Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

6 2014

http://www.fourtounis.gr/Με μολυσμνα δατα απ αρδευτικ κανλια ποτζουν τις καλλιργεις τους αγρτες στην Αγυπτο, παρτι τα κτματ τους απχουν ελχιστα απ τον Νελο, ναν απ τους μεγαλτερους ποταμος του κσμου.

Το παρδοξο αυτ φαινμενο οφελεται στο απαρχαιωμνο αρδευτικ σστημα αλλ και σε κυβερνητικ πργραμμα διατρησης των υδτων του ποταμο, που αποθαρρνει τους αγρτες. Την δια στιγμ, παρ την κυβερνητικ εμμον για οικονομα στο νερ, το κρτος προσφρει κνητρα για ενσχυση της αγροτικς παραγωγς.

Το κρατικ πργραμμα επιχοργησης πορων οικογενειν, η ναρχη αστικ ανπτυξη και η χρνια πολιτικ αστθεια οδγησε το Κιρο σε προσπθεια συρρκνωσης των εισαγωγν ειδν διατροφς, με ετσιο κστος 4,5 δισ. δολρια.

Η Αγυπτος κατστη τσι απ σιτοβολνας ο μεγαλτερος εισαγωγας σιτηρν στον κσμο, με 10 εκατ. τνους.

Η λεκνη του Νελου, το μνο εφορο δαφος στην Αγυπτο, καταλαμβνει μλις 5% της συνολικς κτασης της χρας, εν στεγζει 95% του πληθυσμο των 87 εκατομμυρων. Σε μα προσπθεια να αντιμετωπσει το πρβλημα, η να κυβρνηση του προδρου Σσι ανακονωσε στις αρχς της εβδομδας τα σχδι της για «ανκτηση» 10 δισεκατομμυρων στρεμμτων απ την ρημο.

«Το σχδιο αυτ δεν εναι ρεαλιστικ. Για να γνει αυτ θα χρειαστον τουλχιστον 80 δισ. κυβικ μτρα νερο τον χρνο, περισστερο απ τη συνολικ ρο του Νελου», λει ο γεωπνος και οικονομολγος Γκαμλ Σιμ στο Πανεπιστμιο του Καρου.

Πρωτοβουλες, πως ο περιορισμς της καλλιργειας ρυζιο -το πιο «διψασμνο» φυτ- και η αντικατσταση του ζαχαροκλαμου με τετλα, χουν βοηθσει χωρς ωστσο να δσουν λσεις στο σημαντικτερο ατιο κατανλωσης δατος: την καλλιργεια σιτηρν.

Ειδικο εκτιμον τι ο ριζικς εκσυγχρονισμς του αρδευτικο συστματος η καλλιργεια πιο προσοδοφρων προντων, πως εναι τα φροτα, θα μποροσε να λσει το πρβλημα οικονομικ. Αν και η τελευταα λση φαντζει ιδανικ, διαθτοντας μεγλες εξαγωγικς προοπτικς και απαιτντας ελχιστο νερ, η εξαγωγ φρσκων φροτων απαιτε σημαντικς και δαπανηρς υποδομς ψξης και αποθκευσης.

 

Διατροφικ κρση

Ειδικο της διαχερισης των υδτων επισημανουν τι η διατροφικ ασφλεια λου του πλαντη απειλεται απ την λλειψη νερο, πως αυτ που προκαλεται απ τα μεγλα αρδευτικ ργα στον Ανω Νελο, την κλιματικ αλλαγ και την πληθυσμιακ αξηση.

«Η Αγυπτος εναι εξαρτημνη απ τον Νελο για κθε της ανγκη σε νερ. Τα νερ του Νελου μοιρζονται, μως, σε 11 κρτη», λει ο Μπενενττο Μπργκα, πρεδρος του διεθνος οργανισμο World Water Council.

Παρ την αυστηρ στση που εχε υιοθετσει ο κπτωτος πρεδρος Μρσι για το θμα της κατανομς των υδτων του Νελου, ο νος πρεδρος Σσι σχεδιζει να επισκεφθε την πρωτεουσα της Αιθιοπας Αντις Αμπμπα μσα στο καλοκαρι, για να χει επαφς γρω απ το θμα του Νελου και των υδτων του.

 

Αιθιοπικ φργμα

Η Αιθιοπα σχεδιζει, απ τη μερι της, την κατασκευ μεγλου φργματος, ικανο να συγκρατε 10 δισ. κυβικ μτρα νερο τον χρνο. Το σχδιο αυτ ανησυχε την Αγυπτο, που εκτιμ τι ο γκος νερο του Νελου θα μειωθε σημαντικ.

Την δια στιγμ, μετεωρολογικς εκτιμσεις του ΟΗΕ θλουν τον γκο βροχοπτσεων να μεινεται σημαντικ πνω απ τη Βρεια Αφρικ, με τη μση θερμοκρασα στην Αγυπτο να σημεινει νοδο της τξης του ενς με δο βαθμος Κελσου, ς το τλος του 21ου αινα.

Η αυξημνη θερμοκρασα θα σημνει την εξτμιση μεγαλτερου γκου απ τα νερ του Νελου και τη μεωση της ορμς του. Ο συνδυασμς του φαινομνου αυτο, μαζ με τις επιπτσεις του αιθιοπικο φργματος και εκενες της ασφυκτικς δημογραφικς πεσης, σημανει τι η στιση του πληθυσμο της Αιγπτου θα καθσταται ολονα και πιο δυσχερς.

«Εδ και χιλιδες χρνια, συνηθσαμε στην υπερκατανλωση δατος, που θεωρετο δωρεν. Οι Αιγπτιοι αγρτες εναι σοφο μως ταν λνε τι το νερ δεν μας ανκει. Το νερ ρχεται απ τον Θε. Μσα στις επμενες δεκαετες, θα πρπει να μθουμε πολ γργορα τη χρηστ διαχεριση του νερο», λει ο καθηγητς Σιμ.