. . ...

Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

3 2014

http://4.bp.blogspot.com/-GUq3EXo9Yb0/U7T6wnkO3lI/AAAAAAAB6kY/VfmUC71203w/s1600/_1_~1.PNGΗ Δημοκρατικ Συνεργασα Εκπαιδευτικν της πρωτοβθμιας εκπαδευσης, που ανκουν συνδικαλιστικ στη Διδασκαλικ Ομοσπονδα Ελλδος (ΔΟΕ) εναι αντθετη με την απφαση της 83ης Γενικ Συνλευσης, που προβλπει τι οι διευθυντς που θα συμμετσχουν στη διαδικασα της αξιολγησης θα διαγραφον απ το Σλλογο που ανκουν. Η διαφωνα της στηρζεται στην εκτμηση τι αυτ η απφαση εναι σε λθος κατεθυνση διτι θα οδηγσει τον κλδο σε δισπαση.

 

Διαβστε αναλυτικ την ανακονωση της ΔΗ. ΣΥ.

Πραγματοποιθηκε στην Αθνα, απ 22-24 Ιουνου 2014, η 83η Γενικ Συνλευση της Δ.Ο.Ε. με τη συμμετοχ 600 αντιπροσπων απ’ λους τους συλλγους της χρας. Μια συνλευση στην οποα κυραρχο ταν το θμα της αξιολγησης και των αγνων που πρπει να οργανσει ο κλδος για την αποτροπ της.

Δυστυχς, για μια ακμη φορ, η Γενικ Συνλευση δεν κατφερε να πρει καμι αγωνιστικ απφαση γι’ αυτ το ζτημα, αφο, κυρως, οι παρατξεις των ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΩΝ -ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της ΕΡΑ και του ΠΑΜΕ δεν δειξαν καμι διθεση συνεννησης στω και στα στοιχειδη. Εν οι προτσεις ταν παρεμφερες: απεργιακ κινητοποηση αμσως μετ την πρτη κνηση που θα κνει το Υπουργεο Παιδεας για την ατομικ αξιολγηση τον Σεπτμβρη και στη συνχεια Γενικς Συνελεσεις με πρταση για απεργα διαρκεας, με κριο ατημα την κατργηση του νομοθετικο πλαισου, θεταν διαρκς προσχματα και τεχνητς διαφοροποισεις, με αποτλεσμα να μη ληφθε καμι απφαση.

Αυτς οι παρατξεις (ΕΡΑ, ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ, ΠΑΜΕ ), μως, συμφνησαν στο διχασμ του κλδου. Με ευκολα, για λλη μια φορ, εντπισαν τον εχθρ ανμεσ μας. στερα απ πρταση του ΠΑΜΕ, την οποα ψφισαν οι ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ και η ΕΡΑ - χι λοι ββαια οι αντιπρσωπο τους, αφο μερικο ψφισαν λευκ και λλοι βγκαν απ την αθουσα για να μην την ψηφσουν - αποφσισαν τη διαγραφ 5.000  Διευθυντν  των σχολικν μονδων, μετακυλοντας τσι τη συνδικαλιστικ και ιστορικ ευθνη που χει ολκληρος ο κλδος για την κατργηση του νομοθετικο πλαισου της αξιολγησης σε να κομμτι του (στους Διευθυντς των σχολεων).

Εναι προφανς τι η απφαση αυτ αδυνατζει τον αγνα μας και μνο μικροπαραταξιακς σκοπιμτητες εξυπηρετε αφο:

  • Μπροστ στη μεγαλτερη μχη του κλδου τον ερχμενο Σεπτμβρη απναντι στην ατομικ αξιολγηση  δεν εναι δυνατν να διασπς προκαταβολικ  την εντητ του, "χαρζοντας" ουσιαστικ να μεγλο  μχιμο κομμτι του στην απναντι πλευρ, διασπντας το αρραγς μτωπο μσα στις σχολικς μονδες αλλ και στις Γενικς Συνελεσεις των Συλλγων, αποδυναμνοντας την "εκ των σω" αντσταση. Φανταστετε τι αποπροσανατολισμς απ τα πραγματικ προβλματα θα γνεται κθε φορ στις Γενικς Συνελεσεις των Συλλγων ταν   θα συζητιονται θματα διαγραφν..
  • Δεν εναι δυνατν να διαγρφεις αυτος που και  με τους δικος τους  αγνες,  απ τα πρτα τους χρνια στην εκπαδευση μχρι και σμερα,  συνβαλαν στην καθιρωση  της παιδαγωγικς ελευθερας και δημοκρατας στα σχολεα μας και στθηκαν διαχρονικ απναντι στις αντιεκπαιδευτικς πολιτικς λων των κυβερνσεων. Με τους περισστερους  απ τους Διευθυντς για χρνια δσαμε μικρος και μεγλους αγνες, ποτε οι περιστσεις το απαιτοσαν, και κερδσαμε πολλ κτω απ τα παν του κλδου στους δρμους του αγνα.
  • Εναι γνωστ τι στ η συντριπτικ τους πλειοψηφα οι Διευθυντς των σχολικν μονδων, λο το προηγομενο διστημα, σε αντθεση με τα υπλοιπα στελχη εκπαδευσης, στριξαν τις αποφσεις της ΔΟΕ για την αξιολγηση ( Υπογραφ κειμνου, ρνηση εθελοντικο ορισμο των ομδων εργασας, 48ωρες απεργες κατ τη διρκεια των «σεμιναρων»  κ.τ.λ. )

