«Âüìâåò» ÄÍÔ ìåôÜ ôçí ïñêùìïóßá ôçò íÝáò êõâÝñíçóçò

Βασßλης Φουρτοýνης, δÜσκαλος

Ôñßôç 10 Éïõíßïõ 2014

https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTAVhxW2chJKBDBzxTFPC_AuVpNUWZbd0yh9Vb4lizBPInT0B7CΤην þρα που τα μÝλη του νÝου Κυβερνητικοý σχÞματος ορκßζονται επÝλεξε το ΔιεθνÝς Νομισματικü Ταμεßο να «απασφαλßσει» ρßχνοντας τις «βüμβες» ενεντßο της νÝας κυβÝρνησης.

Στην ÝκθεσÞ του , η οποßα δημοσιοποιÞθηκε το μεσημÝρι, το ΔιεθνÝς Νομισματικü Ταμεßο μιλÜ για δημοσιονομικü «κενü» 2 δισ. ευρþ το 2015, που θα επανεξεταστεß το Φθινüπωρο με δÝσμευση της κυβÝρνησης να λÜβει üλα τα αναγκαßα μÝτρα- συμπεριλαμβανομÝνης της επÝκτασης μÝτρων που ισχýουν (π.χ. Ýκτακτη εισφορÜ)-, ενþ η «τρýπα» διευρýνεται στα 3,7 δισ. ευρþ Ýως το τÝλος του 2016.

ΜÜλιστα, το Ταμεßο θεωρεß üτι για το 2015 εξακολουθεß να υπÜρχει χρηματοδοτικü «κενü» 12,6 δισ. ευρþ!

Για το χρÝος οι εκτιμÞσεις συγκλßνουν στο üτι θα βρßσκεται στα επßπεδα του 127,7% του ΑΕΠ το 2020 και στα 117,2% του ΑΕΠ το 2022, «πετþντας» Ýτσι το γÜντι στους Ευρωπαßους για λÞψη μÝτρων που θα το καταστÞσουν βιþσιμο.

Δεν εßναι üμως μüνον οι δημοσιονομικÝς προβλÝψεις, οι μüνες που ανÜβουν «φωτιÝς» στη νÝα κυβÝρνηση, καθþς στο πολυσÝλιδο κεßμενο του Ταμεßου, üπου αναδεικνýεται το στοιχεßο της εýθραυστης κυβερνητικÞς πλειοψηφßας, ενσωματþνονται οι υποχρεþσεις για νÝες επþδυνες παρεμβÜσεις στο Ασφαλιστικü, στο Εργασιακü, στο Δημüσιο.

ΕπιπλÝον, το ΔΝΤ σημειþνει üτι αν και απαιτεßται η παραγωγÞ υψηλþν πρωτογενþν πλεονασμÜτων για πολλÜ χρüνια, τα «κοινωνικÜ μερßσματα» και οι υποσχÝσεις των πολιτικþν για «üχι νÝα μÝτρα» δεßχνουν üτι θα δοκιμαστεß η πολιτικÞ δÝσμευση για την υλοποßηση του ΠρογρÜμματος!!!

Εßναι, Üλλωστε, ενδεικτικü üτι το ΔΝΤ εκτιμÜ πως üχι μüνο δεν υπÜρχει χþρος για αξιοσημεßωτες αυξÞσεις μισθþν και συντÜξεων Ýως το 2016, αλλÜ αντιθÝτως για να μην χρειαστοýν νÝες περικοπÝς μισθþν, συντÜξεων και επιδομÜτων, θα πρÝπει να σημειωθεß «δραματικÞ βελτßωση στην αποτελεσματικüτητα του Δημοσßου», κÜνοντας ειδικÞ αναφορÜ στις επιδüσεις των φοροεισπρακτικþν/ φοροελεγκτικþν μηχανισμþν.

 

Τι αναφÝρει λοιπüν στα βασικÜ της σημεßα η ¸κθεση;

Φορολογικü- ΔημοσιονομικÜ: χαρακτηρßζονται «κßνδυνος» οι δικαστικÝς αποφÜσεις για τα μισθολογικÜ και για τα ΤÝλη ΑκινÞτων, ενþ εκφρÜζονται ανησυχßες για την επιτυχßα του νÝου Φüρου ΑκινÞτων και τις δαπÜνες Υγεßας.

