ÎáíÜ óôá ðñüèõñá ôïõ ÷Üïõò êáé ôçò ÷ñåïêïðßáò ç ÁñãåíôéíÞ

Βασßλης Φουρτοýνης, δÜσκαλος

ÐáñáóêåõÞ 24 Éáíïõáñßïõ 2014

ΞανÜ στα πρüθυρα του χÜους και της χρεοκοπßας η ΑργεντινÞΕνþ φαινüταν üτι οδηγοýνταν προς στην ανÜπτυξη... οι λεηλασßες στα σοýπερ μÜρκετ και οι διαδηλþσεις γυρνοýν το χρüνο 13 χρüνια πßσω - Σε ελεýθερη πτþση το πÝσο.

ΣκηνÝς χÜους, που γυρνοýν το χρüνο 13 χρüνια πßσω, βιþνει εκ νÝου η ΑργεντινÞ μετÜ την πτþχευση του 2001. Με τη χρεοκοπßα να απειλεß ξανÜ τη χþρα, οι λεηλασßες και οι διαδηλþσεις συνθÝτουν ξανÜ Ýνα τρομακτικü σκηνικü.

Στο ΜπουÝνος ¶ιρες οι Üνθρωποι λεηλατοýν τα σοýπερ μÜρκετ γιατß δεν Ýχουν να φÜνε, ενþ οι Ýμποροι φοβοýνται να ανοßξουν τα μαγαζιÜ τους. Στη ΒενεζουÝλα γßνονται διαδηλþσεις και πορεßες εναντßον της εγκληματικüτητας. Οι ταραχÝς Üρχισαν τον ΔεκÝμβριο στην επαρχßα Κüρντομπα, δυτικÜ της πρωτεýουσας, üταν οι αστυνομικοß αποφÜσισαν να απεργÞσουν ζητþντας αυξÞσεις στις αποδοχÝς τους.

Υπενθυμßζεται πως η ΑργεντινÞ ακολοýθησε διαφορετικÞ πορεßα απü Üλλα κρÜτη που βρÝθηκαν στη μÝγγενη του χρÝους και επÝλεξε να μην αποζημιþσει τους δανειστÝς της, να αρνηθεß κÜθε ξÝνη βοÞθεια υπü την αιγßδα του Διεθνοýς Νομισματικοý Ταμεßου. Η στρατηγικÞ αυτÞ, αφοý για καιρü θεωρÞθηκε μια επιτυχßα των εναλλακτικþν πολιτικþν και μια απüδειξη της διαστροφÞς των διεθνþν χρηματοπιστωτικþν ιδρυμÜτων, αποδεßχθηκε καταστροφικÞ, αφοý σÞμερα η κατÜσταση που επικρατεß στη χþρα εßναι τρομακτικÞ.

 

Σε ελεýθερη πτþση το πÝσο

Η κυβÝρνηση της ΑργεντινÞς Üφησε το νüμισμα της χþρας, να υποτιμηθεß απüτομα κατÜ 11,1% σε σχÝση με το δολÜριο, μια ελεýθερη πτþση που δεν Ýχει ξανασυμβεß απü το 2002, με αποτÝλεσμα η υποτßμηση του νομßσματος να φτÜσει στο 18,6% μÝσα στις τρεις πρþτες εβδομÜδες του Ýτους.

Εντüς του 2013 το πÝσο υποτιμÞθηκε κατÜ 24%.

Την υποτßμηση του νομßσματος ζητοýσαν κυρßως οι εξαγωγεßς καθþς θα μποροýν Ýτσι να πωλοýν τα προúüντα τους σε ανταγωνιστικÝς τιμÝς.

Ο πληθωρισμüς στην ΑργεντινÞ Ýφτασε πÝρσι το 28% και αναμÝνεται üτι θα αυξηθεß κι Üλλο το 2014.

Με τις τιμÝς να αυξÜνονται, σε μßα προσπÜθεια προστασßας των εγχþριων βιομηχανιþν, η κυβÝρνηση επÝβαλε φüρο της τÜξης του 50% σε üλες τις αγορÝς μÝσω διαδικτýου που υπερβαßνουν τα 25 δολÜρια, προκαλþντας νÝο κýμα οργÞς στη χþρα.

Το ναυÜγιο της ΑργεντινÞς χρονολογεßται απü το 1998, üταν συνδυÜστηκε η κρßση πληρωμþν των χωρþν του Νüτου με τα προγρÜμματα λιτüτητας του ΔΝΤ, ενþ η υπερτßμηση του πÝσο απÝτυχε αφοý εßχε ταυτüχρονα υποτιμηθεß το ρεÜλ της Βραζιλßας. Στα τÝλη του 2001, η χþρα και οι τρÜπεζες κατÝρρευσαν. Η κρßση, που ως τüτε Þταν χρηματοπιστωτικÞ, Ýγινε οικονομικÞ και κοινωνικÞ: το 2002, το ΑΕΠ μειþθηκε κατÜ 11%, η ανεργßα Ýφτασε το 25%, το 60% του πληθυσμοý βυθßστηκε στη φτþχεια και το χρÝος Ýφτασε το 165% του ΑΕΠ. ΠαρÜ την ταχεßα ανÜπτυξη της χþρας μετÜ το 2004  και την μερικÞ εξÜλειψη των ανισοτÞτων ωστüσο, η ασυνεπÞς δημοσιονομικÞ πολιτικÞ των κυβερνÞσεων του ζεýγους Κßρσνερ οδÞγησε τον πληθωρισμü ξανÜ στα ýψη και την χþρα ξανÜ στο χεßλος της χρεοκοπßας.