Οι συγκεκριμνες παρατξεις εθελοτυφλον αν νομζουν τι με τις διαγραφς αυτς θα αποδυναμσουν τις «αντπαλες» παρατξεις, γιατ στην πραγματικτητα το μνο που κνουν εναι να αποδυναμνουν και να διχζουν τον κλδο. Οι ομαδικς διαγραφς,  κτι που ββαια συνηθζουν οι πολιτικο φορες τους, μας οδηγον σε λλες εποχς. Ββαια, δεν μας επαν πς θα υλοποισουν αυτς τις διαγραφς, αφο εναι γνωστ πως η Ομοσπονδα δεν μπορε να διαγρψει φυσικ μλη, αλλ μνο οι τοπικο Σλλογοι,  τα καταστατικ των οποων προβλπουν συγκεκριμνες διαδικασες και αυξημνες πλειοψηφες για τη διαγραφ μελν τους. σοι ελπζουν με αποφσεις Διοικητικν Συμβουλων, Γενικς Συνελεσεις των ελχιστων κομματικν φλων τους θα προυν αποφσεις διαγραφν να εναι ββαιοι πως θα συναντσουν την καταδκη ολκληρου του κλδου. Αξιοσημεωτο εναι, επσης, πως δεν μας επαν τι θα κνουν και με τους 5000 νους Διευθυντς που θα επιλεγον το 2015. Θα τους διαγρψουν κι αυτος; Η συνδικαλιστικ ανευθυντητα και ανεπρκεια στο μγιστο βαθμ τους!!

Ως παρταξη απ την περσιν Γενικ Συνλευση του κλδου εχαμε επισημνει τι ο αγνας κατ της αξιολγησης δεν εναι αγνας ατομικς, μνο των Διευθυντν των σχολικν Μονδων, αλλ  αγνας ολκληρου του κλδου τον οποο θα κερδσουμε θα χσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ. Για μας αυτ η απφαση της φετινς Συνλευσης δημιουργε πρβλημα εντητας στον κλδο, λειτουργε διχαστικ και κνει μεγλη ζημι στον κοιν αγνα κατ της αξιολγησης.

Ως Δημοκρατικ Συνεργασα καλομε τις παρατξεις που ψφισαν την συγκεκριμνη απφαση να αναλογιστον τα προβλματα που αυτ δημιουργε στην ΕΝΟΤΗΤΑ και τη ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ λων των συναδλφων και η οποα ουσιαστικ οδηγε  στη αποδυνμωση των συνδικτων και στη δημιουργα  Συλλγων, Ενσεων κτλ που δη χουν ξεφυτρσει γρω μας. Οι ευθνες τους εναι τερστιες. Για την κατργηση του νομοθετικο πλαισου της αξιολγησης χρειζονται μαχητικο απεργιακο αγνες, σαν αυτος που γιναν στο παρελθν, κι χι ανυπακο κι λλα ττοια φαιδρ  που κποιοι προτενουν εκ του ασφαλος και φρνουν τους συναδλφους μπροστ σε πειθαρχικ, σε διαθεσιμτητες και αργες.

Εξλλου εναι γνωστ το παρδειγμα της ΟΛΜΕ (που την πλειοψηφα την χουν οι Παρεμβσεις-ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η ΕΡΑ), η οποα κλεσε τους καθηγητς σε ανυπακο, αλλ οι καθηγητς την αγνησαν  για λλη μια φορ. τσι θλουν να καταντσουν και τον κλδο μας;  

Για μας η απαρδεκτη και διχαστικ αυτ απφαση πρπει μεσα να απαξιωθε στην πρξη απ τους συναδλφους της βσης πριν καταστρψει την εντητα που τσο χει ανγκη ο κλδος αυτ την περοδο. Καλομε τους συναδλφους να αγνοσουν τη σταλινικο τπου απφαση και να δσουν ενωμνοι τον αγνα ενντια στην αξιολγηση χειραγγηση. 

Η Δημοκρατικ Συνεργασα πως και στο παρελθν,  μαζ με ολκληρο τον κλδο, δωσε αγνες για την κατργηση του επιθεωρητ και δεν επτρεψε επ 32 χρνια να εφαρμοστε καμι αξιολγηση - χειραγγηση, τσι και τρα δηλνει πως με το διο σθνος ΜΑΖΙ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ  θα συνεχσει τον αγνα για την ακρωση στην πρξη του ΠΔ 152/13, που καταργε την παιδαγωγικ ελευθερα και δημοκρατα στα σχολεα μας.