-

Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

24 2013

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΑΙΓΥΠΤΟΣΚλιμακνεται η νταση στις σχσεις Αιγπτου - Τουρκας μετ την απφαση για απλαση του πρεσβευτ της χρας στο Κιρο στον απηχο δηλσεων απ τον διο τον τορκο πρωθυπουργ Ρετζπ Ταγμπ Ερντογν τι, «η αιγυπτιακ κυβρνηση καταπιζει τους ισλαμιστς».

 

Η Αγυπτος χει ανακαλσει τον πρσβη της στην γκυρα

Αξιοσημεωτο εναι το γεγονς τι οι διμερες σχσεις διανουν φση ντασης δεδομνου τι δη τον Δεκαπενταγουστο εχε «ανακληθε στο Κιρο για διαβουλεσεις» ο αιγπτιος πρεσβευτς στην γκυρα ο οποος, μετ την να τροπ σμερα στις διμερες σχσεις, γνωστοποιεται τι αποκλεεται προς το παρν να επανλθει στην πρεσβεα της Αιγπτου στην γκυρα.

Παρλληλα, το αιγυπτιακ υπουργεο Εξωτερικν, που εξδωσε την επσημη ανακονωση για την απλαση του τορκου πρσβη απ το Κιρο, ανφερε συγχρνως τι «εφεξς οι διμερες διπλωματικς σχσεις υποβαθμζονται» σμφωνα δε με τις πρτες δημοσιογραφικς πληροφορες οι σχσεις θα γνονται σε εππεδο, μνον, ακολοθου.

Η κυβρνηση της Αιγπτου κνει λγο για απαρδεκτη τουρκικ ανμιξη στις αιγυπτιακς εσωτερικς υποθσεις, σχολιζοντας τις αιχμηρς δηλσεις του τορκου πρωθυπουργο για την συμπεριφορ των αιγπτιων κυβερνντων ναντι των ισλαμιστν μετ τις 3 Ιουλου --οπτε ανατρπηκε απ τους στρατιωτικος ο αιγπτιος ισλαμιστς πρεδρος Μρσι.

Μλιστα, αυτ η «απαρδεκτη τουρκικ ανμιξη» στο επσημο ανακοινωθν του υπουργεου Εξωτερικν στο Κιρο χαρακτηρστηκε ως «πρκληση».

 

Τουρκα: Persona non grata ο Αιγπτιος πρσβης

«Ανεπιθμητο πρσωπο» κρυξε σμερα τον πρεσβευτ της Αιγπτου στην γκυρα η Τουρκα απαντντας με αυτ τον τρπο στη σημεριν απφαση του Καρου να απελσει τον πρεσβευτ της Τουρκας.

«Λυπομαστε για αυτ την κατσταση. Αλλ η ευθνη ενπιον της ιστορας βαρνει την μεταβατικ κυβρνηση της Αιγπτου, η οποα ρθε στην εξουσα κτω απ τις ιδιζουσες συνθκες του πραξικοπματος της 3ης Ιουλου», αναφρει σε ανακονωσ του το τουρκικ υπουργεο Εξωτερικν.

Η Τουρκα χει αναδειχθε σε ναν απ τους δριμτερους επικριτς στον κσμο της ανατροπς του Μρσι, χρακτηρζοντς την να «ανεπτρεπτο πραξικπημα». Η Μουσουλμανικ Αδελφτητα του Μρσι, η οποα πραγματοποιε διαδηλσεις με ατημα την επαναφορ του στην εξουσα, χει στενος δεσμος με το κμμα του τορκου πρωθυπουργο Ερντογν, το ΑΚ.

Και οι δο χρες θα εκπροσωπονται στην πρωτεουσα η μα της λλης σε εππεδο επιτετραμμνου -ουσιαστικ ο δετερος στην ιεραρχα της πρεσβεας.

Αμφτερες εχαν ανακαλσει τους πρεσβευτς τους τον Αγουστο για διαβουλεσεις μετ την επθεση των αιγυπτιακν δυνμεων ασφαλεας εις βρος οπαδν του Μρσι, στις 14 Αυγοστου, που εχε ως αποτλεσμα να σκοτωθον εκατοντδες νθρωποι.

 

Ερντογν: Δεν θα σεβαστ κυβερνντες που ανλθαν με πραξικπημα

Ο τορκος πρωθυπουργς Ρετσπ Ταγπ Ερντογν δλωσε σμερα τι η κυβρνησ του δεν πρκειται να σεβαστε «ποτ» τους κυβερνντες που τοποθτησε ο αιγυπτιακς στρατς, μετ την απλαση του τορκου πρεσβευτ απ την Αγυπτο.

«Δεν πρκειται να σεβαστ ποτ εκενους που ανλθαν στην εξουσα με πραξικπημα», δλωσε ο Ερντογν σε δημοσιογρφους.

«Δεν σεβμαστε ποτ εκενους που δεν σβονται τα κυραρχα δικαιματα των λαν», πρσθεσε.