, ;

Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

18 2013

Το παιδ με τη σλπιγγα

Αν μποροσες να ακουστες

θα σου δινα την Ψυχ μου

να την πας ως την κρη του Κσμου.

Να την κνεις περιπατητικ αστρι,

ξλα αναμμνα για τα Χριστογεννα

στο τζκι του Νγρου,

του λληνα χωρικο.

Να την κμεις ανθισμνη μηλι

στα παρθυρα των φυλακισμνων..

Εγ μπορε να μην υπρχω ως αριο.

Αν μποροσες να ακουστες

θα σου δινα την Ψυχ μου

να την κνεις τις νχτες

ορατς ντες, γχρωμες,

στον αρα του κσμου...

Να την κνεις αγπη!

Νικηφρος Βρεττκος

Με το ποημα του φιλσοφου-ανθρωπιστ-ποιητ Νικηφρου Βρεττκου αποχαιρτησε προ ημερν με αναρτσεις στο Διαδκτυο η Κεφαλονι τα τσσερα, ορφαν απ μητρα, ανλικα παιδκια απ τη Συρα και τον πατρα τους, που διασθηκαν απ τις Λιμενικς Αρχς Αργοστολου στις 10/11/2013 εν βρσκονταν πνω σε να ακυβρνητο σκφος μαζ με 31 ακμη παρνομους μετανστες, 3 ναυτικ μλια δυτικ της Κεφαλονις.

Τα παιδκια, τρα κοριτσκια κι να αγορκι (στην αγκαλι του πατρα του), τα εχαμε πριν απ μα εβδομδα στην κλινικ μας και τα περιθλψαμε, λει συγκλονισμνος στην «Ε» ο παιδατρος Ευγγελος Ευαγγελτος

Στη φωτογραφα φανονται τα τρα κοριτσκια και το αγορκι (στην αγκαλι του πατρα του, δσκαλου απ η Συρα), μαζ με τον παιδατρο Ευγγελο Ευαγγελτο και τον  Αρχιμανδρτη κ. Σπυρδων Πετειντο

Μερικς ημρες μετ, συγκλονισμνη η κοινωνα του νησιο μαθανει το θλιβερ νο και σοκρεται. τι οι τσσερις παιδικς ψυχς μαζ με τον πατρα τους χθηκαν για πντα μαζ με 8 ακμη τομα στα γαλζια νερ του Ιονου λγο ξω απ τη Λευκδα στο πρσφατο ναυγιο της πλαστικς βρκας στην Πλαιρο, πριν ολοκληρσουν το ταξδι της ελπδας για μια καλτερη ζω. Η θλιβερ ιστορα που αποτελε γροθι στο στομχι της πολιτισμνης κοινωνας μας εναι δσκολο να περιγραφε με ψχραιμα λγια.

«Στα νερ της Λευκδας την Παρασκευ 15 Νοεμβρου πνγηκαν τσσερα απ τα παιδι του πολμου της Συρας, μαζ με τον πατρα τους. Παιδι που λγες μρες πριν εχαν σωθε απ τα κματα, ξω απ τον Γρο – Γμπο της Κεφαλονις.

Το «Ευρωπακ» μας κρτος ττε τα «ακομπησε» με πλεστες σες δομς και υπηρεσες του, αλλ δυστυχς δεν τα «γγιξε», δεν τα προσττεψε και αυτ ξανπεσαν στα κματα.

Εξ' αυτο συμπερανεται τι η επσημη «αδιαφορα» εναι πιο... αποτελεσματικ απ την μισαλλοδοξα εναντον των μεταναστν.

Κποιος θα μποροσε να πει τι η συμπεριφορ ταν ως επ αδεσπτων... Τα φησαν τα παιδι εκε που τα βρκαν. Στα κματα τα βρκαν, στα κματα τα φησαν.

Μια απ τις δομς του κρτους που ρθε σε επαφ με τα παιδι εναι και η Παιδιατρικ Κλινικ της Κεφαλονις, που και νοσηλετηκαν και κατ την ξοδ τους υπρξαν και φωτογραφες (οι οποες βοθησαν στο λυπηρ καθκον της αναγνρισς τους), διτι νομσαμε πως τα φροντσαμε και τι κτι καλ κναμε. Αλλ που να ξραμε τι προβλπεται γι' αυτ, πσω απ τους νμους και τις παραγρφους.

Στο συμβν αυτ του Ιονου, εκτς απ την Κεφαλονι και την Λευκδα τελικ «ενεπλκη» και η Κρκυρα μσω του βουλευτ της κ. Δνδια, ο οποος απ τον θκο του Υπουργο Προστασα του Πολτη, βεβαωσε τη βουλ τι θα περιθλψει τους διασωθντες της Λευκδας (τι ειρωνεα!), επιβεβαινοντας ακμα μα φορ τι το πολιτικ μας προσωπικ δεν προλαβανει, αλλ πεται των γεγοντων.

