; ...

του Κστα Κεφαλογιννη απ το prismanews.gr

4 2013

Κστας ΚεφαλογιννηςΤην περασμνη εβδομδα συζητθηκε πολ η απειλ του Σεραφεμ Πειραις περ αφορισμο σων βουλευτν τολμσουν να ψηφσουν υπρ του συμφνου συμβωσης για τους ομοφυλφιλους. Ο σεβσμιος ιεροκρυκας της αγπης (και λγο του μσους εδ που τα λμε...) πτοθηκε τσο απ την γενικ κατακραυγ στε την Τρτη (03/12) σπευσε να διατυπσει την «υπσχεση» του και γραπτς! Για να μην χει κανες αμφιβολα. Σμφωνο συμβωσης σον αφορισμς. Απλ, ξεκθαρα, χριστιανικ.

Δεν θλω να μπω στην ουσα της αντιπαρθεσης, η οποα στην πραγματικτητα δεν θα πρεπε να αποτελε καν αντιπαρθεση. Οτε να αρχσω να γρφω για τις αδιανητες σαχλαμρες που χουν ακουστε λες αυτς τις μρες απ τον Σεραφεμ, τον νθιμο και λοιπος διακεκριμνους ιερρχες. Απλς, θλω να εκφρσω μια απορα που με βασανζει εδ και καιρ: Τι ακριβς προσφρει πια η Εκκλησα στην ελληνικ κοινωνα.

Δεν εννο τους αρκετος φωτισμνους ιερες σε μοναστρια, μονς και συνοικιακς εκκλησες, οι οποοι μοχθον καθημεριν για να βοηθσουν τους συνανθρπους τους και τους αξζουν πολλ συγχαρητρια. Εννο την επσημη Εκκλησα. Τι προσφρει; χετε κποια απντηση; Διτι προσωπικ τενω να καταλξω τι δεν προσφρει απολτως τποτα.

Για την ακρβεια κνει και ζημι. Το μσος και ο ρατσισμς στον δημσιο λγο της, η πλρης λλειψη κατανησης, οι στρεβλσεις, οι απειλς, οι εκβιασμο και η απολτως αναχρονιστικ θερηση της πραγματικτητας, κρατον «κλειδωμνες» στο 1950 τις αντιλψεις χιλιδων Ελλνων πιστν. Και μαζ, κρατον εγκλωβισμνα τα δειλ πολιτευτκια που δεν τολμον οτε να σκεφτον να διαφωνσουν δημοσως μαζ της.

Σμερα, με το 2014 προ των πυλν, τις κοινωνες να αλλζουν βαια υπ την πεση της οικονομικς κρσης, τον κσμο σε βαθι απελπισα και το μλλον πιο θολ απ ποτ, η Εκκλησα θα εχε λγο παρξης μονχα αν μποροσε να οραματιστε και να εμπνεσει ναν λλο δρμο κοινωνικς ανασυγκρτησης. Μσα απ την συντροφικτητα, την ομαδικτητα, το «αγαπτε αλλλους». Αυτ, ναι, ενδεχομνως να ταν χρσιμο.

Μια  Εκκλησα μως που φρεται ως νας ακμα μισαλλδοξος, ρατσιστικς, υπερσυντηρητικς (και βαθπλουτος) οργανισμς, τι να την κνουμε; Δυστυχς, χουμε δη τη Χρυσ Αυγ...