ÉÍÅ-ÃÓÅÅ: ÊáôÜññåõóç ôïõ Áóöáëéóôéêïý ôï 2016

Βασßλης Φουρτοýνης, δÜσκαλος

Ôñßôç 3 Äåêåìâñßïõ 2013

http://4.bp.blogspot.com/-c9Z8XIxgQIA/UfOGb--fcrI/AAAAAAAAGrE/elo6S8VV-R8/s400/%CE%91%CE%9D%CE%95%CE%A1%CE%93%CE%99%CE%9103.jpgΜελÝτη του Ινστιτοýτου Εργασßας της ΓΣΕΕ διαπιστþνει üτι οι κüποι και οι περικοπÝς των συνταξιοýχων και των συντÜξεων αντßστοιχα πÞγαν χαμÝνα

To 2015 εßναι το τελευταßο Ýτος που διατηρεßται η οριακÞ ισορροπßα του ασφαλιστικοý Απü το 2016 αρχßζει η κατÜρρευση. Αυτü εßναι το βασικü συμπÝρασμα μελÝτης για τις «Επιπτþσεις της ΓÞρανσης του πληθυσμοý στο Ασφαλιστικü Σýστημα της ΕλλÜδος 2013-2050»εκπονÞθηκε απü το ΙΝΕ/ ΓΣΕΕ για λογαριασμü της ΟικονομικÞς και ΚοινωνικÞς ΕπιτροπÞς (ΟΚΕ) που θα παρουσιαστεß συνοπτικÜ την Üλλη εβδομÜδα.

Σχεδüν 20 δισ. ευρþ κοστßζουν στο σýστημα η υψηλÞ ανεργßα, οι χαμηλοß μισθοß και η υψηλÞ εισφοροδιαφυγÞ ενþ πÜνω απü 12 δισ. ευρþ εßναι τα χρÝη του δημοσßου προς το σýστημα.

Αξßζει να σημειωθεß üτι κατÜ την περßοδο των μνημονßων, οι περικοπÝς των κýριων και επικουρικþν συντÜξεων ανÞλθαν συνολικÜ στο επßπεδο των 4,2 δισ. ευρþ. Μüνο για την περßοδο 2013-2014 οι περικοπÝς κýριων, επικουρικþν συντÜξεων, εφÜπαξ και κοινωνικþν επιδομÜτων αντιστοιχοýν στο 43% του συνολικοý ποσοý δημοσιονομικÞς λιτüτητας, Þτοι 5,5 δισ. ευρþ απü τα 11,6 δισ. ευρþ.

Σýμφωνα με την μελÝτη "Επιπτþσεις της ΓÞρανσης του πληθυσμοý στο Ασφαλιστικü Σýστημα της ΕλλÜδος 2013-2050" που Ýγινε απü τους επιστÞμονες του ΙΝΕ/ ΓΣΕΕ για λογαριασμü της ΟικονομικÞς και ΚοινωνικÞς ΕπιτροπÞς (ΟΚΕ), το 2015 εßναι το τελευταßο Ýτος κατÜ το οποßο το ασφαλιστικü διατηρεßται σε οριακÞ ισορροπßα.

Για τη διατÞρηση της βιωσιμüτητας του συστÞματος κοινωνικÞς ασφÜλισης απαιτοýνται επιπλÝον πüροι, ενþ μη συμβατικÜ μÝτρα πολιτικÞς απαιτοýνται και για τη μεßωση της ανεργßας.

Σýμφωνα με τον ΔιευθυντÞ του ΙΝΕ, καθηγητÞ του Παντεßου Πανεπιστημßου, ΣÜββα Ρομπüλη, για να επιστρÝψει η ανεργßα στα επßπεδα του 2009, ακüμα και με το αισιüδοξο σενÜριο για ρυθμοýς ανÜπτυξης 3,5%-4% θα χρειαστοýν τουλÜχιστον 20 χρüνια. Αυτü Ýχει δραματικÝς συνÝπειες στο ασφαλιστικü. Αρκεß να αναλογιστεß κανεßς üτι η αýξηση της ανεργßας και η μεßωση των μισθþν στερεß την κοινωνικÞ ασφÜλιση απü πüρους της τÜξης των 10,5 δισ. ευρþ.

http://static-enet.toolip.gr/resources/2010-09/50-7-thumb-large.jpgΠερß τα 8,5 δισ. ευρþ χÜνονται απü την εισφοροδιαφυγÞ, την αδÞλωτη εργασßα καθþς και απü τις ευÝλικτες μορφÝς απασχüλησης, ενþ στα 12 δισ. ευρþ εκτιμþνται οι οφειλÝς του κρÜτους προς τα ταμεßα. 

