Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

18 2013

http://www.zougla.gr/file.ashx?fid=1145905«τοιμη» πηγ εσδων διαθτει το υπουργεο Οικονομικν, σε μα συγκυρα που αναζητ απεγνωσμνα πρους για να καλψει το χρηματοδοτικ κεν το οποο υπολογζεται για το 2014 στα 1,3 δισ. ευρ. Ο λγος για τα περπου 2,5 εκατ. οχματα που κυκλοφορον σμερα, χωρς να χουν περσει ΚΤΕΟ και για τα οποα θα μποροσαν να εχαν βεβαιωθε απ την τροχαα πρστιμα ως και 1 δισ. ευρ!

Το υπουργεο Υποδομν διψευσε πρσφατα τι σχεδιζει την ηλεκτρονικ διασταρωση, μσω εφορας, των Ι.Χ. που δεν χουν υποβληθε σε τεχνικ λεγχο. Αυτ, εξλλου, δεν θα μποροσε να γνει εφικτ, καθς στο Υποδομν δεν γνωρζουν για ποια οχματα η τροχαα χει βεβαισει παρβαση, δεδομνου τι για κτι ττοιο απαιτεται η θσπιση ειδικς νομοθετικς ρθμισης.

Ωστσο, πως αναφρουν οι πληροφορες, σε πρτη φση, αναμνεται να εντατικοποιηθον οι λεγχοι της τροχαας, η οποα σμερα, σε ελχιστες περιπτσεις, ζητ απ τους οδηγος το δελτο τεχνικο ελγχου.

Εναι χαρακτηριστικ τι απ τις συνολικ 433.989 τροχαες παραβσεις που βεβαιθηκαν το 2012, μλις 36.530 αφορον σε Ι.Χ. που δεν πρασαν απ ΚΤΕΟ, σμφωνα με τα επσημα στοιχεα της ΕΛ.ΑΣ.

Σε δετερη φση, δεν αποκλεεται να υπρξει κποιο εδος ηλεκτρονικς διασταρωσης. Και αυτ διτι τα ιδιωτικ ΚΤΕΟ αποστλλουν στο υπουργεο Μεταφορν φωτογραφες με τους αριθμος κυκλοφορας των Ι.Χ. που υποβλλονται σε τεχνικ λεγχο, εν το υπουργεο Οικονομικν διαθτει βση δεδομνων με σους χουν πληρσει τλη κυκλοφορας.

Η λλειψη ελγχων υπολογζεται τι δημιουργε, κθε χρνο, τρπα στα κρατικ ταμεα ψους 400 εκατ. ευρ –λγω ΦΠΑ και τλος Δημοσου- εν η τροχαα θα μποροσε να εχε βεβαισει πρστιμα ψους ως 1 δισ. ευρ, απ τα 2,5 εκατ. αυτοκνητα που κυκλοφορον χωρς ΚΤΕΟ.

 

Τσουχτερ πρστιμα

Πντως, αυτ που πρπει να γνωρζουν οι ιδιοκττες Ι.Χ. και ΜΟΤΟ εναι τι «δεν αξζει» το ρσκο, καθς, εν εντοπιστον χωρς δελτο τεχνικο ελγχου, θα πληρσουν 400 ευρ. Το ποσ αυτ θα μποροσε να περιοριστε στο 1/8 (50 ευρ) στην περπτωση που ο ιδιοκττης του οχματος προσκομσει δελτο ΚΤΕΟ σε ισχ εντς 10 ημερν.

Αυτ επσης, που πρπει να γνωρζουν οι ιδιοκττες Ι.Χ. που δεν χουν περσει ΚΤΕΟ εμπρθεσμα, εναι τι θα πληρσουν παρβολα υπρ δημοσου που διαμορφνονται στα:

  • 16 ευρ για εκπρθεσμο λεγχο εντς 30 ημερν
  • 33 ευρ για εκπρθεσμο λεγχο νω των 30 ημερν και
  • 65 ευρ για εκπρθεσμο λεγχο νω των 6 μηνν

Παρλληλα, οι ιδιοκττες δικκλων, νω των 50 κυβικν, που υποβλουν δελτο τεχνικο ελγχου εκπρθεσμα θα πληρσουν παρβολο :

  • 10 ευρ (εντς 30 ημερν)
  • 20 ευρ (νω των 30 ημερν) και
  • 40 ευρ (νω των ξι μηνν)