Ç Ïõêñáíßá åßíáé êáé ïéêïíïìéêÜ õðü êáôÜññåõóç

Βασßλης Φουρτοýνης, δÜσκαλος

ÊõñéáêÞ 23 Öåâñïõáñßïõ 2014

http://www.fourtounis.gr/Τα συναλλαγματικÜ αποθÝματα συρρικνþνο- νται. Το εθνικü νüμισμÜ της Ýχει πÝσει κατÜ 10% σε σχÝση με το ευρþ και οι υποδομÝς εßναι απü τη σοβιετικÞ περßοδο. Η χþρα χρειÜζεται κÜτι σαν σχÝδιο ΜÜρσαλ για να ορθοποδÞσει.

Την þρα που οι πολιτικÝς εξελßξεις στην Ουκρανßα οδηγοýν τη χþρα με μαθητικÞ ακρßβεια στο χεßλος του γκρεμοý, η οικονομßα της Ýχει Þδη καταρρεýσει. Η υποβÜθμιση της πιστοληπτικÞς της ικανüτητας απü τον οßκο Standard & Poor’s την περασμÝνη ΠαρασκευÞ (21.02.14) Þταν μüνο Ýνα ακüμη βÞμα προς τα εκεß

 

Οφεßλεται στη Ρωσßα

http://www.fourtounis.gr/Απü την αρχÞ του χρüνου η ουκρανικÞ γρßβνα Ýχει χÜσει 10% της αξßας της σε σχÝση με το ευρþ, τα αποθÝματα της χþρας σε συνÜλλαγμα συρρικνþνονται. Το αποτÝλεσμα εßναι η διüγκωση του κρατικοý χρÝους, αφοý Ýνα μεγÜλο τμÞμα των δανεßων της γßνονται σε συνÜλλαγμα. «Το ενδεχüμενο κατÜρρευσης εßναι απολýτως ρεαλιστικü», υποστηρßζει ο ΘεοχÜρης ΓρηγοριÜδης, επισκÝπτης - καθηγητÞς στο Ινστιτοýτο ΑνατολικÞς Ευρþπης στο Ελεýθερο ΠανεπιστÞμιο του Βερολßνου. «Το üτι δεν Ýχει Þδη συμβεß, οφεßλεται αποκλειστικÜ και μüνο στη Ρωσßα. ΑυτÞ Þταν και η λογικÞ του πακÝτου βοÞθειας που πρüτεινε ο Ποýτιν στον Γιανουκüβιτς».
Η οικονομικÞ κατÜρρευση Þταν και ο λüγος που ο Ýκπτωτος πρüεδρος αρνÞθηκε να υπογρÜψει τη συμφωνßα σýνδεσης της χþρας του με την ΕΕ τον περασμÝνο ΝοÝμβριο στο Βßλνιους της Λιθουανßας, υπενθυμßζει ο Ýλληνας οικονομολüγος.
Για τον Τüμας ΜπÜουμαν, επικεφαλÞς του τμÞματος ΑνατολικÞς Ευρþπης στο Γερμανικü Βιομηχανικü και Εμπορικü ΕπιμελητÞριο η οικονομικÞ κατÜσταση στην Ουκρανßα εßναι δραματικÞ.

ΣτÞριξη στην Ουκρανßα

http://www.fourtounis.gr/«Η Ουκρανßα διαθÝτει αυτÞν τη στιγμÞ τη δυνατüτητα να πληρþσει εισαγüμενα προúüντα για να καλýψει τις ανÜγκες της για λιγüτερο απü δýο μÞνες, δηλαδÞ γýρω στις 6 εβδομÜδες», κροýει τον κþδωνα κινδýνου. Και üμως το οικονομικü δυναμικü της χþρας εßναι πολý μεγαλýτερο. Εκτüς απü πρþτες ýλες, üπως μαγνÞσιο, νικÝλιο, υδρÜργυρο και μαγγÜνιο, η Ουκρανßα ανÞκει στις μεγαλýτερες στον κüσμο εξαγωγικÝς χþρες δημητριακþν. «Εßναι χþρα με μεγÜλο αγροτικü προσανατολισμü», σημειþνει ο ΘεοχÜρης ΓρηγοριÜδης. «Ενþ η αγροτικÞ της οικονομßα εßναι ισχυρÞ στο κεντρικü και δυτικü τμÞμα, στο ανατολικü κυριαρχεß η βαριÜ βιομηχανßα. Το πρüβλημα εστιÜζεται στην Ýλλειψη βιομηχανικþν υποδομþν, γι αυτü και οι ξÝνες επιχειρÞσεις διστÜζουν να κÜνουν επενδýσεις. Εκτüς αυτοý υπÜρχει μεγÜλη διαφθορÜ και ανασφÜλεια δικαßου. Οι υπÜρχουσες υποδομÝς εßναι πεπαλαιωμÝνες, οι περισσüτερες προÝρχονται απü τη σοβιετικÞ περßοδο», αναφÝρει ο Ýλληνες οικονομολüγος και προτεßνει να καθßσουν στο τραπÝζι η ΕΕ, το ΔΝΤ, η παγκüσμια ΤρÜπεζα και η Ρωσßα για να μην αφÞσουν τη χþρα να καταρρεýσει.

Απü την πλευρÜ του ο Τüμας ΜπÜουμαν πιστεýει üτι για τη γερμανικÞ αυτοκινητοβιομηχανßα η Ουκρανßα προσφÝρει μεγÜλες επενδυτικÝς δυνατüτητες λüγω των χαμηλþν μισθþν κυρßως στο δυτικü τμÞμα της χþρας.