Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

10 2013

νας στους πντε μαθητς καπνζεινας στους πντε μαθητς στα ελληνικ σχολεα καπνζει, σμφωνα με δημοσευση του Ερευνητικο Πανεπιστημιακο Ινστιτοτου Ψυχικς Υγιεινς (ΕΠΙΨΥ).

Η ρευνα διεξχθη το 2012 σε 683 σχολεα, με τη συμμετοχ 37.040 μαθητν, ηλικας απ 13 ως 19 χρνων.

Τα ευρματα εναι ανησυχητικ αν και κθε σχολικ τος πραγματοποιονται 6.000 προγρμματα αγωγς υγεας, απ τα οποα, το 25% αφορ την αποτροπ του καπνσματος (1.500 προγρμματα πανελλαδικ).

«χουμε ψηφσει ναν νμο, ο οποος δεν εφαρμζεται. Δεν εφαρμζεται μλιστα οτε μσα στην δια τη Βουλ που τον ψφισε και χρειστηκε να κνουμε επιστολ μερικο βουλευτς για να πομε το αυτονητο, τι δεν επιτρπεται το κπνισμα εντς των χρων της Βουλς, ταν μλιστα πνω απ το 80% των ερωτμενων σε ρευνα της ΚΑΠΑ RESEARCH τον Σεπτμβριο του 2013 δηλνει θυμωμνο που η Ελλδα εναι η μοναδικ χρα της Ευρωπακς νωσης που δεν εφαρμζει τον νμο για την προστασα απ το παθητικ κπνισμα.

Οι λληνες στη συντριπτικ τους πλειοψηφα δηλνουν θυμωμνοι απ το γεγονς τι καπνζουν εν απαγορεεται». Αυτ τνισε στην ομιλα του ο υφυπουργς Παιδεας και Θρησκευμτων, Συμεν Κεδκογλου κατ τη διρκεια συνντευξης Τπου που δθηκε στο πλασιο του 4ου Πανελλνιου Συνεδρου για τον λεγχο του καπνσματος «Μαθανω να Μην Καπνζω», που ολοκληρνεται αριο.

Το συνδριο διοργαννου τα υπουργεα Παιδεας και Θρησκευμτων, Υγεας, η Ελληνικ Αντικαρκινικ Εταιρα, η Σχολ Δημσιας Υγεας του Πανεπιστημου Harvard και το δρυμα Ιατροβιολογικν Ερευνν της Ακαδημας Αθηνν, στο πλασιο του Προγρμματος HEART II.

Εξλλου, ο πρεδρος του συνεδρου Παναγιτης Μπεχρκης τνισε τι «οτε το λαθρεμπριο, οτε η κρση μπορε να δικαιολογσει την οργ του κσμου απ τη μη εφαρμογ του νμου».

Φιλοσοφα του προγρμματος HEART II και του συνεδρου εναι η ενεργοποηση του εκπαιδευτικο δυναμικο της χρας για ανπτυξη πρωτοβουλιν κατ του καπνσματος απ τους μαθητς των Δημοτικν, των Γυμνασων και των Λυκεων σε πανελλαδικ εππεδο.

Το Συνδριο, που διεξγεται απ το 2010, περιλαμβνει, εκτς απ υψηλο επιπδου εισηγσεις τρεχντων θεμτων που σχετζονται με τις συνπειες του καπνσματος απ εξειδικευμνους λληνες και ξνους επιστμονες, και παρουσισεις απ μαθητς των προγραμμτων αγωγς υγεας με θμα το κπνισμα.

Σμερα στο συνδριο θα παρουσιαστον προγρμματα αγωγς υγεας με θμα το κπνισμα απ 17 σχολεα της Αττικς.

Στο πλασιο του Συνεδρου, πραγματοποιεται ο 1ος Πανελλνιος Μαθητικς Διαγωνισμς για τον λεγχο του Καπνσματος.

Οι μαθητς λαβαν μρος στον διαγωνισμ με ατομικ ομαδικ ργα που προγουν την υγιειν συμπεριφορ σον αφορ το κπνισμα. Στον διαγωνισμ, οι μαθητς των Δημοτικν Σχολεων της Ελλδας συμμετχουν με ργα ζωγραφικς, οι μαθητς Γυμνασων με σντομα βντεο μουσικ/τραγοδι και οι μαθητς των Λυκεων με ψηφιακ υλικ.