Στο σημεο αυτ θα θελα να προτενω, στον κριο Δνδια να πμε να βμα μπροστ και κατ τη συζτηση του αντιρατσιστικο νομοσχεδου, να προβλψει εκτς απ τα κομματικ και για τα παιδι που μεταναστεουν απ πολεμικς εκκαθαρσεις, στε να υπρξει ειδικ προστασα σε αυτ», γρφει στην ιστοσελδα του ο διευθυντς της Παιδιατρικς Κλινικς του νοσοκομεου Κεφαλονις, Ευγγελος Ευαγγελτος.

«Κανες στην Κεφαλονι δεν μπορε να πιστψει την ανεπωτη τραγωδα που συνβη δπλα μας με θματα αυτ τα αγγελοδια και το δστυχο πατρα τους. Εμαστε λοι συννοχοι γι' αυτ που συνβη, γιατ ζομε σε να κρτος που δεν χει τις στοιχειδεις δομς για να προστατψει αθα ανλικα παιδι», λει συγκλονισμνος στην «Ελευθεροτυπα» ο παιδατρος κ. Ευαγγελτος και προσθτει:

«Πρκειται για φοβερ τραγωδα. Τα παιδκια, τρα κοριτσκια κι να αγορκι απ 3 ως 7 ετν, τα εχαμε πριν απ μα εβδομδα στην κλινικ μας και τα περιθλψαμε. ταν τσσερα πανμορφα παιδι, χωρς μητρα. πως μας επε ο πατρας τους, αυτ εχε σκοτωθε σε βομβαρδισμ στη Συρα που ζοσαν. Και αμσως μετ αποφσισαν να εγκαταλεψουν τη χρα τους για να ζσουν με ασφλεια σε κποια ευρωπακ. Ο πατρας τους ταν νας ευγενικς νθρωπος, δσκαλος στο επγγελμα (συνδελφς μας καλο φλοι της ΔΟΕ αν δεν το χετε πρει ακμα χαμπρι), πολ ευασθητος και με αρχς. Μας εχε αναφρει τι εχε πληρσει 8.000 ευρ για να τον τελικ τους προορισμ».

«Προ ημερν», λει στην «Ε» ο κ. Ευαγγελτος, «συγκεντρθηκαν τα χρματα για να βγλουν εισιτρια προκειμνου να μεταβον στην Αθνα. Τους αποχαιρετσαμε λους, αγκαλισαμε τα μικρ αγγελοδια και πιστψαμε τι εχαμε συμβλει κι εμες με τον τρπο μας στη δισωσ τους. Εκπληκτοι διαπιστσαμε τι λγο πριν φγουν απ την κλινικ μας τα παιδκια εχαν στρσει μνα τους τα κρεβτια τους. Δεγμα της καλς ανατροφς τους. Λγες ρες μετ μθαμε την τραγωδα και σοκαριστκαμε».

 

Τσσερις συλλψεις

πως γινε γνωστ, τσσερα τομα χουν συλληφθε απ την Αστυνομα και το Λιμενικ, τα οποα φρονται τι συμμετεχαν στην υπθεση της διακνησης των 27 μεταναστν μχρι την Πλαιρο Αιτωλοακαρνανας, που χασαν τη ζω τους 12 τομα, εν αναζητονται δο ακμη.

Ειδικτερα, στερα απ αξιοποηση πληροφοριν συνελφθη απ νδρες του λιμεναρχεου Λευκδας νας 34χρονος αλλοδαπς, εν στην περιοχ του Ξηρμερου Αιτωλοακαρνανας οι αστυνομικο συνλαβαν μια 53χρονη. Και οι δο κατηγορονται ως μλη εγκληματικς οργνωσης με δραστηριτητα την παρνομη διακνηση αλλοδαπν.

Στο μεταξ, ο 34χρονος και η 53χρονη μαζ με τους λλους δο συλληφθντες, τον 58χρονο αλλοδαπ χειριστ του σκφους που ανετρπη στη θαλσσια περιοχ της Παλαρου και τον 20χρονο που συνελφθη στην Κωνωπνα ως ποπτος για σσταση εγκληματικς οργνωσης, προσχθησαν αργ χθες το βρδυ στον εισαγγελα Πλημμελειοδικν Λευκδας. Αριο θα οδηγηθον και πλι στα δικαστρια της Λευκδας, προκειμνου να απολογηθον ενπιον του ανακριτ. Οι ρευνες των λιμενικν και των αστυνομικν συνεχζονται, στε να συλληφθον δο ακμη αλλοδαπο, οι οποοι, σμφωνα με τα στοιχεα που χουν οι Αρχς, φρονται ως οργανωτικ μλη του κυκλματος παρνομης διακνησης μεταναστν.