ΕιδικÜ üσον αφορÜ στο Φορολογικü, αßσθηση προκαλεß η επισÞμανση σε δýο σημεßα της ¸κθεσης περß «πολιτικÞς ανÜμειξης» στη λειτουργßα της ΦορολογικÞς Διοßκησης, κÜτι που σýμφωνα με το Ταμεßο Ýχει προκαλÝσει (σε συνδυασμü με την υποστελÝχωση των ΜονÜδων) τις αποκλßσεις Ýναντι των ελεγκτικþν και εισπρακτικþν στüχων.

ΠροφανÞς εßναι, επßσης, η. αλλεργικÞ αντßδραση του ΔΝΤ στις πιÝσεις που ασκοýνται για διεýρυνση των απαλλαγþν στο Φüρο Υπεραξßας αλλÜ και για χαλÜρωση των üρων στις ρυθμßσεις οφειλþν.

«ΠονοκÝφαλο» θα προκαλÝσει στο νÝο υπουργü Οικονομικþν η σαφÞς πρüθεση του Ταμεßου να ανατρÝψει πλÞρως το πλαßσιο του ΦΠΑ, βÜζοντας στο στüχαστρο απαλλαγÝς και ειδικοýς συντελεστÝς (νησιÜ του Αιγαßου), ενþ εκδηλþνει διÜθεση ανÜλογων ανατροπþν και στο πλαßσιο των απαλλαγþν που εξακολουθοýν να ισχýουν στη φορολογßα εισοδÞματος.

Δημüσιο: διατυπþνεται ανησυχßα για το εÜν τελικÜ Ýχει σπÜσει το ταμποý των απολýσεων, κÜνοντας για μια ακüμα φορÜ αναφορÜ στην κληρονομιÜ των κομματικþν προσλÞψεων. ¼σον αφορÜ, δε, στις παρεμβÜσεις που Ýπονται, το Ταμεßο προαναγγÝλλει τις εσωτερικÝς αλλαγÝς στο Μισθολüγιο των δημοσßων υπαλλÞλων, απü τις οποßες θα θιγοýν κυρßως οι ΥποχρεωτικÞς και ΔευτεροβÜθμιας Εκπαßδευσης (το Ταμεßο επισημαßνει üτι αμεßβονται καλýτερα απü τον ιδιωτικü τομÝα), ενþ τονßζει πως πρÝπει να γßνουν και 2.000 απολýσεις στο πρþτο τρßμηνο του 2015, πÝρα απü τις 11.000 του 2014, με πρüβλεψη στüχων για τα επüμενα Ýτη.

Εργασιακü: παραμÝνουν οι περιορισμοß που κÜνουν υψηλü το κüστος του «επιχειρεßν» και που αναστÝλλουν τη δημιουργßα νÝων Þ την επÝκταση των μεγÜλων επιχειρÞσεων. Σýμφωνα με το Ταμεßο θα πρÝπει να «εξαφανιστοýν» οι περιορισμοß στις ομαδικÝς απολýσεις (θα επανεξεταστοýν το Φθινüπωρο οι τελευταßες παρεμβÜσεις), ενþ θα πρÝπει να εισαχθεß και στην εθνικÞ νομοθεσßα ο θεσμüς του lock out, δηλαδÞ το δικαßωμα των εργοδοτþν στην ανταπεργßα. ¼σον αφορÜ, δε, στους κατþτερους μισθοýς, το Ταμεßο εμφανßζει εμμονÝς με τις ωριμÜνσεις (3ετßες), χαρακτηρßζοντας μüνο «μεταβατικÞ» την περßοδο Ýως το 2017, κατÜ τη διÜρκεια της οποßας μειþνονται κατÜ 50% οι ωριμÜνσεις για τους μακροχρüνια ανÝργους. ΠουθενÜ στην ¸κθεση δεν αναφÝρεται, πÜντως, üτι βÜσει νüμου οι 3ετßες παραμÝνουν «παγωμÝνες» Ýως üτου η ανεργßα υποχωρÞσει σε μονοψÞφιο ποσοστü.

