,

Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

2 2014

www.fourtounis.grΗ Hessy Taft μελλε να μενει στην ιστορα σαν την Εβραα που ταν ταν μωρ, αποτλεσε το υπδειγμα για την ρια φυλ που ονειρευταν ο Χτλερ και γινε το κεντρικ στοιχεο της ναζιστικς προπαγνδας.

Μιας προπαγνδας του ΓΡιχ που αποδομεται και γκρεμζεται χρνο με το χρνο. Η φωτογραφα ταν μπνευση του διου του Γκμπελς, ο οποος τσσερα χρνια πριν την ναρξη του Β' Παγκοσμου Πολμου θελε να δσει στη δημοσιτητα μια εικνα για το «τλειο μωρ» της ριας φυλς.

τσι, επλεξε τη φωτογραφα της μικρς ττε Hessy Taft ανμεσα σε χιλιδες λλες. Μνο που δεν ξερε πως εκενη ταν Εβραα στην καταγωγ.

Η Hessy Taft σμερα ζει και εναι καθηγτρια χημεας σε πανεπιστμιο στη Να Υρκη. ταν η υποτιθμενη «ρια τελειτητα». Πριν λγες ημρες δωσε συνντευξη στη γερμανικ Bild και μλησε για την ιστορα πσω απ την θρυλικ πλον φωτογραφα - ορσημο.

Μεταξ λλων εξηγε τι η μητρα της, η Pauline Levinson, την πγε στον δισημο φωτογρφο του Βερολνου Hans Ballin για να την φωτογραφσει το 1935, τη χρονι που ρχισε η προπαγνδα του Γκμπελς και τα πογκρμ στην πλη.

Λγους μνες μετ, η Levinson με κπληξη της διαπστωσε τι η κρη της ταν στο εξφυλλο του «Sun in the House», του περιοδικο που εξδιδε ο στενς φλος του Χτλερ, Hermann Goering.

Ο φωτογρφος της αποκλυψε στη συνχεια τι γνριζε πως ταν εβρακ οικογνεια και το κανε επτηδες για να εκθσει ανεπανρθωτα τους Ναζ.

 

Φοβομενοι τι θα αναγνωρσουν το μωρ απ το περιοδικ και θα ρωτσουν για την ταυττητ του, οι γονες της την κρτησαν στο σπτι.

Ο νθρωπος που τρβηξε το ιστορικ καρ, δεν αποκλυψε ποτ την ταυττητα της μικρς προστατεοντας την.

"νιωσα σαν να παρνω μια μικρ εκδκηση δωρζοντας ανττυπο του περιοδικο με την φωτογραφα μου σε εβρακ μουσεο", λει σμερα η Hessy Taft.

«Μπορε να γελω σμερα με αυτ αλλ αν οι Ναζ εχαν ανακαλψει ποια εμαι, τρα δεν θα μουν ζωνταν», συμπληρνει.

Οι γονες της Hessy Taft ταν και οι δο δισημοι τραγουδιστς του καιρο τους και εκδιχθηκαν με τη βα απ το Βερολνο απ τους διους τους Ναζ. Η οικογνεια κατφυγε αρχικ στη Λετονα, στη συνχεια στο Παρσι, μετπειτα στην Κοβα και τελικ βρθηκε στις ΗΠΑ.

Η φωτογραφα σμερα εκτθεται στο Yad Vashem Holocaust Memorial του Ισραλ.

 

Διαβστε ολκληρο το ρθρο στα γερμανικ πατντας ΕΔΩ