Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

19 2013

http://www.fourtounis.gr/Με ανοικτ επιστολ τα Συμβολια Διοκησης καταγγλλουν την επιχερηση αφαρεσης δο απ τις πλον ουσιαστικς τους αρμοδιτητες.

Σε γενικ εμφλιο πλεμο οδηγεται πλον η ηγεσα της Τριτοβθμια εκπαδευσης, καθς την Τετρτη εκδηλθηκε να αντιπαρθεση ανμεσα στα μλη λων των Συμβουλων Διοκησης των πανεπιστημων της χρας και των πρυτνεν τους.

Αφορμ της μετωπικς σγκρουσης η πρταση της Συνδου των τελευταων να αφαιρεθον απ τα Συμβολια δο απ τις πλον ουσιαστικς τους αρμοδιτητες.

Οι πρυτνεις ζτησαν η γνμη του Συμβουλου για την γκριση του Οργανισμο του Κανονισμο του Ιδρματος να εναι συμβουλευτικ και επσης η γνμη του Συμβουλου, ως προς τον κατλογο των υποψηφιοττων για τη θση του Πρτανη, να περιορζεται στον λεγχο των τυπικν προσντων και μνο. 

31 πρεδροι και αναπληρωτς Συμβουλων απ διφορα πανεπιστμια με κοιν ανοικτ τους επιστολ επιτθηκαν στους πρυτνεις τονζοντας τι θλουν να μετατρψουν τα Συμβολια σε διακοσμητικ ργανα. 

«Τα Συμβολια Ιδρματος υποστηρχθηκαν απ τη μεγλη πλειοψηφα των μελν ΔΕΠ για να ασκον την ανεξρτητη εποπτεα που απαιτεται. Κορυφαα δημσια και ιδιωτικ πανεπιστμια αν τον κσμο, επειδ αντιλαμβνονται την ευθνη που συνοδεει τα ειδικ προνμια και την χρηματοδτησ τους, αποδχονται και επιδικουν τον λεγχο απ ργανα παρμοια με τα Συμβολια.

»Ελπζουμε τι η Κυβρνηση και οι Πολιτικς Δυνμεις της χρας δεν θα υιοθετσουν προτσεις πως αυτς της Συνδου των Πρυτνεων. Η υιοθτησ τους θα οδηγοσε σε ομαδικς παραιτσεις και κατρρευση του θεσμο συνολικ», αναφρουν χαρακτηριστικ.

 

Ολκληρη η ανοιχτ επιστολ με αφορμ τις προτσεις των Πρυτνεων (μαζ με τις υπογραφς που τη συνοδεουν) χει ως εξς:

«Με κπληξη διαβσαμε τι η Σνοδος των Πρυτνεων ζητ και να αλλαγ των νμων 4009 και 4076 στε «η γνμη του Συμβουλου για την γκριση του Οργανισμο του Κανονισμο του Ιδρματος να εναι συμβουλευτικ προς τον Υπουργ» και «η γνμη του Συμβουλου, ως προς τον κατλογο των υποψηφιοττων για τη θση του Πρτανη, να περιορζεται στον λεγχο των τυπικν προσντων και μνο».

»Με λλα λγια, η Σνοδος των Πρυτνεων προτενει να αφαιρεθον απ τον νμο, πρν κν τεθον σε λειτουργα, δο απ τις ουσιαστικτερες αρμοδιτητες των Συμβουλων των Ιδρυμτων, μετατρποντς τα τσι σε διακοσμητικ ργανα.

»Η απουσα ενδελεχος και συνεχος ελγχου στις διοικσεις των Πανεπιστημων οδηγε μονοσμαντα στην αδιαφαν λειτουργα τους. Η ακαδημακ κοιντητα χει μοναδικ προνμια. Οι καθηγητς χουν ανεξαρτησα και μονιμοποιονται με τακτς διαδικασες στε να επιδικουν ελεθερα τη δημιουργα νας γνσης. Αντστοιχα οι φοιτητς υποστηρζονται με τη δωρεν παιδεα και διφορους λλους τρπους απο την Πολιτεα. Οι φορολογομενοι πολτες που συντηρον τα Πανεπιστμια χουν επομνως κθε δικαωμα να απαιτον συνεχ λεγχο, εποπτεα και λογοδοσα στις αποφσεις των διοικσεων, εξασφαλζοντας τι θα αποβλπουν πντα στην ανψωση του εκπαιδευτικο και ερευνητικο επιπδου, και τι θα εναι πλρως διαφανες.

