Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

3 2013

http://digi.vatlib.it/diglitData/image/MSS_Reg.gr.1.pt.A/1/Reg.gr.1.pt.A_0011_fa_0006r.jpgΠρσβαση σε ναν «θησαυρ» σπνιων ελληνικν χειρογρφων προσφρει η Βοδληιαν Βιβλιοθκη της Οξφρδης και η Αποστολικ Βιβλιοθκη του Βατικανο που ψηφιοποησαν τα αρχεα τους και τα ανρτησαν σε μια κοιν ιστοσελδα. Ανμεσα στα χειργραφα μπορε να βρει κανες τα ομηρικ πη, ργα του Σοφοκλ, του Πλτωνα και του Ιπποκρτη.

Ο ισττοπος εγκαινιστηκε επισμως την Τρτη 3 Δεκεμβρου και ο χρστης του Διαδικτου θα βρσκει εκε ναν διαρκς αυξανμενο αριθμ ψηφιοποιημνων χειρογρφων, αρχετπων και παλατυπων βιβλων απ τις συλλογς των δο βιβλιοθηκν.

Το πργραμμα ψηφιοποησης αναμνεται να διαρκσει τσσερα χρνια και στη διρκει του θα ψηφιοποιηθον και θα εναι ελεθερα προσβσιμες στους ερευνητς και στο ευρ κοιν 1,5 εκατομμριο σελδες αρχαων, κυρως, κειμνων.

Ελληνικ και εβρακ χειργραφα, αρχτυπα του 15ου αινα, ανεκτμητο ερευνητικ υλικ για την ιστορα του δυτικο πολιτισμο, που βρισκταν μοιρασμνο εδ και αινες στις δο βιβλιοθκες, θα ενωθε στο Διαδκτυο.

Ανμεσα στα τεκμρια της Βοδληιανς που θα ψηφιοποιηθον, αναφρει η ιστοσελδα Το Βμα, εναι να απ τα καταστατικ επιτεγματα της τυπογραφας του Γουτεμβργιου, να απ τα 50 σωζμενα ανττυπα της Ββλου. Τυπωμνη με κινητ μεταλλικ στοιχεα το 1455, η Ββλος του Γουτεμβργιου θεωρεται το βιβλο-σταθμς που σηματοδοτε την αρχ της «επανστασης της τυπογραφας».

Στον ισττοπο δημοσιεονται επσης επιστημονικς μελτες σχετικ με κεμενα που απκεινται στις δο βιβλιοθκες αλλ και συνεντεξεις με τους βιβλιοθηκονμους τους καθς και με τον αρχιεπσκοπο του Καντρμπουρι Τζστιν Ουλμπι.

«Η μεγλη σημασα της συλλογς ελληνικν χειρογρφων της Βατικανς Βιβλιοθκης δεν εδρζεται στον πλοτο της, μολοντι περιλαμβνει 5.000 τμους» αναφρεται στον κοιν ισττοπο των δυο βιβλιοθηκν.

Μνο τσσερις-πντε βιβλιοθκες στον κσμο μπορον να τη συναγωνιστον σε αριθμ ελληνικν τμων. Η σημασα της συλλογς γκειται μως κυρως στην ποιτητα του υλικο. «Πολλ απ τα χειργραφα της συλλογς εναι ανυπολγιστης αξας, ετε λγω της ιστορικς σημασας των κειμνων που περιχουν ετε λγω της απαρμιλλης ομορφις τους. ργα του Ομρου, του Σοφοκλ, του Πλτωνα και του Ιπποκρτη καθς και χειργραφα της Καινς Διαθκης και κεμενα των Πατρων της Εκκλησας εικονογραφονται με θαυμσιες βυζαντινς μικρογραφες».