«Οι μισθωτοß Ýχουν χÜσει 37 δισ. ευρþ, τα οποßα επωφελÞθηκαν κρÜτος και εργοδüτες», εßπε στον Alpha 989 ο επιστημονικüς διευθυντÞς του Ινστιτοýτου Εργασßας της ΓΣΕΕ, ΣÜββας Ρομπüλης.

ΠαρÜλληλα, Ýκανε λüγο για «μετασχηματισμü της εργασßας σε καταναγκασμü, αλλÜ και καταναγκαστικÞ ανεργßα. Αποδυναμþνεται η δραστηριüτητα της εργασßας».

«Οýτε στις ΗΠΑ δεν εßχαμε αυτÞ την ανεργßα του 29% που προβλÝπουμε. Δυστυχþς για εμÜς, Ýχουμε επαληθευτεß και δεν χρειÜζεται να αναθεωροýμε κÜθε τρßμηνο üπως κÜνει η τρüικα», πρüσθεσε.

ΠÜντως, εξÝφρασε την αισιοδοξßα üτι «αυτÞ η πορεßα θα ανακοπεß».

Απü το 2015 θα τεθεß σε λειτουργßα το νÝο μοντÝλο κοινωνικÞς ασφÜλισης με τρεßς πυλþνες (κýρια σýνταξη υποβαθμισμÝνη, ατομικοß υποχρεωτικοß λογαριασμοß, επαγγελματικÜ ταμεßα) με περιορισμü της κρατικÞς χρηματοδüτησης (απü 24,1% του ΑΕΠ σε 17,4% του ΑΕΠ το 2060) , μεßωση των συνταξιοδοτικþν δαπανþν και επικρÜτηση της ιδιωτικοποιημÝνης ασφÜλισης.

¸τσι, η επιδßωξη αυτÞ ελÝγχου της αýξησης των συνταξιοδοτικþν δαπανþν στην ΕλλÜδα απü τους δανειστÝς της χþρας , παρÜλληλα με την αýξηση κατÜ 70% του συνταξιοδοτικοý πληθυσμοý, σηματοδοτεß την προοπτικÞ κατÜρρευσης του επιπÝδου των συνταξιοδοτικþν παροχþν (κýριων, επικουρικþν, κοινωνικþν επιδομÜτων, εφÜπαξ, κλπ) και γενικüτερα των κοινωνικþν υπηρεσιþν (μεßωση κατÜ 35% των δημüσιων δαπανþν υγεßας 2010-2012), ως συμβολÞ στη μεßωση των ελλειμμÜτων των ασφαλιστικþν ταμεßων και στον περιορισμþν της απüκλισης του λüγου δημüσιο χρÝος προς ΑΕΠ

Σε αυτü το σκηνικü πρÝπει να προστεθεß η μεßωση της κρατικÞς δαπÜνης απü 24,1% του ΑΕΠ το 2015 σε 17,4% του ΑΕΠ το 2060. ΚατÜ το ßδιο διÜστημα αναμÝνεται αýξηση του πληθυσμοý που θα συνταξιοδοτηθεß κατÜ 70% λüγω του δημογραφικοý.

Κι αν οι συνταξιοýχοι Ýχουν Þδη συνεισφÝρει με περικοπÝς στις συντÜξεις τους, και οι μισθωτοß Ýχουν χÜσει σýμφωνα με την μελÝτη, 37 δισ. ευρþ.

Και πληρþνουν ακüμη και σÞμερα. ΕκτιμÜται üτι το 50% των εργαζομÝνων δεν πληρþνεται κÜθε μÞνα, αλλÜ αντιμετωπßζει καθυστÝρηση στη μισθοδοσßα του.

Οι καθυστερÞσεις στις πληρωμÝς, σýμφωνα με τα στοιχεßα που Ýχει στη διÜθεσÞ του το ΙΝΕ ΓΣΕΕ, φτÜνουν Ýως και τους 12 μÞνες. Τα μεγαλýτερα προβλÞματα παρατηροýνται στους κλÜδους του τουρισμοý, της φýλαξης (υπηρεσßες security), της διαφÞμισης, του κινηματογρÜφου, του ιματισμοý και της οδικÞς βοÞθειας.

Στις διαπιστþσεις του Ινστιτοýτου, υπÜρχει και η αναφορÜ για εργαζüμενους, οι οποßοι ενþ στα «χαρτιÜ» φαßνεται üτι Ýχουν προσληφθεß υπü καθεστþς μερικÞς απασχüλησης, δουλεýουν κανονικÜ οκτÜωρο, ßσως και παραπÜνω. Το στοιχεßο αυτü επιβεβαιþνεται και απü την Επιθεþρηση Εργασßας, καθþς παρατηρεßται το φαινüμενο της αýξησης των προσλÞψεων με üρους μερικÞς απασχüλησης.