: , '

Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

, 8 2013

ΕΝΤΙ ΡΑΜΑΗ οικονομικ κατσταση εναι χειρτερη απ , τι ξραμε, μετ τα πρσφατα στοιχεα που δεχνουν μα πολ μεγαλτερη μαρη τρπα δηλωσε ο Αλβανος πρωθυπουργς ντι Ρμα κατ τη διρκεια συνεδρασης της ΚΟ του Σοσιαλιστικο κμματος.

Ο κ. Ρμα ζτησε απ τους βουλευτς να ενημερσουν τους ψηφοφρους τους για την κατσταση αυτ. Ο πρωθυπουργς προβη στις δηλσεις αυτς μετ το πρτο πρισμα της εταιρας "Deloitte and Touch" που αξιολγησε την οικονομικ κατσταση και το δημσιο χρος της χρας.

Ο υπουργς Οικονομικν, Σκελκμ Τσνι, αναφερμενος στης συνομιλες με τους αξιωματοχους του ΔΝΤ που βρσκονται στα Τρανα απ της αρχες της εβδομδας, επε τι «στην πραγματικτητα, οι διαπραγματεσεις με το ΔΝΤ και την Παγκσμια Τρπεζα εναι δσκολες, καθς το ΔΝΤ χει ορισμνες απαιτσεις, τα οποα καθυστρησαν και την υποβολ του σχεδου του προπολογισμο το 2014, στην βουλ".

Πρσθεσε δε τι «το ΔΝΤ απαιτε, η πληρωμ του χρους απ την αλβανικ κυβρνηση να ξεκινσει το 2014, εν η κυβρνηση, ζητει την αναβολ για το 2015, λγω της οικονομικς κρσης που κληρονμησε απ την προηγομενη κυβρνηση του πρωθυπουργο Μπερσα".

Σμφωνα με δηλσεις του υπουργο Οικονομικν, "το ΔΝΤ απαιτε απο την κυβρνηση να μην προβλψει αυξσεις μισθν, συντξεων και επενδσεων, προκειμνου να εξοφλσει το χρος, και αυτ εξακολουθε να αποτελε αντικεμενο διαπραγμτευσης".

Την επμενη εβδομδα το σχδιο προπολογισμο του 2014 αναμνεται να κατατεθε στην επιτροπ Οικονομικν του Κοινοβουλου, εν μσα στην εβδομδα αναμνεται να υπογραφ η νεα τριετς συμφωνα μεταξ της αλβανικς κυβρνησης και του ΔΝΤ και της Παγκσμιας Τρπεζας.