Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

25 2013

http://www.e-typos.com/content/stoudiou.jpgΗ Μον Στουδου, που οικοδομθηκε τον 5ο αινα στην Κωνσταντινοπολη, θα ανακαινισθε για να γνει τζαμ, αναφρεται σε σημεριν δημοσευμα του τουρκικο Τπου, την ρα που χουν προκληθε πολλς αντιδρσεις απ να σχδιο για τη μετατροπ της περφημης βασιλικς της Αγας Σοφας σε μουσουλμανικ χρο λατρεας.

Η Μον Στουδου, η οποα ιδρθηκε το 462 και θεωρεται απ τους ιστορικος η σημαντικτερη της Κωνσταντινοπολης, ταν αφιερωμνη στον γιο Ιωννη τον Βαπτιστ.

Η μον Στουδου εχε μετατραπε σε τζαμ μετ την λωση της Κωνσταντινοπολης απ την Οθωμανικ Αυτοκρατορα το 1453, αλλ στη συνχεια εγκαταλεφθηκε, κυρως πειτα απ σεισμος. Σμφωνα με την αγγλφωνη εφημερδα "Χουριτ Ντιλι Νιουζ", οι εργασες για την ανακανιση του παλιο βυζαντινο κτσματος πρκειται να αρχσουν τον ερχμενο χρνο.

Πριν απ δκα ημρες, ο αντιπρεδρος της ισλαμοσυντηρητικς κυβρνησης και κυβερνητικς εκπρσωπος Μπουλντ Αρντς εχε προκαλσει πολλς αντιδρσεις εκφρζοντας την ελπδα τι η βασιλικ της Αγας Σοφας θα ξαναγνει μια μρα τζαμ. Η Αγα Σοφα, η οποα οικοδομθηκε τον 6ο αινα απ τον αυτοκρτορα Ιουστινιαν, υπρξε η δρα του Ορθδοξου Πατριαρχεου Κωνσταντινουπλεως. Μετατρπηκε σε τζαμ μετ την λωση της πλης απ τους Οθωμανος Τορκους το 1453 και το 1934 γινε μουσεο.

Η δλωση αυτ του Αρντς γινε μσα σ' να πλασιο ντασης, καθς το AKP κατηγορεται τι θλει να εξισλαμσει τη χρα.