Ασφαλιστικü: οι στοχευμÝνες στις υψηλüτερες συντÜξεις περικοπÝς βοÞθησαν αλλÜ δεν Ýχουν αντιμετωπßσει τις προκλÞσεις, καθþς οι δαπÜνες παραμÝνουν στα επßπεδα του 17% του ΑΕΠ. Το Ταμεßο επισημαßνει, δε, üτι εßναι αδýναμος ο «δεσμüς» εισφορþν- παροχþν, στοχοποιþντας τον ΟΑΕΕ. Στην πραγματικüτητα το Ταμεßο παραπÝμπει στις νÝες ΑναλογιστικÝς ΜελÝτες, βÜσει των οποßων θα πρÝπει να εξεταστοýν κι Üλλες παρεμβÜσεις στο σýστημα.

ΔÜνεια: διÜχυτη εßναι η ανησυχßα του Ταμεßου για τα «κüκκινα» δÜνεια και επισημαßνεται üτι συνυπολογιζομÝνων των αναδιαρθρωμÝνων, Ýφτασαν στο 40% του συνüλου. Απü την ¸κθεση δεν λεßπουν, μÜλιστα, οι σαφεßς αιχμÝς για τους υπολογισμοýς που Ýκανε η ΤρÜπεζα της ΕλλÜδας για τις κεφαλαιακÝς ανÜγκες των τραπεζþν, σημειþνοντας üτι σε αντßθεση με την πεπατημÝνη, ελÞφθη υπüψιν το βασικü και üχι το δυσμενÝς σενÜριο. Το Ταμεßο χαρακτηρßζει, δε, «χαμηλÞς ποιüτητας» κÜποια απü τα κεφÜλαια των τραπεζþν, εκτιμþντας üτι θα Ýπρεπε να προβλεφθοýν εμπροσθοβαρþς μεγαλýτερες κεφαλαιακÝς ανÜγκες, προκειμÝνου να αντιμετωπιστοýν ενδεχüμενες δυσÜρεστες εκπλÞξεις τους επüμενους μÞνες.

 

ΥΠΟΙΚ: «Επιβεβαιþνεται η τερÜστια πρüοδος» 

ΜετÜ τη δημοσιοποßηση της Ýκθεση τους ΔΝΤ για την ελληνικÞ οικονομßα, το υπουργεßο Οικονομικþν εξÝδωσε την παρακÜτω ανακοßνωση.

«Η Ýκθεση του Διεθνοýς Νομισματικοý Ταμεßου που δημοσιεýτηκε σÞμερα στο πλαßσιο της Ýγκρισης της δüσης των 3.5 δισ. €, επιβεβαιþνει την τερÜστια πρüοδο που Ýχει κÜνει η ΕλληνικÞ οικονομßα με την επßτευξη πλεονασμÜτων που θÝτουν την βÜση για επενδýσεις και ανÜπτυξη.

Η Ýκθεση επßσης συμπεριλαμβÜνει τα κεßμενα του αναθεωρημÝνου μνημονßου με τις δεσμεýσεις τις χþρας, με ειδικÞ Ýμφαση σε διαρθρωτικÝς παρεμβÜσεις που θα τονþσουν την ανταγωνιστικüτητα της οικονομßας και θα βοηθÞσουν την εξÜλειψη της ανεργßας.

 

ΣυγκεκριμÝνα η Ýκθεση αναφÝρει:

