Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

25 2013

http://www.fourtounis.gr/Η Ιαπωνα μπορε να ελπζει τι θα επεκτενει τα εδφη και τα χωρικ της δατα: να νησκι που δημιουργθηκε απ ηφαιστειακ κρηξη πριν απ να μνα διπλασιστηκε σε μγεθος και συνεχζει να μεγαλνει.

Το αννυμο νησ αναδθηκε απ τον ωκεαν κοντ στο νησιωτικ σμπλεγμα του Ογκασαβρα, γνωστο και Μπονν, περπου 1.000 χλμ ντια του Τκιο. ταν σχεδν κυκλικ με διμετρο 200 μτρων ταν η παρξ του επιβεβαιθηκε απ την ιαπωνικ ακτοφυλακ στις 20 Νοεμβρου.

Η ρο λβας συνεχστηκε και μχρι τα μσα Δεκεμβρου το νησ εχε μκος 400 μτρα και πλτος 300 μτρα. Αν συνεχσει να διογκνεται, δεν αποκλεεται να ενωθε με το γειτονικ νησ του Νισινσιμα.

Κτω απ το σμπλεγμα του Ογκασαβρα εναι γνωστ τι υπρχουν ηφαστεια, ακμα και σε βθος αρκετν χιλιομτρων, τα οποα εχαν ενεργοποιηθε τελευταα φορ τη δεκαετα του 1970.

πως αναφρει η εφημερδα Japan Times, η κυβρνηση παρακολουθε την εξλιξη του φαινομνου. Εφσον το νησ αναγνωριστε επσημα ως ιαπωνικ δαφος και πρει επσημη ονομασα, τα χωρικ δατα της Ιαπωνας θα επεκτενονταν κατ μερικς εκατοντδες μτρα.

Σμφωνα με την ακτοφυλακ οι αποθσεις λβας χουν σταθεροποιηθε, οπτε το νησκι εναι απθανο να βυθιστε κτω απ την επιφνεια της θλασσας.

Δεν αποκλεεται μως να διαβρωθε απ τα κματα και να μετατραπε σε φαλο. Απαντντας σε ερωτσεις δημοσιογρφων, ο κυβερνητικς εκπρσωπος Γιοσιχντε Σογκα χαιρτισε την ανδυση του νου ιαπωνικο εδφους, και πρσθεσε τι η κυβρνηση θα βαφτσει επσημα το νο νησ εφσον δεν εξαφανιστε.