Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

4 2014

www.fourtounis.grΜια να κατηγορα εργαζομνων, τους «αρατους», οι οποοι αγγζουν το να εκατομμριο, δημιοργησαν στη χρα μας η κρση και η κρηξη της ανεργας.

Πρκειται για σους εργζονται σε καθεστς μαρης (αδλωτης) εργασας, ως μισθωτο αλλ αμεβονται με μπλοκκι ελεθερου επαγγελματα καθς και με πλρες ωρριο, που δηλνονται ως μερικς απασχολομενοι.

Σμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ», τα τελευταα στοιχεα του Ινστιτοτου Εργασας Γενικς Συνομοσπονδας Εργατν Ελλδος (ΙΝΕ / ΓΣΕΕ) εναι αποκαλυπτικ για τις συνθκες εργασιακο μεσαωνα στην αγορ εργασας παρ τις θετικς ενδεξεις αξησης της απασχλησης για πρτη φορ απ το ξσπασμα της κρσης. Σμφωνα με τα στοιχεα αυτ:

- νας στους πντε εργαζμενους εναι ανασφλιστος με αποτλεσμα (πως προκπτει και απ τα στοιχεα του υπουργεου Εργασας) το σνολο των εργαζμενων σε καθεστς μαρης εργασας να προσεγγζει τους 500.000.

- 300.000 εναι οι λεγμενοι «ψευδο-αυτοαπασχολομενοι» οι οποοι, εν παρχουν εξαρτημνη μισθωτ εργασα, παρουσιζονται ως ελεθεροι επαγγελματες με μεγλες απλειες σε κθε περπτωση για τα σοδα του ΙΚΑ. Το εργασιακ καθεστς τους (χρονοεπιδματα, δειες, δρα Χριστουγννων - Πσχα κ.τ.λ.) προκπτει απ διαπραγμτευση με τον εργοδτη και χι απ τη νομοθεσα.

Οι «αρατοι» εργαζμενοι συνθτουν την πιο επικνδυνη μορφ απασχλησης, σημεινουν συνδικαλιστικο κκλοι και στελχη ασφαλιστικν ταμεων, αφο δεν πληρνουν οι εργοδτες και οι διοι ασφαλιστικς εισφορς στα ταμεα, δεν στοιχειοθετον δικαιματα χρνου, δεν δικαιονται δεια, επδομα δειας, δρο Χριστογεννα, Πσχα, αποζημωση κ.λπ.

 

Οι πρωταθλητς του εδους

Θα πρπει να σημειωθε τι πρωταθλητς της εισφοροδιαφυγς θεωρονται τα επισιτιστικ επαγγλματα (εστιατρια-ταβρνεςς, αθουσες δεξισεων, μεζεδοπωλεα, καφετριες, μπαρ, κντρα διασκδασης).

λλοι κλδοι που χρησιμοποιον εκτεταμνα τη μαρη εργασα εναι, σμφωνα πντα με το ΣΕΠΕ, τα βιοτεχνικ πρκα, οι βιομηχανικς ζνες, τα κομμωτρια, τα πρατρια βενζνης, τα συνεργεα αυτοκιντων, οι μεταφορικς επιχειρσεις, το λιανικ εμπριο, η καθαριτητα, οι κατασκευς, η φιλοξενα, οι υπηρεσες ασφλειας (Security) και οι επιχειρσεις φασν.