Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

, 2 2013

ΚατοχΤην απελπισα των ανθρπων που αναζητοσαν εναγωνως λγα χρματα για να ζσουν εκμεταλλευταν δουλεμπορικ κκλωμα που εξαρθρθηκε στο Αιτωλικ. λληνες και Ρουμνοι κρατοσαν φυλακισμνους ανθρπους σε θλιες συνθκες και τους βαζαν να δουλεουν στα χωρφια νευ αμοιβς.

Η ασφλεια Αττικς συνλαβε πντε λληνες και δο Ρουμνους, οι οποοι κρατοσαν κλειδωμνους σε μα αποθκη 12 Ρουμνους και τους εξανγκαζαν να εργζονται επ 12 ρες καθημεριν, χωρς χρματα. Οι λληνες συλληφθντες εναι 39, 53, 54 και 56 ετν και μα 51χρονη γυνακα, εν οι Ρουμνοι εναι 31 και 28 ετν.

Η αρχ του τλους για το κκλωμα γινε πειτα απ την καταγγελα που καναν πριν απ να μνα δο απ τα θματα. Δο Ρουμνοι ενημρωσαν την αστυνομα πως «στρατολογθηκαν» απ τους δο συμπατριτες τους που συνελφθησαν. Οι τελευταοι, εκμεταλλευμενοι την τραγικ οικονομικ κατσταση στην οποα βρσκονταν, τους υποσχθηκαν νμιμη εργασα στην Ελλδα, σε αγροτικς καλλιργειες, με αμοιβ 25 ευρ την ημρα, δωρεν στιση και διαμον σε δωμτια που θα τους παραχωροσαν.

 

Αναλυτικ αναφρει η ανακονωση της αστυνομας:

ΚατοχΕξαρθρθηκε απ το Τμμα Καταπολμησης Εμπορας Ανθρπων της Υποδιεθυνσης Αντιμετπισης Οργανωμνου Εγκλματος της Διεθυνσης Ασφλειας Αττικς, μετ απ συντονισμνη επιχερηση, οργανωμνο κκλωμα εμπορας ανθρπων με σκοπ την εργασιακ εκμετλλευση.

Συνελφθησαν στις 29-11-2013 το πρω, στο Αιτωλικ Αιτωλοακαρνανας επτ (7) μλη του κυκλματος, πντε (5) ημεδαπο -τσσερις (4) νδρες, ηλικας, 39, 53, 54 και 56 ετν και μα 51χρονη γυνακα- καθς και δο (2) αλλοδαπο Ρουμανικς καταγωγς, ηλικας 31 και 28 ετν, αντστοιχα.

Ειδικτερα, την 28-11-2013 προσλθαν στο Τμμα Καταπολμησης Εμπορας Ανθρπων δο (2) αλλοδαπο Ρουμανικς καταγωγς και κατγγειλαν τι προ μηνς περπου «στρατολογθηκαν» στη Ρουμανα απ τους δο (2) Ρουμνους υπηκους (συλληφθντες), οι οποοι εκμεταλλευμενοι την δειν οικονομικ τους κατσταση, τους υποσχθηκαν νμιμη εργασα στη χρα μας, σε αγροτικς καλλιργειες, με αμοιβ 25 ευρ ημερησως και δωρεν στιση και διαμον σε δωμτια, που θα τους παραχωροσαν οι διοι.

Το Τμμα Καταπολμησης Εμπορας Ανθρπων διερενησε την καταγγελα και εξακρβωσε τι απ διφορα χωρι της Ρουμανας το κκλωμα εχε συγκεντρσει περπου εξντα (60) τομα, τα οποα με ειδικ ναυλωμνο λεωφορεο μεταφρθηκαν στην ευρτερη περιοχ του Δμου Αιτωλικο Αιτωλοακαρνανας.

Εκε παρελφθησαν απ τον 31χρονο συλληφθντα, ο οποος τους εγκατστησε σε εγκαταλελειμμνη αποθκη, με παντελ λλειψη υγειονομικν ρων και προποθσεων, που διαβιοσαν σε θλιες συνθκες.

Απ την επμενη ημρα, τους ανγκασαν να εργζονται επ 12ωρο, καθημεριν, στη συγκομιδ μανταρινιν σε χωρφια, χωρς να τους αποδδουν τη χρηματικ αμοιβ, που εισπρατταν τα μλη του κυκλματος απ τους εργοδτες τους.

Ο 53χρονος και η 51χρονη ταν υπεθυνοι για τις επαφς και τη συμφωνα με τους ιδιοκττες για την αμοιβ των εργατν και των διων, ο 39χρονος, ο 56χρονος και ο 54χρονος ταν υπεθυνοι για τη μεταφορ τους στα χωρφια και σχεδν λοι ταν υπεθυνοι για την επιτρησ τους και την επιστροφ τους στην αποθκη, που διμεναν. Επιπλον, τους υποχρωναν, κθε τομο να καταβλλει το χρηματικ ποσ των εκατν πενντα (150) ευρ το μνα, σαν ενοκιο για τη διαμον στην αποθκη.

Την 27-11-2013, ταν οι παθντες επιχερησαν να διαφγουν, ο 31χρονος υπκοος Ρουμανας τους αντιλφθηκε και αφαρεσε τα δελτα ταυττητς τους, εν τους κλεδωσε σε χρο της αποθκης, απ που κατφεραν να αποδρσουν με τη συνδρομ τερου ομοεθν τους.

Στο πλασιο της ρευνας και αφο εντοπσθηκε το σημεο που διμεναν οι αλλοδαπο εργτες, οργανθηκε αστυνομικ επιχερηση κατ την οποα συνελφθησαν επτ (7) μλη του κυκλματος και απελευθερθηκαν δκα (10) ακμα υπκοοι Ρουμανας.

Σε ρευνες που πραγματοποιθηκαν στις οικες τους βρθηκαν και κατασχθηκαν:

  • Το χρηματικ ποσ των 11.000 ευρ.
  • Δο (2) δελτα ταυττητας Ρουμανικν Αρχν.
  • να (1) περστροφο.
  • Πλθος σημεισεων με ημερομηνες, ονματα και αντστοιχα ποσ για την εσπραξη αμοιβν του κθε εργτη.
  • να (1) Ι.Χ. φορτηγ και να (1) Ι.Χ. αγροτικ αυτοκνητο.

Στα ανωτρω θματα, τα οποα βρσκονταν σε σχημη σωματικ και ψυχολογικ κατσταση παρασχθηκε ιατρικ βοθεια, αρωγ και προστασα απ την Υποδιεθυνση Αντιμετπισης Οργανωμνου Εγκλματος και Εμπορας Ανθρπων, μχρι να επαναπατρισθον ασφαλς, σμφωνα με επιθυμα τους και σε συνεργασα με την Πρεσβεα της Ρουμανας. Οι συλληφθντες οδηγθηκαν στον κ. Εισαγγελα Πλημμελειοδικν Μεσολογγου.