»Τα Συμβολια Ιδρματος υποστηρχθηκαν απ τη μεγλη πλειοψηφα των μελν ΔΕΠ για να ασκον την ανεξρτητη εποπτεα που απαιτεται. Κορυφαα δημσια και ιδιωτικ πανεπιστμια αν τον κσμο, επειδ αντιλαμβνονται την ευθνη που συνοδεει τα ειδικ προνμια και την χρηματοδτησ τους, αποδχονται και επιδικουν τον λεγχο απ ργανα παρμοια με τα Συμβολια.

»Ελπζουμε τι η Κυβρνηση και οι Πολιτικς Δυνμεις της χρας δεν θα υιοθετσουν προτσεις πως αυτς της Συνδου των Πρυτνεων. Η υιοθτησ τους θα οδηγοσε σε ομαδικς παραιτσεις και κατρρευση του θεσμο συνολικ. Προτρπουμε επσης τη Σνοδο των Πρυτνεων να επανεξετσει τις σχετικς θσεις με γνμονα το κοιν συμφρον, την ανγκη συνεργασας με τα Συμβολια και τις μεζονες προκλσεις που δημιουργε η μεγλη συρρκνωση στους πρους των πανεπιστημων».

 

Σπρος Αργυρς, Αναπληρωτς Πρεδρος ΣΙ ΕΜΠ

Γιργος Αυλωντης, Αναπληρωτς Πρεδρος ΣΙ ΟΠΑ

Γιργος Βασιλακπουλος, Αναπληρωτς Πρεδρος ΣΙ Πανεπιστημου Πειραις

Ανδρας Γεωργου, Αναπληρωτς Πρεδρος ΣΙ Πανεπιστημου Μακεδονας

Χαρλαμπος Γαβρς, Πρεδρος ΣΙ Πανεπιστημου Πατρν

Λμπης Γγος, Αναπληρωτς Πρεδρος ΣΙ Πανεπιστημου Πατρν

Katherine Fleming, Πρεδρος ΣΙ Πανεπιστημου Πειραις

Richard Hunter, Πρεδρος ΣΙ ΑΠΘ

Σταρος Θωμαδκης, Πρεδρος ΣΙ Πανεπιστημου Αιγαου

Νικλαος Καλογερκης, Αναπληρωτς Πρεδρος ΣΙ Πολυτεχνεου Κρτης 

Νικλαος Καραπιδκης, Αναπληρωτς Πρεδρος ΣΙ Ιονου Πανεπιστημου

Μαρουδι Κεντορη, Αναπληρτρια Προδρου ΣΙ Πανεπιστημου Κρτης 

Γεργιος Κορτης, Πρεδρος ΣΙ Παντεου Πανεπιστημου

Κωνσταντινδης Γεργιος, Πρεδρος Πανεπιστημου Μακεδονας

Δημτρης Μπερτσιμς, Πρεδρος ΣΙ ΕΚΠΑ

Γεργιος Νκος, Αναπληρωτς Πρεδρος Πανεπιστημου Ιωανννων

Νικολαδου Μαρα, Αναπληρωτς Πρεδρος Χαροκοπεου Πανεπιστημου

Αμεντο Οντνι, Πρεδρος ΣΙ ΟΠΑ

Χαρλαμπος Παπαγεωργου, Αναπληρωτς Πρεδρος ΣΙ ΕΚΠΑ

Γρηγρης Σηφκης, Πρεδρος ΣΙ Πανεπιστημου Κρτης 

Κωνσταντνος Σιμπουλος, Αναπληρωτς Πρεδρος ΣΙ ΔΠΘ

Παναγιτης Σουκκος, Πρεδρος ΣΙ Πανεπιστημου Ιωανννων

Γιννης Σοφς, Πρεδρος ΣΙ Γεωπονικο Πανεπιστημου Αθηνν

Βασλης Ταρλατζς, Αναπληρωτς Πρεδρος ΣI ΑΠΘ

φη Τσακαλδου, Αναπληρτρια Προδρου ΣΙ Γεωπονικο Πανεπιστημου Αθηνν

Γιννης Τσιτσικλς, Πρεδρος ΣΙ Χαροκπειου Πανεπιστημου

Διονσης Τσιχριτζς, Πρεδρος ΣΙ Πολυτεχνου Κρτης 

Μιχλης Τριανταφλλου, Πρεδρος ΣΙ ΕΜΠ

Νικλαος Ζομπος, Πρεδρος ΣΙ Πανεπιστημου Θεσσαλας

Μιχλης Ζουμπουλκης, Αναπληρωτς Πρεδρος ΣΙ Πανεπιστημου Θεσσαλας

Νκος Ζορος, Αναπληρωτς Πρεδρος ΣΙ Πανεπιστημου Αιγαου