: ,

Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

13 2013

Ημερδα: Μια Πλη, να σχολεοΤη Δευτρα 16 Δεκεμβρου 2013 απ 10.00 ως 16.00 διοργαννεται στο Πνευματικ Κντρο Δμου Αθηναων (Αμφιθατρο ‘Αντνης Τρτσης’) η ημερδα με θμα: «Μια πλη, να σχολεο: Μαθματα Ιστορας, Τχνης και Πολιτισμο στην Αθνα» απ τη Στγη Γραμμτων και Τεχνν του Ιδρματος Ωνση – ΑΜΚΕ σε συνεργασα με το Κοινωφελς δρυμα Α.Σ. Ωνσης και τον Οργανισμ Πολιτισμο, Αθλητισμο και Νεολαας του Δμου Αθηναων. 

Μσα σε να σγχρονο οικιστικ περιβλλον εξελσσεται μια ιστορα χιλιδων ετν. Τα σγχρονα κτρια, τα διαχρονικ μνημεα, τα πρκα, οι δρμοι, οι πλατεες,  τα σοκκια διηγονται σε μικρος και μεγλους την ιστορα τους και τους οδηγον σε να μονοπτια σκψης, δημιουργας και  προβληματισμο.  Στον ιστ της πλης υπρχουν τα περισστερα μουσεα, πολιτιστικ κντρα και χροι δημιουργας και κφρασης. Το καθνα απ αυτ χει μια ζωνταν παρουσα και παρχει στους επισκπτες εξαιρετικς ευκαιρες και δυναττητες  μθησης και αναψυχς.

Σκοπς της ημερδας εναι να αναδεξει τον τρπο με τον οποο μια πλη γνεται να ανοικτ σχολεο για λους και τη συμβολ του πολιτισμο, των γραμμτων και των τεχνν στην εκπαδευση,  ετε πρκειται για μαθητς, ετε για φοιτητς, ετε για ενλικες λληνες και ξνους, ετε για τις ομδες ατμων με ξεχωριστς ικαντητες.  

Στχος της ημερδας εναι να αναδειχθον οι καλς πρακτικς των φορων του πολιτισμο που δραστηριοποιονται σε εκπαιδευτικ προγρμματα και η μεταφορ της εμπειρας των ατμων της εκπαιδευτικς κοιντητας, προκειμνου να παραχθον νες προτσεις που θα ενισχσουν τις συνεργασες των χρων του πολιτισμο μεταξ τους και θα διευρνουν τη συμμετοχικτητα των εκπαιδευομνων.

Μεταξ των ομιλητν διακρνονται η Γενικ Γραμματας του Υπουργεου Πολιτισμο και Αθλητισμο, κυρα Λνα Μενδνη, οι υπεθυνοι των μεγλων μουσεων και πολιτιστικν χρων της Αθνας, επιστμονες και εμπειρογνμονες που ασχολονται με τις ειδικς ομδες και κατηγορες του πληθυσμο.   

Η ημερδα εντσσεται στο πλασιο  δημοσιτητας των δρσεων: «Θεριν Σχολεα για λληνες μαθητς, μαθητς ευρωπακν σχολεων και μαθητς σχολεων Αμερικς, Αυστραλας και Ασας» που υλοποιθηκαν το 2012 και το 2013 στο πλασιο της πρξης «ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ: Ανπτυξη της γνσης και των καινοτμων ιδεν» απ τη Στγη Γραμμτων και Τεχνν του Ιδρματος Ωνση – ΑΜΚΕ, σε συνεργασα με το Κοινωφελς δρυμα Α.Σ. Ωνσης και σε σμπραξη με το Εθνικ και Καποδιστριακ Πανεπιστμιο Αθηνν και το δρυμα Μεζονος Ελληνισμο. Το ργο συγχρηματοδοτεται απ την Ευρωπακ νωση (Ευρωπακ Κοινωνικ Ταμεο) και απ εθνικος πρους μσω του επιχειρησιακο προγρμματος «Εκπαδευση και Δια Βου Μθηση». 

Με αφορμ το συμβολισμ της Ακαδημας Πλτωνος, η οποα ταν να ολοκληρωμνο πνευματικ κντρο της αρχαας Αθνας και μα απ τις παλαιτερες γειτονις της σημερινς Αθνας, λληνες και ξνοι μαθητς συμμετχουν σε να πολπλευρο πργραμμα βιωματικς μθησης με θεματικ πυρνα τον ελληνικ πολιτισμ στη διαχρονα του. 

Στους δο κκλους φιλοξενας των Θερινν Σχολεων, που πραγματοποιθηκαν τον Ιολιο 2013, συμμετεχαν εβδομντα μαθητς του Γενικο Λυκεου Ροδολβους απ τις Σρρες,  του Stedelijk Gymnasium Leiden απ το Λιντεν της Ολλανδας, του National High School for Ancient Languages and Cultures “St. Constantine Cyril the Philosopher” απ τη Σφια της Βουλγαρας, του Institut du Sacré-Coeur απ τη Μονς του Βελγου και της Frederick Douglass Academy απ τη Να Υρκη των ΗΠΑ. 

Οι λληνες και ξνοι μαθητς παρακολοθησαν μια ποικιλα απ ενδιαφροντα θματα και ασχολθηκαν εποικοδομητικ με τα διαφορετικ γνωστικ αντικεμενα στο ευρτερο πνεμα της «Ακαδημας Πλτωνος». Συγχρνως εχαν την ευκαιρα να γνωρσουν τη σγχρονη Ελλδα και τους ανθρπους της. Μσα απ τις πλοσιες δραστηριτητες βωσαν τη γνση, μσα απ την αναψυχ και τον αθλητισμ γνωρστηκαν μεταξ τους και εμπλοτισαν τις εμπειρες τους, προκειμνου να γνουν πρεσβευτς των ιδανικν αυτν στις χρες και στους τπους προλευσς τους.

Κατεβστε την πρσκληση και το πργραμμα της ημερδας πατντας ΕΔΩ