Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

, 2 2013

Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

Θεοδσης ΠελεγρνηςΚαι εν το εξμηνο απ’ τι φανεται χει πια οριστικ χαθε για τους φοιτητς ο πρτανης του ΕΚΠΑ επστρεψε μετ την  ολοκλρωση των θεατρικν υποχρεσεων στο Παρσι για να τον παραπμψει ο υπουργς παιδεας στο πειθαρχικ για τις θεατρικς τους ανησυχες.

Ο πρτανης του ΕΚΠΑ Θεοδσης Πελεγρνης παρουσασε το θεατρικ του μονπρακτο «Iουλιανς», χθες, Κυριακ 1η Δεκεμβρου, σε εκδλωση της ελληνικς κοιντητας Παρισιο και περιχρων που τελε υπ την αιγδα της Πρεσβεας της Ελλδας στην Γαλλα. Μλιστα, σμφωνα με την πρσκληση, θα ακολουθοσε της παρουσασης και δεξωση, προφανς προς τιμν του εμπνευστ, σεναριογρφου και εκτελεστ κ. Πελεγρνη.

Η παρσταση που ανβασε χθες σε θατρο της γαλλικς πρωτεουσας ο κ. Πελεγρνης, τιτλοφορετο «Ιουλιανς», ταν βασισμνη σε μονλογο του διου του Πρτανη και για τις σκηνοθετικς ανγκες αυτς ο πρτανης εμφανστηκε ενδεδυμνος με το κκκινο χιτνιο της φωτογραφας (που δημοσιεουν σμερα τα 'Να').

πως σημεινει σε σχετικ του ρεπορτζ το θνος της Κυριακς, οι θεατρικς - καλλιτεχνικς ανησυχες του πρτανη ταν κποτε κοιν μυστικ στους κλπους της πανεπιστημιακς κοιντητας.

Απ τη στιγμ μως που λαβε στα χρια του το τιμνι της πρυτανεας και μετ, ο ηθοποις Πελεγρνης υπερσχυσε των πντων. Στην αρχ, αυτ θεωρθηκε μια εκκεντρικ πρωτοβουλα, αφο δεν δστασε να εκθσει τον εαυτ του στο κοιν, με αποτλεσμα οι θεατρικς του παραστσεις να χουν θετικ απχηση. Ωστσο η συνχεια προβλημτισε αρνητικ, καθς ο διος τις ρες που το πανεπιστημιακ καθκον απαιτοσε αφοσωση, βρισκταν σε πρβες!

Οι παραστσεις που δωσε τα τελευταα δο χρνια ταν δεκδες, αλλ η τελευταα ταν αυτ στο θατρο του Ιδρματος «Μιχλης Κακογιννης», τον Μρτιο του 2013. Μαζ του ταν και ο γνωστς ηθοποις Κστας Καζκος, εν τη σκηνοθεσα του πρτανη-ηθοποιο κανε η Πμυ Ζονη.

Για την ιστορα, η πλοκ της -αγνστου υποδοχς απ κοιν και κριτικος- παρστασης που ανβηκε χθες στο Παρσι, εναι περπου η εξς: νας παλαμαχος ηθοποις κνει πρβα στο διαμρισμ του. Υποδεται τον δσκαλο του νεαρο αυτοκρτορα Ιουλιανο, ναν ευνοχο, μλος της βασιλικς αυλς. Ο Ιουλιανς, θανσιμα λαβωμνος απ δρυ στη μχη εναντον των Περσν, βρσκεται ξαπλωμνος στη σκην του, κι ο δσκαλς του, την στατη αυτ ρα της ζως του αυτοκρτορα, θλει να του εκφρσει να παρπον του.

Απευθυνμενος, λοιπν, στον Ιουλιαν, ο γηραις ευνοχος αφηγεται σημαντικς στιγμς απ τη ζω του αυτοκρτορα που τον δεσαν μαζ του. Στη διρκεια της αφγησς του αυτς ο γηραις ευνοχος, βγανοντας απ τον ρλο του, ανασρει απ το παρελθν του, σε πραγματικ πλον χρνο, τη ζω του ολκληρη.

 

Παραπομπ του πρτανη στο Πειθαρχικ Συμβολιο

Την ρα που τα πανεπιστμια εναι κλειστ και το εξμηνο θεωρεται χαμνο απ την απεργα των διοικητικν υπαλλλων οι οποοι διαμαρτρονται για τη διαθεσιμτητα, την πιο κρσιμη ρα για την Παιδεα στη χρα, ο πρτανης του Πανεπιστημου Αθηνν πγε στο Παρσι γιατ πρωταγωνιστοσε σε θεατρικ παρσταση. Αυτ φανεται πως ταν η "σταγνα να ξεχειλσει το ποτρι" κι τσι ο υπουργς Παιδεας Κωνσταντνος Αρβανιτπουλος δωσε εντολ να παραπεμφθε σε Πειθαρχικ Συμβολιο ο πρτανης του Πανεπιστημου Αθηνν, Θεοδσης Πελεγρνης για παρβαση καθκοντος.

«Ο Πρτανης του Εθνικο και Καποδιστριακο Πανεπιστημου Αθηνν κ. Πελεγρνης σε αντθεση με τους λλους 7 Πρυτνεις των Πανεπιστημων που επηρεζονται απ το μτρο της διαθεσιμτητας, κρατ το δρυμα κλειστ με την απραξα του και την αδυναμα του να εφαρμσει τις αποφσεις της Συγκλτου.

Για αυτ παραπμπεται στο Πειθαρχικ Συμβολιο για παρβαση καθκοντος, γιατ οι πρξεις και οι παραλεψεις του θιξαν τη λειτουργα και το κρος του Πανεπιστημου.

Διλογος με τους διοικητικος υπαλλλους του ΕΚΠΑ υπρχει υπ μια προπθεση: Αριο το πρω να εναι στις θσεις εργασας τους.

Με τους διοικητικος υπαλλλους των Πανεπιστμιων που τα μαθματα διεξγονται κανονικ, ο διλογος συνεχζεται.

Στο ΕΚΠΑ, ο χρνος επαρκε για να μη χαθε το εξμηνο, χωρς καμα κπτωση στην εκπαιδευτικ διαδικασα, ακμα και αν χρειαστε να γνουν μαθματα και το καλοκαρι».

 

Για πρτη φορ Πρτανης Πανεπιστημου παραπμπεται σε Πειθαρχικ Συμβολιο

Μλιστα, εναι η πρτη φορ που πρτανης Πανεπιστημου παραμπεται σε Πειθαρχικ Συμβολιο. Σμφωνα με πληροφορες, στο ργανο που θα αποφασσει για το αν θα τεθε σε αργα ο πρτανης του ΕΚΠΑ θα συμμετχουν και εισαγγελες του Αρεου Πγου.

 

Δετε βντεο με αποσπσματα απ τη θεατρικ παρσταση του Θ. Πελεγρνη