθονßα, απü 70% στη Λιθουανßα, απü 65% στην Ουγγαρßα, Ρουμανßα και Βουλγαρßα και απü 38% στην Αυστρßα, Ýχουν παρασχεθεß σε ξÝνο νüμισμα. Ειδικüτερα, και σε σχÝση με τα δÜνεια σε ελβετικü φρÜγκο, μετÜ την κατÜρρευση της Lehman Brothers και την επελθοýσα πρωτοφανÞ σε Ýνταση και διÜρκεια ταραχÞ στις χρηματοοικονομικÝς αγορÝς παγκοσμßως, σε συνδυασμü με την ευρωπαúκÞ πιστωτικÞ κρßση, προκλÞθηκε μια αλματþδης αýξηση των διεθνþν χρηματοροþν προς το ασφαλÝς καταφýγιο του ελβετικοý φρÜγκου.

Τοýτο επÝφερε απü τα τÝλη του 2009 μια συνεχÞ ανατßμηση του φρÜγκου Ýναντι των λοιπþν νομισμÜτων, με αποκορýφωμα τον Αýγουστο του 2011, οπüτε και η ισοτιμßα ευρþ/φρÜγκου πλησßασε σχεδüν το 1/1. ¸κτοτε η ελβετικÞ κεντρικÞ τρÜπεζα για την προστασßα της εθνικÞς οικονομßας της Ελβετßας, ασκþντας παρεμβÜσεις στις συναλλαγματικÝς αγορÝς, επιχειρεß να διατηρÞσει την ισοτιμßα ευρþ/φρÜγκου Üνω του 1,2, επιβεβαιþνοντας μÜλιστα τον ΣεπτÝμβριο του 2013 τη διατÞρηση του στüχου αυτοý και για το 2014.

¹δη, τον ΜÜρτιο του 2013, αναφÝρθηκε σε σχετικÞ βιβλιογραφßα η Ýκδοση απüφασης του Πρωτοδικεßου της Βαρκελþνης που δικαßωνε δικηγüρο - δανειολÞπτη δανεßου σε ελβετικü φρÜγκο, καθþς δεν εßχε ενημερωθεß επαρκþς για τους κινδýνους ενüψει της μεταβλητüτητας της συναλλαγματικÞς ισοτιμßας.

 

ΕνημÝρωση για τους δανειολÞπτες

Το καλοκαßρι του 2013 δικαστÞριο στην Κροατßα αποφÜσισε, κατüπιν Üσκησης ομαδικÞς αγωγÞς 75.000 δανειοληπτþν σε ελβετικü φρÜγκο, υπÝρ της μεταβολÞς του ýψους της οφειλÞς στο τοπικü νüμισμα. Στην Ουγγαρßα, στα μÝσα Δεκεμβρßου του 2013, το ανþτατο δικαστÞριο αποφÜνθηκε περß της εγκυρüτητας των συναπτüμενων σε ελβετικü φρÜγκο δανειακþν συμβÜσεων, καλþντας τα κατþτερα δικαστÞρια ναι μεν να δÝχονται την εγκυρüτητα των εν λüγω δανεßων, αλλÜ να μεταβÜλουν τους üρους λειτουργßας τους.

Σε επßπεδο ενεργειþν εκ μÝρους της Ε.Ε., Üξια μνεßας εßναι η προσφÜτως εγκριθεßσα πρüταση οδηγßας για τις «ΣυμβÜσεις Πßστωσης για τα Ακßνητα Κατοικßας», η οποßα προβλÝπει την υποχρÝωση των πιστωτικþν ιδρυμÜτων να ενημερþνουν ειδικþς και αναλυτικÜ τους ενυπüθηκους δανειστÝς για τον κßνδυνο της συναλλαγματικÞς ισοτιμßας, εφüσον πρüκειται για δÜνειο σε ξÝνο νüμισμα.