,

14 2013

Ενας γνωστος «μνος» του Μκη για τους φοιτητς του ΠολυτεχνεουΜια διαφορετικ εκδλωση, στο πλασιο του εορτασμο της 40ης επετεου της εξγερσης του Πολυτεχνεου, διοργαννει ο Δμος Πεντλης και η νωση Ποντων Μελισσων, την ερχμενη Κυριακ, σε αθουσα του Γυμνασου-Λυκεου Νας Πεντλης. Για πρτη φορ στην Ελλδα θα παρουσιαστε να γνωστο ντοκουμντο, ο «μνος των Φοιτητν» που μελοποησε εκενη την εποχ ο Μκης Θεοδωρκης.

Τους στχους του μνου γραψε ο Γιννης Γρεβενιτης, μλος της Συντονιστικς Επιτροπς του Πολυτεχνεου, αμσως μετ την εξγερση των φοιτητν.

Ο Μκης Θεοδωρκης περιγρφει την πλον κρσιμη περοδο της ζως του ταν νοσηλετηκε στο Λονδνο το 1962, και οι γγλοι γιατρο του διναν μερικς μρες ζως μετ την ξαρση της φυματωσης. μως η Αμαλα Φλμιγκ και ο λληνας γιατρς Α. Ποντικκης βοθησαν στη μεταφορ του Μκη στην Ελλδα και στο Νοσοκομεο Τσαγκρη στα Μελσσια του Δμου Πεντλης που χι μνο χι μνο επζησε αλλ εκε γραψε μεταξ λλων το πλον σημαντικ του ργο, το «Τραγοδι του Νεκρο Αδελφο».

Τον γνωστο μχρι σμερα «μνο των Φοιτητν» θα παρουσισει στην εκδλωση του Δμου Πεντλης ο Γιργος Λογοθτης, ο βιογρφος του μεγλου μουσικοσυνθτη, ο οποος χει γρψει το βιβλο «Μκης Θεοδωρκης: Θρησκεα μου εναι η Ελλδα» και χει γυρσει 10 ντοκιμαντρ για τη ζω και το ργο του.

Επσης, στο πλασιο της εκδλωσης θα προβληθον βντεο για την σχση του Μκη με τον αεμνηστο Σουηδ πρωθυπουργ Ολοφ Πλμε, για την δρση Ελλνων και Σουηδν στη Σουηδα την περοδο της δικτατορας και να βντεο-ντοκουμντο για τον Ελληνισμ του Πντου.

Στην εκδλωση θα ανακοινωθον ακμη τιμητικς ενργειες και εκδηλσεις εκ μρους του Δμου πως ανακρυξη του Μκη Θεοδωρκη σε επτιμο δημτη, ανακονωση για τοποθτηση μαρμρινης πλκας απ τον Ευγγελο Σπρου που εχε την ιδα για την εκδλωση, προαγγελα εκδηλσεων κ.α.

Τραγοδια της εποχς θα ακουστον απ την παιδικ χορωδα του 4ου Δημοτικο Σχολεου Μελισσων.

Η εκδλωση θα αρχσει στις 7.30 το απγευμα της Κυριακς, στην Αθουσα πολλαπλν χρσεων Γυμνασου-Λυκεου Νας Πεντλης, στη συμβολ των οδν Μεσολογγου και Παναγολη, στη Να Πεντλη.