  • Το 2014 η ελληνικÞ οικονομßα θα εισÝλθει σε ρυθμοýς ανÜπτυξης μετÜ απü 6 συνεχüμενα χρüνια ýφεσης και αýξηση της απασχüλησης.  
  • Οι ρυθμοß ανÜπτυξης θα αυξηθοýν τα επüμενα χρüνια με την βοÞθεια του σαφþς βελτιωμÝνου επενδυτικοý κλßματος προς την ΕλλÜδα που επÝτρεψε την πρüσφατη Ýξοδος στις αγορÝς, και που θα οδηγÞσει στην üλο και αυξανüμενη παροχÞ ρευστüτητας στην πραγματικÞ οικονομßα.   
  • Ο δημοσιονομικüς στüχος του 2014 θα επιτευχθεß χωρßς νÝα μÝτρα, üπως εßχε δεσμευτεß η ΚυβÝρνηση και üτι θα εξεταστεß στο πλαßσιο της επüμενης αξιολüγησης η δυνατüτητα περαιτÝρω αýξησης δαπανþν για ευπαθεßς ομÜδες και τüνωση της ανÜπτυξης, πÝραν των 525 εκ. € για το κοινωνικü μÝρισμα που Þδη Ýχουν Þδη δρομολογηθεß. 
  • Απü 1 Ιουλßου 2014 θα μειωθοýν οι εισφορÝς κοινωνικÞς ασφÜλισης για μισθωτοýς εργαζüμενους κατÜ 3.9 μονÜδες και üτι τον Ιοýνιο 2015 θα εξεταστεß περαιτÝρω μεßωση για να τονωθεß η απασχüληση. 
  • Οι νÝοι φορολογικοß κþδικες και ο ΕΝΦΙΑ θα εξεταστοýν για την απüδοση τους και üπως αναφÝρεται ρητÜ, αν τα Ýσοδα συνεχßζουν να υπερβαßνουν τους στüχους, τüτε η ΚυβÝρνηση θα εξετÜσει την μεßωση των υψηλþν φορολογικþν συντελεστþν στο πλαßσιο του προûπολογισμοý του 2015. 
  • Θα ενισχυθεß εντüς του 2014 το πρüγραμμα κοινωνικÞς απασχüλησης με 50.000 επιπλÝον θÝσεις εργασßας και τον ΣεπτÝμβριο 2014 θα εφαρμοστεß πιλοτικÜ Ýνα νÝο κοινωνικü επßδομα που θα εξασφαλßζει üτι üλοι οι συμπολßτες μας θα Ýχουν Ýνα ελÜχιστο εγγυημÝνο εισüδημα. 
  • Η κυβÝρνηση θα αξιολογÞσει την εφαρμογÞ του ενιαßου μισθολογßου στο Δημüσιο για να εντοπιστοýν πιθανÝς στρεβλþσεις Þ αδικßες που θα αντιμετωπιστοýν με δημοσιονομικÜ ουδÝτερο τρüπο – πχ η επÝκταση του ενιαßου μισθολογßου σε üλους τους φορεßς του Δημοσßου, ευθυγρÜμμιση των μη-μισθολογικþν επιδομÜτων σε ΕυρωπαúκÜ επßπεδα. 
  • Θα εξεταστοýν τα εμπüδια στον ανταγωνισμü σε νÝους κλÜδους (üχι εκεßνους που Ýχουν Þδη αξιολογηθεß üπως το ψωμß και το γÜλα) με μεγÜλο επενδυτικü ενδιαφÝρον, με σκοπü να τονωθεß η ανταγωνιστικüτητα της οικονομßας, οδηγþντας στην δημιουργßα πÜνω απü 100.000 νÝων θÝσεων εργασßας κÜθε χρüνο απü το 2015 και μετÜ. 
  • ¸ως τα μÝσα του 2015, οι χρηματοδοτικÝς ανÜγκες της χþρας εßναι απüλυτα καλυμμÝνες. Για το μετÝπειτα διÜστημα, το χρηματοδοτικü κενü προβλÝπεται να καλυφθεß με repos, με φορεßς της γενικÞς κυβÝρνησης, με αποπληρωμÞ των υπολοßπων προνομιοýχων μετοχþν και, τÝλος, μÝσω του προγρÜμματος πρüσβασÞς μας στις αγορÝς.

Η ΕλληνικÞ ΚυβÝρνηση αναμÝνει üτι, üπως και το 2013, οι προβλÝψεις της θα επαληθευτοýν  και üτι δεν θα χρειαστοýν περαιτÝρω μÝτρα λιτüτητας για την εξασφÜλιση των οικονομικþν και δημοσιονομικþν στüχων το 2015-16. Η ικανοποιητικÞ πορεßα του προûπολογισμοý με την σημαντικÞ υπÝρβαση στüχων, σε συνδυασμü με την σταδιακÞ αýξηση ρευστüτητας Ýπειτα απü την Ýξοδο του Ελληνικοý Δημοσßου και των τραπεζþν στις αγορÝς, και την εφαρμογÞ διαρθρωτικþν μεταρρυθμßσεων  θα μηδενßσουν την üποια δημοσιονομικÞ απüκλιση. Αυτü που προÝχει εßναι η ελÜφρυνση του δημοσßου χρÝους για την οποßα Ýχουν δεσμευτεß οι εταßροι, σε συνδυασμü με την πιστÞ εφαρμογÞ των καßριων διαρθρωτικþν μεταρρυθμßσεων».