,

,

Παρασκευ 15 Νοεμβρου 2013

Μαθητς, φοιτητς και συνδικτα κατ χιλιδες στους δρμους της Ιταλας«Φτνει με τα παραμθια, παζεται το μλλον της χρας» φναξαν συνδικτα και εργαζμενοι στην κυβρνηση του Ενρκο Λτα στις μαζικς κινητοποισεις της Παρασκευς σε δεκδες πλεις της Ιταλας κντρα στον προπολογισμ του 2014. Στους δρμους των ιταλικν πλεων ξεχθηκαν ταυτχρονα μαθητς και φοιτητς αντιδρντας στις περικοπς στην εκπαδευση. Συγκροσεις με την αστυνομα σε Μπολνια, Τορνο και Παλρμο. Στο στχαστρο διαδηλωτν τα γραφεα της Google στο Μιλνο.

Τα συνδικτα Cgil, Cisl και Uil «κατβηκαν» μαζ σε διαδηλσεις σε περισστερες απ 100 πλεις της Ιταλας, στο πλασιο τετρωρης γενικς απεργας, διαμηνοντας πως η ιταλικ οικονομα δεν θα ανακμψει εν δεν δοθε «ανσα» σε μισθωτος και συνταξιοχους για δεν χαραχτε μα σοβαρ βιομηχανικ πολιτικ.

«Διακυβεεται το μλλον της χρας. Δεν υπρχουν λλα περιθρια» προειδοποησε η γενικ γραμματας του συνδικτου Cgil Σουζνα Καμοσο κατ τη συγκντρωση στο Μιλνο που λαβε χρα υπ βροχ. «Οι φροι γνονται ο τφος της οικονομας και της διας της δημοκρατας» συμπλρωσε ο γραμματας του συνδικτου Cisl Ραφαλε Μποννι.

«Το 2014 η ανεργα θα αυξηθε και αυτς ο προπολογισμς δεν κνει τποτε για να δημιουργσει μα θετικ προοπτικ στον τομα της εργασας» δλωνε την δια στιγμ απ τη συγκντρωση της Περοτζια ο γραμματας του συνδικτου Uil Λουτζι Ανζελτι.

Στους δρμους και τις πλατεας της Ιταλας ξεχθηκαν ταυτχρονα την Παρασκευ μαθητς και φοιτητς διαδηλνοντας ενντια στις πολιτικς της κυβρνησης συνασπισμο που αποδυναμνουν τη δημσια Παιδεα.

Οι φοιτητς διαδλωσαν απ το Τορνο στο βορρ ως το Παλρμο στο νμο ζητντας να ανακληθον περικοπς στην εκπαδευση που περιλαμβνονται στον προπολογισμ του 2014, και καλντας το κρτος να επενδσει στα δημσια Παιδεα.

«Διεκδικομε το δικαωμα στην παιδεα, τη ζω και την εργασα» γραφαν πλακτ στα χρια μαθητν και φοιτητν στη Ρμη, οι οποοι σε ανοιχτ επιστολ τους προς το υπουργεο Παιδεας εκθτουν τα αιτματα και τα ερωτματ τους και ζητον απ την κυβρνηση «αλλαγ πορεας» και επικντρωση της πολιτικς της στα σχολεα και τα πανεπιστμια.

Η πορεα τους φτασε κοντ στο κτριο της Γερουσας, που συζητεται το σχδιο του προπολογισμο, και που εχαν αναπτυχθε ισχυρς αστυνομικς δυνμεις. νταση επικρτησε, εν τω μεταξ, γρω απ την Piazza Venezia ταν 80 μλη του νεοφασιστικο Φοιτητικο Μπλκου προσπθησαν να κινηθον προς το δημαρχεο, αλλ απωθθηκαν απ τις δυνμεις ασφαλεας.

Συμπλοκς μεταξ διαδηλωτν και αστυνομικν δυνμεων σημειθηκαν στις συγκεντρσεις που πραγματοποιθηκαν στη Μπολνια, το Τορνο και το Παλρμο, εν συγκεντρωθντες επιτθηκαν στα γραφεα της Google στο Μιλνο.

Στη Μπολνια διαδηλωτς μπλκαραν την κυκλοφορα των οχημτων και επιχερησαν να αποκλεσουν την πρσβαση στα γραφεα της τοπικς περιφρειας και ακολοθησαν συγκροσεις με την αστυνομα. Φοιτητς ριξαν επσης μπογι στην δρα της οικονομικς αστυνομας, καθς και της Deutsche Bank.

Την δια στιγμ, στο Μιλνο διαδηλωτς κινθηκαν προς τα γραφεα της Google, γραψαν με σπρι το γρμμα «V» απ την ταινα V for Vendetta, που χει γνει σμβολο διαδηλσεων και αντστασης, και φναξαν συνθματα κατηγορντας την Google τι πλουτζει απ τα προσωπικ δεδομνα χρηστν του Διαδικτου.