Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

, 1 2014

http://news247.gr/eidiseis/koinonia/paideia/article2876163.ece/BINARY/w660/6thRobotic5.JPGΜε περισστερες απ δκα σχολικς ομδες θα λβει μρος η Ελλδα στο «Μουντιλ» Ρομποτικς, που θα πραγματοποιηθε απ τις 21 ως τις 23 Νοεμβρου 2014, στο Στσι της Ρωσας, που διοργαννεται η φετιν Ολυμπιδα, απ το ρωσικ υπουργεο Παιδεας.

Στο πλασιο της καθιερωμνης ετσιας Ολυμπιδας απ τον Παγκσμιο Οργανισμ World Robot Olympiad (WROtm), ο αντστοιχος Εθνικς Wrohellas διοργνωσε υπ την αιγδα του υπουργεου Παιδεας, τον 6ο Πανελλνιο Διαγωνισμ Εκπαιδευτικς Ρομποτικς, με θμα «Διστημα και ρομπτ», ο οποος πραγματοποιθηκε το Σββατο 28 Ιουνου, στο κλειστ γπεδο μπσκετ Περιστερου, με την αρωγ του δμου Περιστερου και των εκπαιδευτηρων Αυγουλα – Λιναρδτου.

 

Οι νικητς αν κατηγορα του φετινο διαγωνισμο εναι:

Δημοτικ - (Πραυλος) :

1) Πκο-Απκο (Κντρο Πληροφορικς & Νων Τεχνολογιν Πτολεμαδας)

2) Robokids (Ομδα Ρομποτικς Λρισας)

Η αποστολ του ρομπτ που κλθηκαν να συναρμολογσουν και να προγραμματσουν οι διαγωνιζμενοι στην κατηγορα του δημοτικο, εναι να συγκεντρσει τα τρα μρη του πυραλου στην περιοχ συναρμολγησης, να τοποθετσει τα στοιχεα κθετα πνω απ τη ρμπα στην περιοχ εκτξευσης και να εναποθσει λα τα Lego ανθρωπκια στην ασφαλ περιοχ. Το ρομπτ πρπει να τερματσει στην ασφαλ περιοχ, μετ την ολοκλρωση του ργου.

 

Γυμνσιο - καννες (Σποτνικ) :

1) Χαλασμνα Κουμπι (Λρισας)

2) Space Racer 57 (6ο Γυμνσιο Καλαμτας)

Η αποστολ του ρομπτ ταν να συγκεντρσει λα τα διαστημικ σκουπδια (με κκκινα τουβλκια) και τους κατεστραμμνους δορυφρους (κκκινες μπλες) και να τα τοποθετσει στον σε τροχι δορυφρο. Οι λειτουργικο δορυφροι (μπλε μπλες) πρπει να παραμενουν στη θση τους. Το ρομπτ πρπει να επιστρψει στη βση (γη) μετ την ολοκλρωση του ργου.

 

Λκειο - καννες (ΔιαστημικςΣταθμς) :

1) 7o Εσπεριν ΕΠΑΛ Χαλανδρου

2) Panel Engineers (2o ΕΠΑΛ Ρδου)

Το ρομπτ ξεκινει απ την περιοχ βσης. Στη συνχεια πρπει να μεταβε στο διστημα, περνντας μσω ενς υπερυψωμνου εμποδου της πστας, να ελγξει για ελαττωματικ φωτοβολτακ πνελ (με μαρο χρμα) και να τα αντικαταστσει με λειτουργικ πνελ τα οποα υπρχουν στην αποθκη του διαστημικο σταθμο. Το ρομπτ επσης πρπει να βρει και να ενεργοποισει τα ανενεργ φωτοβολτακ πνελ. Μετ την ολοκλρωση του ργου του, πρπει να επιστρψει στην περιοχ βσης.

 

Κατηγορα «OPEN»

Στην κατηγορα «OPEN» τα παιδι αν βαθμδα κλθηκαν να δσουν απαντσεις με τα ργα τους σε ερωτματα πως: «Τι θα βοηθσει την ανθρωπτητα να υποτξει το διστημα στο μλλον; Πτε θα μπορσουμε να ζσουμε σε λλους πλαντες στο ηλιακ μας σστημα; Πς θα φτσουμε τα αστρια;»

Νικητς εναι:

Κατηγορα Δημοτικο

1) ARSAKEIO THUNDERSTRUCK (Αρσκειο Δημοτικ Σχολεο Πατρν)

2) LUNABOTS (3ο Δημοτικ Σχολεο Καστορις)

Κατηγορα Γυμνασου

1) TEAMWORK (20ο Γυμνσιο Πτρας)

2) Γυμνσιο Αμυνταου

Κατηγορα Λυκεου

1) MINDERS (Εκπαιδευτικ Αναγννηση)

2) PROTON 3.0 (Ελληνοαμερικανικ Εκπ. δρυμα -Κολλγιο Ψυχικο)

 

Ο πρεδρος του WROHellas Γιννης Σομαλακδης, συνεχρη λους τους διαγωνιζμενους μαθητς και μαθτριες για τη συμμετοχ τους καθς και «τους εκπαιδευτικος οι οποοι “αγκλιασαν” και στριξαν την εκπαιδευτικ ρομποτικ ως να ακμα χρσιμο εργαλεο στα χρια τα δικ τους και των μαθητν τους».

πως σημεωσε «η χρα μας θα εκπροσωπηθε φτος ενδεχομνως με 12 ομδες, αντ για 4 πως στο παρελθν, στην Ολυμπιδα της Ρωσας, αυξνοντας τσι τις πιθαντητες δικρισης των ελληνικν σχολεων». Ευχθηκε, επσης, «καλ επιτυχα στις ομδες που θα εκπροσωπσουν την Ελλδα στη φετιν Ολυμπιδα, στο δικ τους Μουντιλ δημιουργικτητας, φαντασας και ευγενος συναγωνισμο με λες τις χρες».