-

Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

Παρασκευ 29 Νοεμβρου 2013

Η ελληνο-αρμενικ φιλα δεν εναι μια ουτοπα, γιατ βασζεται σε ιστορικ γεγοντα που χουν σημαδψει και τους δυο λαος. Το θμα της γενοκτονας εναι απ τα κυραρχα και εναι μλιστα απ τον διο θτη. Υπρχει μως και το θμα του σεισμο που προκλεσε μια γνσια αλληλεγγη.

ταν πριν απ 25 χρνια ο σεισμς πλγωσε την Αρμενα και τον αρμενικ λα, αμσως ο ελληνικς λας ρθε να του συμπαρασταθε και μλιστα επ του πρακτου. Δεν πιστηκε απ κανναν και το κανε αυθρμητα, γιατ αυτ η φιλα υπρχει και μετατρπηκε εκενη την περοδο σε συμπνια. Υπρχει και πρακτικ μαρτυρα στο κντρο της Αθνας, αφο η Αρμενα κανε να δρο συμβολικ στην Ελλδα. Εναι να Χατσκρ, ο πτρινος σταυρς, που εναι πντα μοναδικς και αποτελε το σημεο αναφορς για τους αρμενικος τφους.

Αν συνδυσουμε αυτ τα γεγοντα και στη συνχεια την αναγνριση της γενοκτονας των Αρμενων απ τη Βουλ των Ελλνων το 1996 μπορομε να καταλβουμε τι το κοιν υπβαθρο εναι πολ βαθ. Και αυτ σημανει με λλα λγια τι εμαστε λαο που οτε οι γενοκτονες, οτε οι σεισμο δεν κατφεραν να μας εξοντσουν. Δηλαδ, οτε μια τεχνητ, οτε μια φυσικ καταστροφ δεν κατφεραν να μας αφανσουν. Αυτ το σημεο δεν εναι απλς συμβολικ, γιατ εμαστε μικρο λαο με μεγλη ιστορα. Κι χουμε μθει ν’ αντιστεκμαστε στις πιο αντξοες συνθκες γιατ ξρουμε να επιβινουμε.

Για το λγο αυτ ο νεοσστατος σλλογος ελληνοαρμενικς φιλας, που συγκροτθηκε απ αγωνιστς των ανθρωπνων δικαιωμτων, με την πρτη του εκδλωση, εκπμπει να ντονο συμβολισμ: εναι μια σεμν εκδλωση στο μνημεο Χατσκρ, που προσφρθηκε στο Δμο Αθηναων πριν απ 25 χρνια, ως δεγμα ευγνωμοσνης του αρμενικο προς τον ελληνικ λα, για την αλληλεγγη και συμπαρσταση που δειξε αυτς  για να ξεπερσει τη μεγλη εκενη δοκιμασα. Ο Δμος ανγειρε μνημεο με το Χατσκρ στη συμβολ των οδν Βασιλως Κωνσταντνου και Ριζρη.

Η εκδλωση πραγματοποιεται στο πλασιο των στχων του Συλλγου να φρει πιο κοντ τους δο λαος, που χουν πολλ κοιν σημεα. Στην εκδλωση χουν προσκληθε να παραστον εκπρσωποι της πολιτεας, των διπλωματικν αρχν, φορων και μεμονωμνες προσωπικτητες.