Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

18 2013

http://www.matrix24.gr/wp-content/uploads/2013/11/karkinos.jpgΕρευνητς του ΕΚΕΦΕ «Δημκριτος» μαζ με συναδλφους τους απ τα Πανεπιστμια Αθηνν, Μτσιγκαν και Σαουθμπτον πραγματοποησαν να σημαντικ βμα προδου στην ανοσοθεραπεα του καρκνου.

Η επιστημονικ εργασα θα δημοσιευθε στο γκριτο περιοδικ της Εθνικς Ακαδημας Επιστημν των ΗΠΑ «Proceedings of the National Academy of Sciences» (PNAS).

Στην ρευνα, με επικεφαλς τον δρ. Ευστρτιο Στρατκο του Εργαστηρου Χημεας Πρωτενν του Ινστιτοτο Πυρηνικν & Ραδιολογικν Επιστημν & Τεχνολογας, Ενργειας & Ασφλειας του «Δημκριτου», συμμετεχαν επσης οι λληνες ερευνητς Δημτρης Γεωργιδης, Ευθαλα Ζερβοδη, Εμμανουλ Σαριδκης, Π. Κοκκλα και Ειρνη Μαυρδη.

Η χρση του ανοσοποιητικο συστματος του διου του ασθενος (ανοσοθεραπεα) αποτελε μια πολλ υποσχμενη εναλλακτικ θεραπευτικ οδ σε σχση με την επικρατοσα σμερα χημειοθεραπευτικ αντιμετπιση του καρκνου, η οποα εναι συχν αναποτελεσματικ λγω της χαμηλς εκλεκτικτητας και της υψηλς τοξικτητας των ουσιν που χρησιμοποιονται.

Ωστσο μχρι στιγμς οι ανοσολογικς θεραπευτικς προσεγγσεις δεν χουν φρει ακμα τα αναμενμενα αποτελσματα σε κλινικ εππεδο. Αυτ οφελεται σε μεγλο βαθμ στο χαμηλ εππεδο κατανησης που οι επιστμονες χουν για το πς ακριβς το ανοσοποιητικ σστημα μπορε να διακρνει ποια κτταρα εναι καρκινικ και πς ο καρκνος μαθανει να αποφεγει το ανοσοποιητικ σστημα.

Τα τελευταα χρνια χει διαπιστωθε απ διφορες ρευνες, τι τα καρκινικ κτταρα μπορον να αποφγουν το ανοσοποιητικ σστημα καταστρφοντας τα «σματα» που «εκπμπει» το κθε κτταρο, ταν εναι ρρωστο. Ττοια σματα, που ονομζονται αντιγονικ πεπτδια, σε αρκετς περιπτσεις μπορε να καταστρφονται απ νζυμα μσα στο κτταρο, που ονομζονται αμινοπεπτιδσες, με χαρακτηριστικ παρδειγμα την αμινοπεπτιδση ERAP1.

πως χει δη αποδειχθε, το μπλοκρισμα αυτο του ενζμου μπορε να οδηγσει στην ενεργοποηση του ανοσοποιητικο συστματος, στη θαντωση των καρκινικν κυττρων και, τελικ, στην πλρη ανρρωση πειραματζωων απ καρκινικος γκους. Αν και θεωρητικ το μπλοκρισμα της αμινοπεπτιδσης ERAP1 μπορε να επιτευχθε απ φαρμακευτικς ουσες που ονομζονται αναστολες, η ανπτυξη ττοιων αναστολων για την ERAP1 χει αποδειχθε στην πρξη ιδιατερα δσκολη.

Αν και χουν περσει περισστερα απ δκα χρνια απ την ανακλυψη της ERAP1, καμα ερευνητικ ομδα στον κσμο δεν χει ακμα ανακοινσει την ανπτυξη αποτελεσματικν αναστολων για αυτ το νζυμο. Η επιτυχα των Ελλνων ερευνητν και των ξνων συνεργατν τους εναι τι, μετ απ πολυετες μελτες του εν λγω ενζμου, κατφεραν να αναπτξουν χημικς ουσες που το μπλοκρουν αποτελεσματικ και, τσι, μπορον να ενεργοποισουν την παραγωγ των αντιγονικν πεπτιδων.

Μλιστα, οι επιστμονες απδειξαν πειραματικ, τι τα κτταρα του ανοσοποιητικο συστματος μποροσαν, παρουσα αυτν των αναστολων, να αναγνωρσουν αποτελεσματικ τα καρκινικ κτταρα που κανονικ διαφεγουν του ανοσοποιητικο συστματος και δημιουργον καρκινικος γκους σε πειραματζωα.

Τα ερευνητικ αυτ αποτελσματα, πως αναφρεται σε ανακονωση του «Δημκριτου», «εδραινουν για πρτη φορ, τι η φαρμακολογικ αναστολ ενζμων που καταστρφουν αντιγονικ πεπτδια, μπορε να αποτελσει μια να πολλ υποσχμενη διξοδο για την ανοσοθεραπεα του καρκνου. Με αυτ τον τρπο ανογουν τον δρμο σε μελλοντικς μελτες για τη βελτιστοποηση και την αξιολγηση πιθανν κλινικν εφαρμογν αυτς της κατηγορας αναστολων».