,

Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

Σββατο 21 2013

http://www.fourtounis.gr/Η Αρχαα Μεσσνη, νας απ τους σημαντικτερους αρχαιολογικος χρους της Ελλδας, χει συμπεριληφθε στον εθνικ κατλογο που θα υποβληθε στην Unesco με σκοπ την νταξ του στα Μνημεα Παγκσμιας Πολιτιστικς Κληρονομις.

Αυτν την πληροφορα δωσε στα μλη του Κεντρικο Αρχαιολογικο Συμβουλου (ΚΑΣ) η γενικ γραμματας του ΥΠΠΟΑ, Λνα Μενδνη.

Αφορμ στθηκε η εξταση απ πλευρς ΚΑΣ της μελτης για τη στγαση τμματος του Γυμνασου, που μαζ με το Στδιο, εναι απ τα πιο εντυπωσιακ, απ ποψη διατρησης, οικοδομικ συγκροτματα του αρχαιολογικο χρου της Μεσσνης - και χι μνον.

http://www.fourtounis.gr/Η πρωτοποριακ μελτη, που αφορ στην κατασκευ στεγστρου το οποο θα ανακαλε, χωρς να μιμεται, μρος της στος του Γυμνασου πως ταν στην αρχαιτητα, πρε χτες το «πρσινο φως» απ τα μλη του Συμβουλου. Πρκειται για την τμηματικ στγαση της ανατολικς και βρειας στος στη βορειανατολικ γωνα του μνημεου, επμβαση που αποτελε συνχεια του επιτυχημνου αναστηλωτικο ργου το οποο συντελεται τα τελευταα χρνια στον αρχαιολογικ χρο της Μεσσνης.

 

Το ργο, που ξεκνησε με πρους απ το Β και το  ΓΚΠΣ και συνεχστηκε με ΕΣΠΑ, αφορ μια ελαφρι μεταλλικ κατασκευ, πλρως εναρμονισμνη στον περιβλλοντα χρο, τσο απ αισθητικ σο και αρχαιολογικ ποψη.

Στχος, η δημιουργα ενς πολυλειτουργικο χρου, που θα παρχει προστασα στους θεατς, θα στεγζει μικρ κθεση αρχιτεκτονικν μελν, εν θα αποκαθιστ τις αρχικς συνθκες φωτς, γκου και χαρακτρα του μνημεου ως ημιυπαθριου χρου, που ταν οι στος.

http://www.fourtounis.gr/Σμφωνα με τη μελτη, που εκπνησε ο αρχιτκτονας Θεμιστοκλς Μπιλς για λογαριασμ της Εταιρεας Μεσσηνιακν Σπουδν, το σημεο συμβολς της ανατολικς και βρειας στος που πρκειται να στεγαστε (περπου 41 μ., απ 192 μ. που εναι λη η στο), δεν θα επηρεζει το μνημεο οτε θα επιβαρνει τη θαση των υπολοπων. Η κατασκευ θα εναι μεταλλικ, ελαφρι και αναστρψιμη, δηλαδ θα μπορε εκολα να απομακρυνθε αν χρειαστε, εν δεν επιλχθηκαν αυθεντικ υλικ (μρμαρο, ξλο) κυρως για λγους στατικος και προστασας του μνημεου, καθς ο σωζμενος αρχαος τοχος της στος βρσκεται σε εθραυστη κατσταση.