Áðü ôéò ÷åéñüôåñåò åðéäüóåéò óôçí ÅÅ Ý÷åé ç åëëçíéêÞ äéêáéïóýíç

ΠηγÞ: ethnos.gr

ÊõñéáêÞ 16 Ìáñôßïõ 2014

Απü τις χειρüτερες επιδüσεις στην ΕΕ Ýχει η ελληνικÞ δικαιοσýνηΤην τρßτη χειρüτερη επßδοση στο χρüνο εκδßκασης των αστικþν και εμπορικþν υποθÝσεων και την τελευταßα σε ü,τι αφορÜ την ποιüτητα του συστÞματος, Ýχει η ελληνικÞ δικαιοσýνη μεταξý των 22 κρατþν-μελþν της ΕΕ, για τα οποßα υπÜρχουν στοιχεßα, σýμφωνα με το σχετικü πßνακα που καταρτßζει και παρουσιÜζει η ΕυρωπαúκÞ ΕπιτροπÞ.

¼πως προκýπτει απü τη σýγκριση των στοιχεßων, ο χρüνος εκδßκασης αστικþν και εμπορικþν διαφορþν, πρωτοβÜθμια, Ýχει αυξηθεß απü 190 το 2010 σε 460 ημÝρες το 2012.

Τις καλýτερες επιδüσεις στην ΕΕ εμφανßζουν η Λιθουανßα, το Λουξεμβοýργο και η Ουγγαρßα με χρüνο επßλυσης που δεν υπερβαßνει τις 100 ημÝρες ενþ τις χειρüτερες επιδüσεις παρουσιÜζουν η Ιταλßα και η ΜÜλτα.

ΠαρÜλληλα, üσον αφορÜ την αποδοτικüτητα του συστÞματος δικαιοσýνης απü την Ýρευνα της Κομισιüν προκýπτει üτι η ΕλλÜδα παρουσιÜζει τις χειρüτερες επιδüσεις μεταξý των 20 κρατþν-μελþν για τα οποßα υπÜρχουν στοιχεßα, εφüσον το ποσοστü εκδßκασης αστικþν και εμπορικþν διαφορþν πρωτοβÜθμια μειþθηκε απü 79% το 2010 σε 59% το 2012.

Τα καλýτερα αποτελÝσματα εμφανßζουν το Λουξεμβοýργο, η Ιταλßα και η ΜÜλτα.

ΕξÜλλου, üσον αφορÜ την ποιüτητα του συστÞματος δικαιοσýνης προκýπτει üτι σε μια κλßμακα που κυμαßνεται απü το 0 Ýως το 4 η ΕλλÜδα εßναι τελευταßα στην ΕΕ με επßδοση 1,5 και η Κýπρος προτελευταßα με επßδοση 2.

Στις πρþτες θÝσεις με επßδοση 4 βρßσκονται 10 κρÜτη-μÝλη (Δανßα, Εσθονßα, Γαλλßα, Λουξεμβοýργο, ΜÜλτα, Αυστρßα, Πορτογαλßα, Σλοβενßα, Φινλανδßα, Σουηδßα).

Σημειþνεται üτι στους δεßκτες για την ποιüτητα περιλαμβÜνονται η υποχρεωτικÞ κατÜρτιση των δικαστþν, η παρακολοýθηση και αξιολüγηση των δικαστικþν δραστηριοτÞτων, ο προûπολογισμüς και οι ανθρþπινοι πüροι των δικαστηρßων, καθþς και η διαθεσιμüτητα τεχνολογιþν πληροφοριþν και επικοινωνιþν (ΤΠΕ), και εναλλακτικþν μεθüδων επßλυσης των διαφορþν (ADR).

Ο πßνακας αποτελεσμÜτων παρουσιÜζει δεδομÝνα για την αντßληψη περß ανεξαρτησßας του συστÞματος απονομÞς δικαιοσýνης.

Σýμφωνα με αυτÜ τα στοιχεßα, η ΕλλÜδα καταλαμβÜνει την 24η θÝση στην ΕΕ και την 84η σε σýνολο 184 χωρþν.

Στην ΕΕ τις καλýτερες επιδüσεις εμφανßζουν η Φινλανδßα, η Ιρλανδßα και η ΜεγÜλη Βρετανßα και τις χειρüτερες η Ρουμανßα, η Βουλγαρßα και η Σλοβακßα.

Ο δεýτερος πßνακας αποτελεσμÜτων σχετικÜ με την ευρωπαúκÞ δικαιοσýνη που παρουσιÜστηκε σÞμερα απü την Κομισιüν Ýχει στüχο την προþθηση της ποιüτητας, της ανεξαρτησßας και της αποτελεσματικüτητας των συστημÜτων δικαιοσýνης στην ΕυρωπαúκÞ ¸νωση.

