-: 2016

Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

3 2013

http://4.bp.blogspot.com/-c9Z8XIxgQIA/UfOGb--fcrI/AAAAAAAAGrE/elo6S8VV-R8/s400/%CE%91%CE%9D%CE%95%CE%A1%CE%93%CE%99%CE%9103.jpgΜελτη του Ινστιτοτου Εργασας της ΓΣΕΕ διαπιστνει τι οι κποι και οι περικοπς των συνταξιοχων και των συντξεων αντστοιχα πγαν χαμνα

To 2015 εναι το τελευταο τος που διατηρεται η οριακ ισορροπα του ασφαλιστικο Απ το 2016 αρχζει η κατρρευση. Αυτ εναι το βασικ συμπρασμα μελτης για τις «Επιπτσεις της Γρανσης του πληθυσμο στο Ασφαλιστικ Σστημα της Ελλδος 2013-2050»εκπονθηκε απ το ΙΝΕ/ ΓΣΕΕ για λογαριασμ της Οικονομικς και Κοινωνικς Επιτροπς (ΟΚΕ) που θα παρουσιαστε συνοπτικ την λλη εβδομδα.

Σχεδν 20 δισ. ευρ κοστζουν στο σστημα η υψηλ ανεργα, οι χαμηλο μισθο και η υψηλ εισφοροδιαφυγ εν πνω απ 12 δισ. ευρ εναι τα χρη του δημοσου προς το σστημα.

Αξζει να σημειωθε τι κατ την περοδο των μνημονων, οι περικοπς των κριων και επικουρικν συντξεων ανλθαν συνολικ στο εππεδο των 4,2 δισ. ευρ. Μνο για την περοδο 2013-2014 οι περικοπς κριων, επικουρικν συντξεων, εφπαξ και κοινωνικν επιδομτων αντιστοιχον στο 43% του συνολικο ποσο δημοσιονομικς λιττητας, τοι 5,5 δισ. ευρ απ τα 11,6 δισ. ευρ.

Σμφωνα με την μελτη "Επιπτσεις της Γρανσης του πληθυσμο στο Ασφαλιστικ Σστημα της Ελλδος 2013-2050" που γινε απ τους επιστμονες του ΙΝΕ/ ΓΣΕΕ για λογαριασμ της Οικονομικς και Κοινωνικς Επιτροπς (ΟΚΕ), το 2015 εναι το τελευταο τος κατ το οποο το ασφαλιστικ διατηρεται σε οριακ ισορροπα.

Για τη διατρηση της βιωσιμτητας του συστματος κοινωνικς ασφλισης απαιτονται επιπλον προι, εν μη συμβατικ μτρα πολιτικς απαιτονται και για τη μεωση της ανεργας.

Σμφωνα με τον Διευθυντ του ΙΝΕ, καθηγητ του Παντεου Πανεπιστημου, Σββα Ρομπλη, για να επιστρψει η ανεργα στα εππεδα του 2009, ακμα και με το αισιδοξο σενριο για ρυθμος ανπτυξης 3,5%-4% θα χρειαστον τουλχιστον 20 χρνια. Αυτ χει δραματικς συνπειες στο ασφαλιστικ. Αρκε να αναλογιστε κανες τι η αξηση της ανεργας και η μεωση των μισθν στερε την κοινωνικ ασφλιση απ πρους της τξης των 10,5 δισ. ευρ.

http://static-enet.toolip.gr/resources/2010-09/50-7-thumb-large.jpgΠερ τα 8,5 δισ. ευρ χνονται απ την εισφοροδιαφυγ, την αδλωτη εργασα καθς και απ τις ευλικτες μορφς απασχλησης, εν στα 12 δισ. ευρ εκτιμνται οι οφειλς του κρτους προς τα ταμεα. 

