, δσκαλου, . ο - -

13 2013

Τσος ΑποστολπουλοςΜια πονεμνη ιστορα που σμερα κποιοι το καπηλεονται ως ργο τους

Εχα αποφασσει να μη μιλσω πιστεοντας τι τσι βοηθω τα πολιτικ πργματα. Μια συνντευξη, μως, αξιωματοχου για το λιμνι του Αιγου με εξργισε σε μεγλο βαθμ γιατ χωρς να χει προσφρει το παραμικρ, ταν μλιστα και αρνητικς, θλησε να καρπωθε κτι που δεν του ανκει. Την ευγνεια και τη σνεση απ την πλευρ μας την λαμβνουν κποιοι ως αδυναμα γι’ αυτ και αποφσισα να μιλσω: 

 

Α) Το ιστορικ του ργου:

Το ργο του λιμανιο του Αιγου δημοπρατθηκε στις 26 Νοεμβρου 1998 πνω σε μελτη του γραφεου «Ρογκν και Συνεργτες ΑΕ». Η μελτη περιελμβανε μνο λιμενικ ργα (χι τα ργα επιδομς). Ο προπολογισμς του ργου ταν 8.510.000 ευρ. Ανδοχος αναδεχτηκε ο «ΜΟΧΛΟΣ ΑΕ» που εχε δσει κπτωση 24,4%. Η προθεσμα υλοποησης του ργου εχε οριστε η 19 Ιουνου2002. 

Ο ανδοχος ζτησε παρταση μχρι την 30η Νοεμβρου 2003. Τελικ η σμβαση διαλθηκε στις 17 Οκτωβρου 2004. Μετ τη διλυση της εργολαβας μειθηκε ο προπολογισμς μσω τροποποησης της Απφασης νταξης στο ποσ των 2.319.000 ευρ. Επειδ πρεπε να εκτελεστον συμπληρωματικς εργασες που δεν ταν επιλξιμες στο 2ο ΚΠΣ και θα βρυνε αποκλειστικ Εθνικος Πρους δημοπρατθηκε και ανατθηκε η εργολαβα με 1.100.000 στον ανδοχο «Γ. Ζχου» που ενεγρφη στον διο ενριθμο του ργου με ανλογη αξηση προπολογισμο απ Εθνικος Πρους απ το ποσ των 4.108.000 στο 5.208.000 ευρ. Το γατανκι συνεχστηκε. Το 2ο ΚΠΣ κλεισε και το ργο δεν γινε κυρως λγω μη παρξης ριμων μελετν.

Στη συνχεια το ργο εντχτηκε στο 3ο ΚΠΣ με προπολογισμ 12.000.000 ευρ. Αν και τα χρματα υπρχαν το ργο ουδποτε ξεκνησε. Απλ χαρακτηρστηκε ργο γφυρα. Στις 31-12-2009, δηλαδ 13 μρες μετ την τοποθτησ μου στην Περιφρεια, το 3ο ΚΠΣ κλεισε χωρς το ργο να προχωρσει και χωρς να απορροφσει οτε να ευρ απ τα 12.000.000. 

 

Β) Οι δικς μας ενργειες:

το λιμνι του ΑιγουΕρχμενος στην Περιφρεια Δυτικς Ελλδας βρθηκα μπροστ σε μια δσκολη κατσταση. Στο ΕΣΠΑ για λιμνια υπρχαν συνολικ 7.647.000 και το λιμνι του Αιγου χει προπολογισμ 12.000.000. Κι αν ακμη δναμε λα τα χρματα του ΕΣΠΑ στο λιμνι του Αιγου αυτ δεν φταναν γιατ ο προπολογισμς του ργου ταν κατ πολ μεγαλτερος. 

