15

Βασλης Φουρτονης. δσκαλος

5 2013

http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20130330/low/newego_LARGE_t_1101_54182320.JPGφυγε απ τη ζω το βρδυ της Πμπτης σε ηλικα 95 ετν ο πρην πρεδρος της Νοτου Αφρικς και νδαλμα του αγνα κατ του απαρτχιντ Νλσον Μαντλα.

Ο Μαντλα το τελευταο διστημα αντιμετπιζε σοβαρ αναπνευστικ προβλματα και μπαινβγαινε στο νοσοκομεο.

Καθ' λη τη διρκεια της ζως του, ο Νλσον Μαντλα δεν υπαναχρησε απ την πστη του στις αξες της Δημοκρατας, της Ιστητας, της ειρνης και της διαρκος μθησης και παρ τις τρομερς προκλσεις που δχθηκε, ποτ δεν «απντησε» στον ρατσισμ με ρατσισμ.

Ο Νλσον Μαντλα, ο πρτος μαρος πρεδρος της Νοτου Αφρικς, βραβευμνος με Νμπελ Ειρνης, φησε την τελευταα του πνο, σε ηλικα 95 ετν, αργ το βρδυ της Πμπτης, 5 Δεκεμβρου.

Την εδηση του θαντου του ανακονωσε ο ο πρεδρος της Νοτου Αφρικς Τζικομπ Ζομα: «Ο Μαντμπα πθανε γαλνια στο σπτι του στο Γιοχνεσμπουργκ, περιστοιχισμνος απ τα μλη της οικογνεις του. Το θνος χασε το σημαντικτερο τκνο του, ο λας χασε τον πατρα του». 

Θλοντας να αποτσουμε φρο τιμς στη μνμη αυτο του μεγλου αγωνιστ των ανθρωπνων δικαιωμτων δημοσιεουμε τις 15 πιο ιστορικς φρσεις που χει πει και χει καταγρψει η ιστορα.

 

Οι 15 απ τις πιο ιστορικς φρσεις του:

* "Πντα κτι φανεται αδνατο, μχρι να πραγματοποιηθε".

*  "Αν υπρχουν νειρα για μα μορφη Ντιο Αφρικ, ττε υπρχουν και οι δρμοι που οδηγον στον στχο τους. Οι δο απ αυτος τους δρμους, θα μποροσαν να ονομζονται 'καλοσνη' και 'συγχρεση'".

* "Εμαι βαθι αισιδοξος. Αν αυτ προρχεται απ τη φση την ανατροφ μου, δεν το ξρω. Υπρξαν πολλς σκοτεινς στιγμς, κατ τις οποες η πστη μου στην ανθρωπτητα δοκιμστηκε σημαντικ, αλλ δεν μποροσα να επιτρψω στον εαυτ μου να παραδοθε στην απελπισα. Αυτς ο δρμος οδηγε στην ττα και τον θνατο".

* "να καλ μυαλ και μα καλ καρδι εναι πντα νας τρομερς συνδυασμς".

* "Αν μιλσεις σε κποιον σε γλσσα που καταλαβανει, μιλς στο μυαλ του. Αν μιλσεις στη γλσσα του, μιλς στην καρδι του".

* "Κανες δεν γεννιται, μισντας κποιον για το χρμα του δρματος, την καταγωγ τη θρησκεα του. Οι νθρωποι πρπει να μθουν να μισον κι αν μπορον να διδαχθον το μσος, μπορον να διδαχθον και την αγπη, γιατ η αγπη ρχεται πιο φυσικ στην ανθρπινη καρδι, παρ το αντθετο".

* "μαθα, τι το θρρος δεν εναι η λλειψη φβου, αλλ ο θραμβος επ του φβου. Γενναος δεν εναι εκενος, που δεν νιθει φβο, αλλ εκενος που τον υπερνικ".

* ταν ανβει κανες να μεγλο βουν, καταλαβανει τι χει μπροστ του πολλ ακμη να ανβει".

* "Αν θλεις να κνεις ειρνη με τον εχθρ σου, πρπει να δουλψεις μαζ του. Και ττε, γνεται σμμαχς σου".

* "Η ελευθερα δεν θα εχε καννα νημα, χωρς ασφλεια στα σπτια και τους δρμους".

* "Δεν υπρχει τποτα, που να με φοβζει περισστερο, απ το να ξυπνσω μα μρα χωρς πργραμμα, που θα με βοηθοσε να δσω λγη ευτυχα σε εκενους που δεν χουν εισοδματα, στους φτωχος, τους αγρμματους, εκενους που κλυδωνζονται με ανατες ασθνειες".

* "Εναι προτιμτερο, να ηγεσαι απ την πσω γραμμ και να αφνεις λλους να φανονται, ειδικ ταν γιορτζεις την νκη, κθε φορ που κτι καλ συμβανει. Στην πρτη γραμμ μπανεις μνο, ταν υπρχει κνδυνος. Ττε και οι νθρωποι εκτιμον την ικαντητα ηγεσας σου".

* "Δεν υπρξα Μεσσας, αλλ νας συνηθισμνος νθρωπος, που γινε ηγτης, κτω απ εξαιρετικς συνθκες".

* "Εναι σοφ, το να πεθεις τους ανθρπους να κνουν πργματα, κνοντς τους να πιστεουν τι ταν δικ τους ιδα".

Ακμη, τον Οκτβριο του 1963, ταν ο Μαντλα και 9 ακμη κατηγορθηκαν για δολοπλοκα, με στχο τη βαιη πτση της κυβρνησης, στη δκη που μεινε γνωστ ως "Rivonia Trial", αντιμτωπος με τη θανατικ ποιν, αυτ τα λγια επε ενπιον του δικαστηρου:

"Πολμησα κατ της κυριαρχας των λευκν και πολμησα κατ της κυριαρχας των μαρων. Ονειρεομαι το ιδανικ μας δημοκρατικς και ελεθερης κοινωνας, που λοι οι νθρωποι θα ζουν μαζ, σε αρμονα, και με σες ευκαιρες. Εναι να ιδανικ, για το οποο ελπζω να ζσω και να πετχω. Αν μως αυτ χρειζεται, εναι να ιδανικ, για το οποο εμαι προετοιμασμνος να πεθνω".