Σταγόνες μαθηματικών, φυσικών επιστημών και αστρονομίας από το 15ο Γενικό Λύκειο Αθηνών

Βασίλης Φουρτούνης, δάσκαλος

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

http://www.fourtounis.gr/Κανείς δεν φανταζόταν, ότι η επίσκεψη στις 24/4/2013 των δύο διακεκριμένων μελών της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας Ευάγγελου Ζώτου, μέλους του Δ.Σ. και Γιώργου Τασσόπουλου, Προέδρου της Συντακτικής Επιτροπής του Ευκλείδη Β΄, στην παρουσίαση των εκθεμάτων φυσικής, χημείας, βιολογίας, μαθηματικών και αστρονομίας από μαθητές του 15ου Λυκείου Αθηνών σε συμμαθητές, καθηγητές και γονείς, για τέταρτη συνεχή χρονιά, θα είχε την ευτυχή κατάληξη της παρουσίας τους στο 30ο Συνέδριο Μαθηματικής Παιδείας, μερικούς μήνες αργότερα, στις 9/11/2013 στην Καρδίτσα.

Οι δυο προαναφερόμενοι εκπαιδευτικοί, μέλη της ΕΜΕ, ήλθαν, είδαν, αλλά δεν έφυγαν…. Αλλά ρώτησαν πολύ απλά: «Γιατί δεν τα φέρνετε όλα αυτά στο Συνέδριο;» και έτσι ρίζωσε αυτή η καλή, όπως αποδείχθηκε, ιδέα.

Με τη νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε η ενημέρωση των νέων μαθητών σχετικά με αυτή την πρόταση και ακολούθησε η συνεννόηση με τον Πρόεδρο της ΕΜΕ κ. Γ. Δημάκο, που έδωσε το πράσινο φως. Ακολούθως ρωτήθηκε ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής κ. Χρ. Αθανασιάδη που τους ενθάρρυνε χωρίς δισταγμό.

Το αποτέλεσμα ήταν μια μονοήμερη εξόρμηση στην Καρδίτσα με 14 μαθητές όλων των τάξεων του Λυκείου. Μπήκαν στο Συνεδριακό Κέντρο λίγο σαν σίφουνες αλλά με πολλές απαιτήσεις… τους έδωσαν 5 τραπέζια, στην καλύτερη θέση, έξω από την αίθουσα των κεντρικών ομιλιών και… εκεί στρατοπέδευσαν… Ξεδίπλωσαν την πραμάτεια τους και στηθήκαν… περιμένοντας τους συνέδρους που ήρθαν κατά κύματα, μεγάλοι και μικροί και κάποιοι πολύ μικροί, που έπαιξαν με το μπάσκετ, ζωγραφίζοντας ανυποψίαστοι με τη μπίλια παραβολικές τροχιές, όλοι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον, με ερωτήσεις, με παρατηρήσεις, με διευκρινιστικές ερωτήσεις, με διορθωτικές παρατηρήσεις, τι μαθηματικοί, αλλά και τι δάσκαλοι θα ήταν άλλωστε!

Και οι μαθητές; Τι έκαναν; Από τις 12 το μεσημέρι ως τις 7 το απόγευμα με μόνο διάλειμμα μισή ώρα για φαγητό… Το χάρηκαν, ευχαριστήθηκαν, μίλησαν, εξήγησαν, ώρες ασταμάτητες… και όσο εξηγούσαν τόσο μάθαιναν και όσο μάθαιναν τόσο πιο πολύ όμορφα ένιωθαν.

Χάρηκαν ιδιαίτερα από την εξαιρετικά ευγενική χειρονομία του συγγραφέα κ. Γ. Λ. Μαυρίδη που για να τους επιβραβεύσει τους χάρησε μία σειρά των βιβλίων του στον καθένα ανάλογα με την τάξη του.

Πιστεύουμε ότι οφείλουμε να δίνουμε με κάθε ευκαιρία το λόγο στους μαθητές μας. Αυτό σηματοδότησε η παρουσία των μαθητών στο συνέδριο και αν κρίνουμε από τα επαινετικά σχόλια και τις αντιδράσεις των συνέδρων, θα πρέπει να δεχτούμε ότι «η δραστηριότητα ήταν μια όαση» μέσα σε ένα πολύ πετυχημένο συνέδριο και ασφαλώς θα είναι πολύ δημιουργικό να ενθαρρύνονται τέτοιου είδους δραστηριότητες.

Οφείλουμε μα πούμε ένα μπράβο στα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς Σύλβια Κατσαμένη & Κων/νος Μαΐστρος, που είχαν την ευθύνη, το Δ.Σ. της ΕΜΕ αλλά και την Επιστημονική Επιτροπή του 30ου Συνεδρίου που αυτού του είδους τη δραστηριότητα.

