30 αγρτες

Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

4 2014

http://4.bp.blogspot.com/-bN7XfbrUNUQ/UmBssdcqUyI/AAAAAAABdqA/moNurL6nMj0/s320/6a8a097730ffeb2b0dcc2c6274b6dda5_L.jpgΣε δκη παραπμπονται με βολευμα του Συμβουλου Εφετν Καλαμτας οι 30 απ τους 43 αγρτες που πρασαν την πρτα της ανακρτριας τον περασμνο Μρτιο και Απρλιο, για να απολογηθον σχετικ με τη γνωστ υπθεση της μεγλης φοροδιαφυγς με τη διακνηση εικονικν αγροτικν τιμολογων 8,5 εκατ. ευρ, η οποα εχε επκεντρο την Τριφυλα. Μεταξ των 30 κατηγορουμνων και νας Φιλιατρινς, ο οποος πρυσι τον Οκτβριο καταδικστηκε για την υπθεση σε 20 χρνια κθειρξη, καθς και νας συντοπτης του, που εχε αθωωθε. 

Πιο αναλυτικ, στο εδλιο του Τριμελος Εφετεου Κακουργημτων θα καθσουν το Σεπτμβριο 20 αγρτες απ τα Φιλιατρ, 2 αγρτισσες απ τους Γαργαλινους, 1 ντρας και 1 γυνακα Αθηναοι, 1 γυνακα απ το Ναπλιο, 4 απ το Ρωμανο Πυλας και 1 γυνακα απ το Ριζμυλο. Συνολικ, παραπμπονται 15 νδρες και 15 γυνακες, οι οποες εναι σζυγοι συγγενες κατηγορουμνων και στο νομ τους χουν κοπε πλαστ αγροτικ τιμολγια. Και οι 30 βρσκονται, κατ περπτωση, αντιμτωποι με τα αδικματα της απτης και της χρσης πλαστν τιμολογων, εν η δικογραφα που χει σχηματιστε σε βρος αγροτν απ την Τριφυλα και την Αργολδα για την διακνηση εικονικν τιμολογων και στην οποα περιλαμβνονται και οι συγκεκριμνοι κατηγορομενοι, δεν χει ακμη κλεσει αλλ βρσκεται στην Ανκριση. 

Ηδη πρυσι τον Οκτβριο, εκτς απ τους δο Φιλιατρινος οι οποοι θα καθσουν κατηγορομενοι εκ νου στο εδλιο, δικστηκαν λλοι 3 κατηγορομενοι για την υπθεση. Το Τριμελς Εφετεο Καλαμτας καταδκασε τους 3 (δο Αθηναους και ναν Θεσσαλονικι) σε ισβια δεσμ.

Η ανακρτρια κλεσε τα τομα που παραπμπονται τρα σε δκη με το βολευμα του Συμβουλου Εφετν Καλαμτας, για καταθσεις τον περασμνο Μρτιο επειδ στο νομ τους εχαν κοπε τιμολγια απ την 1η Ιανουαρου 2010 ως τις 25 Μαου 2012 και περιλαμβνονται στη δικογραφα που εχε σχηματιστε σε βρος αγροτν. Απ τους 30 κατηγορομενους δεν κρθηκε καννας προσωριν κρατομενος μετ την απολογα του, εν κποιοι αφθηκαν ελεθεροι με περιοριστικος ρους. Ωστσο, νας απ τους κατηγορομενους απ τα Φιλιατρ, ο οποος αθωθηκε πρυσι τον Οκτβριο για την κατηγορα της εγκληματικς οργνωσης, παραμνει προφυλακισμνος με τις κατηγορες της απτης και χρσης πλαστν εγγρφων κατ του Δημοσου. Εν ο τερος Φιλιατρινς κατηγορομενους για την υπθεση εκτει ποιν κθειρξης 20 χρνων για απτη και πλαστογραφα. 

Αξζει να σημειωθε τι οι ανακρσεις για αυτ την υπθεση δεν χουν τελεισει καθς χει σχηματιστε ξεχωριστ δικογραφα για τις κατηγορες της κδοσης και αποδοχς εικονικν τιμολογων. Επιπρσθετα, εκτς απ τους δη καταδικασμνους σε ισβια εκδτες των εικονικν τιμολογων υπρχει νας ακμα εκδτης, ιδιοκττης επιχερησης στη Ζαχρω Ηλεας. Και παρλο που πρκειται για την δια υπθεση με τα δια ακριβς πρσωπα κατηγορομενους, την δια περιοχ και την δια χρονικ περοδο, επειδ εμπλκεται η επιχερηση της Ηλεας η υπθεση εξετζεται απ τις δικαστικς αρχς Πργου.