Στις 4 Μαρτου 2010 πραγματοποιεται στο Αγιο σσκεψη με θμα το Λιμνι του Αιγου. Σε εκενη τη σσκεψη εχα δεσμευτε απναντ στους φορες να βγλω απ το «ψυγεο» αυτ το θμα και να προσπαθσω να δσω λση. Σε εκενη τη σσκεψη αποτυπθηκε η υπρχουσα κατσταση που λεγε τι χθηκαν μεγλες ευκαιρες και γιναν τραγικ λθη τα οποα δεν πρπει να επαναληφθον. 

Το πρβλημα που εχαμε να λσουμε ταν τι πρεπε χωρς να αλλξουμε το φυσικ αντικεμενο να φρουμε τον προπολογισμ του στις δυναττητες του ΕΣΠΑ. 

Βλποντας οι υπηρεσες πλι και πλι τις μελτες διαπστωσαν τι στη μελτη υπρχε και να καταφγιο αλιευτικν σκαφν. Ρτησα το ττε δμαρχο κ. Καραφωτι αλλ και λλους φορες του Αιγου γι’ αυτ και διαπστωσα τι κανες δεν εχε ζητσει ττοιο καταφγιο αφο η περιοχ διαθτει δυο καταφγια ικαν σμερα να ικανοποισουν τις ανγκες της περιοχς. Αυτ ταν και το κλειδ της λσης. 

Προκειμνου να χουμε την αυτοδιοικητικ και κοινωνικ συνανεση ζητσαμε απ τη δημοτικ αρχ να συγκαλσει τους φορες της πλης να τους παρουσισουμε μια να πρταση. Αυτ γινε στις 18 Μαου 2010.

Εκε προτεναμε το ργο να χωριστε σε δυο φσεις. Η πρτη αφορ το διο το λιμνι στην πλρη του λειτουργα και η δετερη φση αφορ το αλιευτικ καταφγιο. Με λγα λγια σε αυτ τη φση να αφαιρσουμε το αλιευτικ καταφγιο. Αν αφαιρσουμε το αλιευτικ καταφγιο, αφαιρσουμε κποια ασφαλτικ και κνουμε μικροπαρεμβσεις στα κτιριακ που δεν επηρεζουν τη λειτουργα του λιμανιο μπορομε να πμε στον προπολογισμ των 8,5 εκ. ευρ και να κατασκευσουμε το ργο. Να τελεισουμε κποτε απ αυτ το ργο που η πορεα του δεν μας τιμ. Η πρτασ μας γινε αποδεχτ απ τη συντριπτικ πλειοψηφα των φορων και απ τη δημοτικ αρχ. τσι, το ργο δρομολογθηκε. Η παρμβαση στη μελτη γινε μεσα με την προσαρμογ στο οικονομικ αντικεμενο. Το ργο δημοπρατθηκε και στη συνχεια κατασκευστηκε απ την εταιρεα «Ηλιοχρα Α.Ε.».

Σμερα η πλη του Αιγου διαθτει το δικ της λιμνι.

Στο ργο αυτ σημαντικ ρλο παιξε ο ττε δμαρχος κ. Καραφωτις, ο σημερινς δμαρχος κ. Θεοδωρακπουλος, ο ττε Νομρχης κ. Δημτρης Κατσικπουλος, ο κ. Δημτρης Καλογερπουλος και λοι σχεδν οι φορες της πλης του Αιγου αλλ και οι πολιτικο παργοντες της περιοχς. Σημαντικ ταν και η προσφορ των υπηρεσιακν παραγντων της κρατικς Περιφρειας, της Νομαρχας και του Δμου Αιγου. Τλος, στην τελικ φση του ργου και μετ τον Ιολιο του 2011 που το ΕΣΠΑ πρασε στην αιρετ περιφρεια σημαντικ ρλο παιξε ο Περιφερειρχης κ. Απστολος Κατσιφρας και το Περιφερειακ Συμβολιο.

Αυτ εναι η πραγματικ εικνα του ργου αυτο και σο κι αν θλουν κποιοι να θολσουν τον καθρφτη δεν μπορον…..