 

http://www.fourtounis.gr/Οι τίτλοι των θεμάτων που παρουσιάστηκαν είναι:

1ο  «Περιμένοντας τον Ερατοσθένη»

2ο  «Κωνικές τομές»

3ο  «Η ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να είναι πράσινη»

4ο  «Παιχνίδια λογικής και στρατηγικής»

5ο  «Δυαδική αναζήτηση»

6ο  «Οι πρώτοι αριθμοί στην υπηρεσία της κρυπτογραφίας - RSA»

7ο  «Βραχυστόχρονο σε κύκλο και ευθεία»

8ο  «Περίοδος περιστροφής της Γης»

9ο  «Ελάχιστες επιφάνειες»

10ο «Συμμετρία και αναμορφώσεις»

11ο «Ηλιακό ρολόι»

12ο «Robot σε δράση»

Ευχαριστούμε επίσης τον αγαπητό συνάδελφο κ. Βασίλη Φουρτούνη, Δάσκαλο στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου για τις φωτογραφίες που μας έστειλε.

Τα ονόματα των μαθητών που συμμετείχαν είναι: Α΄τάξη: Αλστάφα Ελντόνα,Γιαννακοπούλου Μαρία, Γκελοβάνι Μαριάμ, Γκιούλ Κλαούντια, Γούλα Ρομάν, Σαρμά Βαρντάν. Β΄τάξη: Σαραφίδου Μαρία Βαρβάρα, Τζούμα Φωτεινή, Χαλάτση Κωνσταντίνα. Γ΄τάξη: Λαγουβάρδος Ιωσήφ, Λογοθέτης Δημήτρης, Μπότσης Νίκος, Φραγκιαδάκης Μιχάλης, Χαντάτ Χρήστος.

 

Τέλος παραθέτουμε ασχολίαστα τα λόγια τεσσάρων μαθητών, που συμμετείχαν στο συνέδριο:

Μάριαμ Γκελοβάνι Α΄ Λυκείου

Το «δικό μου» έκθεμα ήταν ένα μαθηματικό παιχνίδι στρατηγικής  «η κούρσα στα είκοσι», αλλά και οι μηχανές παραγωγής ρεύματος που γυρίζοντας .ένα τροχό άναβε ένα λαμπάκι.

Μου έκανε μεγάλη εντύπωση που ερχόντουσαν και ρωτούσαν με ενδιαφέρον για αυτά που παρουσιάζαμε, έτσι πήρα θάρρος και όσο εξηγούσα τόσο πιο πολύ καταλάβαινα και έμπαινα στο νόημα αυτών που παρουσίαζα.

Μετά το Συνέδριο άρχισα να σκέπτομαι πολύ πιο σοβαρά το σχολείο και επίσης μου αρέσει που τώρα μιλάμε πιο άνετα στους καθηγητές μας μέσα το μάθημα.

 

Μαρία Γιαννακοπούλου και Κλαούντια Γκιούλ Α΄ Λυκείου

Η εκπαιδευτική μας επίσκεψη στο Συνέδριο Μαθηματικών στην Καρδίτσα είναι από τις ωραιότερες εμπειρίες που έχουμε ζήσει. Εμείς παρουσιάζαμε ένα παιχνίδι λογικής, τη ζύγιση και τη δυαδική αναζήτηση. Ανυπομονούμε να το ξαναζήσουμε!

 

Ιωσήφ Λαγουβάρδος Γ΄ Λυκείου

Στο συνέδριο της Μαθηματικής Εταιρίας παρουσίασα την κρυπτογράφηση R.S.A. Πρόκειται για μια διαδικασία η οποία στηρίχτηκε στον Ευκλείδη και στο μικρό θεώρημα του Φερμά, ώστε να μπορούν δύο άτομα να επικοινωνούν δημόσια χωρίς να γίνεται αντιληπτό το περιεχόμενο της συζήτησής τους από τρίτους. Φέτος ως μαθητής της Γ΄ Λυκείου έχω ως στόχο να μπορέσω να βγάλω ένα ικανοποιητικό μέσο όρο στις πανελλήνιες, ώστε να περάσω σε κάποια σχολή που να μπορεί να μου εξασφαλίσει στο μέλλον εργασία.

Φωτογραφικό Υλικό από την έκθεση των μαθητών

http://www.fourtounis.gr/

http://www.fourtounis.gr/

 http://www.fourtounis.gr/

 http://www.fourtounis.gr/

 

 http://www.fourtounis.gr/

 http://www.fourtounis.gr/

http://www.fourtounis.gr/

 http://www.fourtounis.gr/

http://www.fourtounis.gr/

http://www.fourtounis.gr/

http://www.fourtounis.gr/