¼πως υποστηρßζει η ΕπιτροπÞ, ο εν λüγω πßνακας αποτελεσμÜτων εßναι Ýνα εργαλεßο ενημÝρωσης που περιÝχει αντικειμενικÜ, αξιüπιστα και συγκρßσιμα δεδομÝνα για τα συστÞματα απονομÞς δικαιοσýνης των κρατþν-μελþν.

Η συμβολÞ του πßνακα αποτελεσμÜτων εντÜσσεται στο πλαßσιο του Ευρωπαúκοý ΕξαμÞνου, δηλαδÞ της ετÞσιας διαδικασßας συντονισμοý της οικονομικÞς πολιτικÞς της ΕΕ, η οποßα Ýχει ως στüχο την ενßσχυση των οικονομικþν επιδüσεων και της ανταγωνιστικüτητας των κρατþν-μελþν μÝσω συστÜσεων ειδικþν για κÜθε χþρα.

Ο πßνακας αποτελεσμÜτων του 2014 σχετικÜ με την ευρωπαúκÞ δικαιοσýνη συγκεντρþνει δεδομÝνα απü διÜφορες πηγÝς. Τα περισσüτερα απü τα ποσοτικÜ δεδομÝνα προÝρχονται απü την ΕυρωπαúκÞ ΕπιτροπÞ για την Αξιολüγηση της Αποτελεσματικüτητας της Δικαιοσýνης (CEPEJ) η οποßα συλλÝγει στοιχεßα απü τα κρÜτη-μÝλη.

ΣχολιÜζοντας τα αποτελÝσματα της Ýκθεσης η επßτροπος ΔικαιοσýνηςΒßβιαν ΡÝντινγκ, δÞλωσε:

«Η καθυστÝρηση στην απονομÞ δικαιοσýνης ισοδυναμεß με Üρνηση απονομÞς δικαιοσýνης. Ο πßνακας αποτελεσμÜτων σχετικÜ με την ευρωπαúκÞ δικαιοσýνη εßναι βασικü εργαλεßο της οικονομικÞς στρατηγικÞς της ΕΕ, καθþς συμβÜλλει στην αποτελεσματικüτερη λειτουργßα της δικαιοσýνης για τους πολßτες και τις επιχειρÞσεις.

¸να λειτουργικü και ανεξÜρτητο δικαστικü σýστημα εßναι βασικü στοιχεßο για την εξασφÜλιση της εμπιστοσýνης των πολιτþν και των επενδυτþν, και απαραßτητο για την αμοιβαßα εμπιστοσýνη στον ευρωπαúκü χþρο δικαιοσýνης.

ΑυτÞ η δεýτερη Ýκδοση του πßνακα αποτελεσμÜτων σχετικÜ με την ευρωπαúκÞ δικαιοσýνη δημοσιεýεται σε μια στιγμÞ που πολλÜ κρÜτη-μÝλη πραγματοποιοýν δικαστικÝς μεταρρυθμßσεις για τη βελτßωση της ανταγωνιστικüτητÜς τους. Εξελßξεις και στοιχεßα επιβεβαιþνουν πüσο σημαντικü εßναι να συνεχιστοýν με υπευθυνüτητα και αποφασιστικüτητα οι προσπÜθειες που Ýχουν αναληφθεß για τη βελτßωση της αποτελεσματικüτητας των δικαστικþν συστημÜτων σε üλη την ΕυρωπαúκÞ ¸νωση».

¼σον αφορÜ τα επüμενα βÞματα, η Κομισιüν τονßζει üτι τα στοιχεßα του πßνακα αποτελεσμÜτων θα ληφθοýν υπüψη κατÜ την προετοιμασßα των επικεßμενων αναλýσεων ανÜ χþρα στο πλαßσιο του Ευρωπαúκοý ΕξαμÞνου 2014.

Θα ληφθοýν επßσης υπüψη στο πλαßσιο της εκπüνησης των προγραμμÜτων οικονομικÞς προσαρμογÞς και προβλÝπεται üτι τα ταμεßα της ΕΕ (Ταμεßο ΠεριφερειακÞς ΑνÜπτυξης και Ευρωπαúκü Κοινωνικü Ταμεßο) μποροýν να χρησιμοποιηθοýν για τη στÞριξη της μεταρρýθμισης των εθνικþν δικαστικþν συστημÜτων.

Η ΕπιτροπÞ σημειþνει üτι θα συνεργαστεß με εμπειρογνþμονες απü το δικαστικü σþμα και τα κρÜτη-μÝλη, με επαγγελματßες του κλÜδου της δικαιοσýνης και με ευρωπαúκÜ δικαστικÜ δßκτυα με στüχο τη βελτßωση της ποιüτητας, της διαθεσιμüτητας και της συγκρισιμüτητας των δεδομÝνων για τις μελλοντικÝς εκδüσεις του πßνακα αποτελεσμÜτων.