:

Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

24 2013

http://www.fourtounis.gr/Την αναγκαιτητα λψης μεσων μτρων προφλαξης απο το τοξικ «νφος» της ατμοσφαιρικς ρπανσης τονζει ο Ιατρικς Σλλογος Αθηνν σε σημεριν ανακονωσ του

"Εδ και να χρνο, ο Ιατρικς Σλλογος Αθηνν κρουσε τον κδωνα του κινδνου για τις τρομερς συνπειες που θα επφερε το τοξικ «νφος» της ατμοσφαιρικς ρπανσης απ αιωρομενα σωματδια της αιθαλομχλης.

Με βση την εξλιξη των μετρσεων της ατμοσφαιρικς ρπανσης της Εθνικς Μετεωρολογικς Υπηρεσας τα τελευταα 24ωρα, στο Μαροσι και το κντρο της Αθνας η αιθαλομχλη ξεπρασε το ριο επιφυλακς, εν το πλησασε σε Πειραι και Λυκβρυση. Αυξημνες ταν οι τιμς σε Θεσσαλονκη, Πτρα και Βλο.

Σμφωνα με τις συστσεις του Παγκσμιου Οργανισμο Υγεας για την προφλαξη των πολιτν απ την ρπανση με τα αιωρομενα σωματδια της αιθαλομχλης και το μονοξεδιο του νθρακα, ο Ιατρικς Σλλογος Αθηνν προειδοποιε:

1) Οι συσκευς καυσμων πρπει να διατηρονται σε καλς συνθκες και λα τα τζκια, οι καμινδες, και οι σμπες πρπει να ελγχονται και να πιστοποιονται ως πηγς θρμανσης μσα απ συγκεκριμνες διαδικασα και πρτυπα.

2) Στους χρους κασης βιοανθρκων, πρπει να υπρχουν ανιχνευτς CO για την πρληψη της τοξικς δρσης των αυξημνων επιπδων σε CO.

3) Ιδιατερα ευλωτη ομδα εναι τα βρφη και τα μικρ παιδι, που καλ εναι αποφεγουν τους εξωτερικος χρους και να περιορζουν κθε ντονη σωματικ δραστηριτητα, γιατ, λγω της μεγαλτερης επιφνειας αν κιλ βρους σματος, χουν μεγαλτερες ανγκες κατανλωσης οξυγνου και η κθεσ τους σε οποιοδποτε ρπο εναι μεγαλτερη.

4) Οι πολτες πρπει να ξρουν εκ των προτρων, πς να αναγνωρζουν τα γκαιρα και πριμα σημδια και συμπτματα στην επιδενωση της κατστασης υγεας τους, απ την κθεσ τους στην αιθαλομχλη και να τα αντιμετωπζουν μεσα.

5) Οι ασθενες που πσχουν απ καρδιαγγειακ και αναπνευστικ νοσματα πρπει να βρσκονται σε συνεχ στεν παρακολοθηση, κατ την ξαρση της περιδου της αιθαλομχλης με τους θερποντες γιατρος τους.

Την δια ρα, οι πολτες συνεχζουν να αγορζουν καυσξυλα, καθς το κστος για την αγορ πετρελαου εναι δυσβστακτο και η θρμανση με πετρλαιο φυσικ αριο αποτελε πλον για χιλιδες οικογνειες απλησαστο εδος πολυτελεας.

Η στροφ του κσμου στα τζκια και τις ξυλσομπες εναι μαζικ.

Η καση του ξλου αυτο με βασικ στοιχεο τον νθρακα, προκαλε καθημεριν ολονα και μεγαλτερη συγκντρωση των αιωρομενων μικροσωματιδων – προντων της κασης, (των suspended particulate matter) στην ατμσφαιρα.

νας λλος σιωπηλς δολοφνος απ την καση βιοανθρκων σε τζκια και ξυλσομπες εναι το μονοξεδιο του νθρακα (CO), μια κοιν αιτα οξεας και θανατηφρας ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗΣ που δη και φτος χει αφσει τα πρτα θματ της. Πρκειται για να χρωμο, οσμο αριο που σχηματζεται απ την ατελ καση των προντων του νθρακα.

Το CO συνδεται στο αμα 240-270 φορς ευκολτερα απ , τι το οξυγνο, προκαλντας μεγλη υποξα στους ιστος, με αποτλεσμα την οξεα δυσλειτουργα και ανεπρκεια πολλν οργνων ταυτχρονα.

Απ πρυσι, ο Ιατρικς Σλλογος Αθηνν προειδοποησε για τις ολθριες επιπτσεις που χει η αιθαλομχλη στην καρδι, στα αγγεα και στους πνεμονες, καλντας τους ιθνοντες να βρουν λση, πριν καον ζωντανο στα μαγκλια δεκδες νθρωποι, πριν νοσσουν εκατοντδες πολτες, πριν υποτροπισουν χιλιδες ασθενες.

Εναι χαρακτηριστικ απ αιθαλομχλη εναι τα κροσματα και καρδιαγγειακν νοσημτων, η γενοτοξικτητα και η καρκινογνεση, καθς επσης και υποκλινικν μορφν αθηρωμτωσης.

Τα τελευταα δο χρνια, λγω της μεγλης χρσης καυσξυλων ως την πιο φθην λση θρμανσης, η Ελλδα χαρακτηρστηκε απ τον ΠΟΥ ως χρα υψηλο κινδνου στους θαντους της ΧΑΠ (χρνιας αποφρακτικς πνευμονοπθειας).

Σμφωνα με πρσφατη επιστημονικ κθεση που κατατθηκε στο Υπουργεο Περιβλλοντος, το οικονομικ κστος για τη Δημσια Υγεα απ την κταση του φαινομνου και τις συνπειες του σε νοσοντα πληθυσμ, εναι μεγαλτερο απ το οικονομικ κστος που θα εχαμε, αν απλ μειωνταν ο ειδικς φρος κατανλωσης στο πετρλαιο.

Προς τη διαφλαξη της Δημσιας υγεας, ο Ιατρικς Σλλογος Αθηνν τονζει για ακμη μα φορ τι προτεραιτητες πρπει να εναι 1) η πιστοποηση της κασιμης λης και των μσων θρμανσης και 2) η προθηση μιας επιδοματικς πολιτικς που θα ανακουφζει τις ευπαθες ομδες πληθυσμο, στε να μην καταφεγουν σε απελπισμνες λσεις, ολθριες για τη Δημσια Υγεα."