Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

22 2013

http://www.fourtounis.gr/Η καθηγτρια Γλωσσολογας, ρτεμις Αλεξιδου κατετγη ανμεσα στους κορυφαους επιστμονες του κσμου και θα λβει το Μρτιο του 2104 θα λβει το αντερο βραβεο της Γερμανας, το φημισμνο Leibniz Prize, για το ερευνητικ της ργο.

Η επιτροπ που αποφνθηκε υπρ της βρβευσης της κυρας Αλεξιδου, η οποα εναι καθηγτρια Γλωσσολογας στο Πανεπιστμιο της Στουτγρδης, χρειστηκε να εξετσει τις περιπτσεις 129 υποψηφων που χουν να επιδεξουν ουσιαστικ και σημαντικ ργο στον τομα τους. Το βραβεο εισχθη, για πρτη φορ, στην επιστημονικ κοιντητα το 1986 και κτοτε θεωρεται να απ τα σπουδαιτερα παγκοσμως.

Κθε νικητς (μαζ με την Αρτεμις Αλεξιδου, χουν προκριθε λλοι ξι ερευνητς), θα λβει το ποσ των 2,5 εκατ. ευρ, το οποο ουσιαστικ εναι η χρηματοδτηση της ρευν του για τα επμενα επτ χρνια. Μπορε στην Ελλδα να μην εναι γνωστ, μως η Αρτεμις Αλεξιδου εναι μια διεθνς διακεκριμνη γλωσσολγος, ειδικευμνη στη σγχρονη γραμματικ θεωρα, με ιδιατερη μφαση στη σχση ανμεσα στις ιδιτητες των ουσιαστικν και των ρημτων, καθς επσης στη σνταξη πολλν διαφορετικν γλωσσν, ρχνοντας τσι φως στον τρπο που η γλσσα «δουλεει».

Γεννθηκε στο Βλο το 1969, σποδασε Φιλολογα στο Πανεπιστμιο της Αθνας. Στη συνχεια κανε το διδακτορικ της στο Πανεπιστμιο του Πτσνταμ και το 2002 της προσφρθηκε μια θση στο πανεπιστμιο της Στουτγρδης, την οποα και αποδχθηκε.