«Οι μισθωτο χουν χσει 37 δισ. ευρ, τα οποα επωφελθηκαν κρτος και εργοδτες», επε στον Alpha 989 ο επιστημονικς διευθυντς του Ινστιτοτου Εργασας της ΓΣΕΕ, Σββας Ρομπλης.

Παρλληλα, κανε λγο για «μετασχηματισμ της εργασας σε καταναγκασμ, αλλ και καταναγκαστικ ανεργα. Αποδυναμνεται η δραστηριτητα της εργασας».

«Οτε στις ΗΠΑ δεν εχαμε αυτ την ανεργα του 29% που προβλπουμε. Δυστυχς για εμς, χουμε επαληθευτε και δεν χρειζεται να αναθεωρομε κθε τρμηνο πως κνει η τρικα», πρσθεσε.

Πντως, εξφρασε την αισιοδοξα τι «αυτ η πορεα θα ανακοπε».

Απ το 2015 θα τεθε σε λειτουργα το νο μοντλο κοινωνικς ασφλισης με τρες πυλνες (κρια σνταξη υποβαθμισμνη, ατομικο υποχρεωτικο λογαριασμο, επαγγελματικ ταμεα) με περιορισμ της κρατικς χρηματοδτησης (απ 24,1% του ΑΕΠ σε 17,4% του ΑΕΠ το 2060) , μεωση των συνταξιοδοτικν δαπανν και επικρτηση της ιδιωτικοποιημνης ασφλισης.

τσι, η επιδωξη αυτ ελγχου της αξησης των συνταξιοδοτικν δαπανν στην Ελλδα απ τους δανειστς της χρας , παρλληλα με την αξηση κατ 70% του συνταξιοδοτικο πληθυσμο, σηματοδοτε την προοπτικ κατρρευσης του επιπδου των συνταξιοδοτικν παροχν (κριων, επικουρικν, κοινωνικν επιδομτων, εφπαξ, κλπ) και γενικτερα των κοινωνικν υπηρεσιν (μεωση κατ 35% των δημσιων δαπανν υγεας 2010-2012), ως συμβολ στη μεωση των ελλειμμτων των ασφαλιστικν ταμεων και στον περιορισμν της απκλισης του λγου δημσιο χρος προς ΑΕΠ

Σε αυτ το σκηνικ πρπει να προστεθε η μεωση της κρατικς δαπνης απ 24,1% του ΑΕΠ το 2015 σε 17,4% του ΑΕΠ το 2060. Κατ το διο διστημα αναμνεται αξηση του πληθυσμο που θα συνταξιοδοτηθε κατ 70% λγω του δημογραφικο.

Κι αν οι συνταξιοχοι χουν δη συνεισφρει με περικοπς στις συντξεις τους, και οι μισθωτο χουν χσει σμφωνα με την μελτη, 37 δισ. ευρ.

Και πληρνουν ακμη και σμερα. Εκτιμται τι το 50% των εργαζομνων δεν πληρνεται κθε μνα, αλλ αντιμετωπζει καθυστρηση στη μισθοδοσα του.

Οι καθυστερσεις στις πληρωμς, σμφωνα με τα στοιχεα που χει στη διθεσ του το ΙΝΕ ΓΣΕΕ, φτνουν ως και τους 12 μνες. Τα μεγαλτερα προβλματα παρατηρονται στους κλδους του τουρισμο, της φλαξης (υπηρεσες security), της διαφμισης, του κινηματογρφου, του ιματισμο και της οδικς βοθειας.

Στις διαπιστσεις του Ινστιτοτου, υπρχει και η αναφορ για εργαζμενους, οι οποοι εν στα «χαρτι» φανεται τι χουν προσληφθε υπ καθεστς μερικς απασχλησης, δουλεουν κανονικ οκτωρο, σως και παραπνω. Το στοιχεο αυτ επιβεβαινεται και απ την Επιθερηση Εργασας, καθς παρατηρεται το φαινμενο της αξησης των προσλψεων με ρους μερικς απασχλησης.