,

12 2013

http://www.matrix24.gr/wp-content/uploads/2013/11/samara-venizelos1.jpgΜπορε Αντνης Σαμαρς και Ευγγελος Βενιζλος να χαρακτρισαν ως νκη το αποτλεσμα της προχθεσινς ψηφοφορας στη Βουλ, η απλεια ωστσο μας ακμη κοινοβουλευτικς δρας, μετ τη διαγραφ της Θεοδρας Τζκρη, που κατεβζει τη δναμ της στους 154 βουλευτς, κατδειξε τη λεπτ γραμμ πνω στην οποα καλεται να ισορροπσει η κυβρνηση.

Μπροστ της, λλωστε, χει διαδοχικ εμπδια να υπερβε, κθε να εκ των οποων μπορε να προκαλσει νες αποσκιρτσεις βουλευτν, κυρως απ την πλευρ του ΠΑΣΟΚ αλλ χι μνον. σως για αυτ, ερωτηθες σχετικ ο πρωθυπουργς να «δειξε» και προς τους «παρντες» την Κυριακ, συμπερανοντας πως οτε εκενοι θλουν να πσει η κυβρνηση.

Ο φρος ακιντων, η απελευθρωση των πλειστηριασμν α’ κατοικας αλλ και ο προπολογισμς, που θα κατατεθε στη Βουλ στις 21 Νοεμβρου, ειδικ αν περιχει να μτρα μπορον να αποτελσουν το πεδα στο οποο θα δοκιμαστε η κυβερνητικ συνοχ. Δευτερεον αλλ πντοτε υπαρκτ ζτημα αποτελε και ο Ειδικς Φρος Κατανλωσης στο πετρλαιο, καθς μλις την περασμνη εβδομδα 8 βουλευτς της ΝΔ (Γ. Καρασμνης Γ. Ορφανς, Α. Δερμεντζπουλος, Δ. Κυριαζδης, Γ. Κωνσταντπουλος, Κ. Τσιρας, Τ. Κοψαχελης, Θ. Λεονταρδης), με επιστολ τους προς τον υπουργ Οικονομικν Γιννη Στουρνρα, εχαν ζητσει την επιστροφ στο καθεστς του μειωμνου ΕΦΚ.

Το μεγαλτερο, ωστσο, αγκθι για την κυβρνηση εναι ο φρος ακιντων και, παρλληλα, το ατημα της τρικας για πλρη απελευθρωση των πλειστηριασμν α’ κατοικας που βαρνεται με «κκκινα» δνεια. Το ΠΑΣΟΚ ζητ πλρη αλλαγ στον τρπο επιμερισμο του φρου, με τα δια τα στελχη που επισκφθηκαν εκ μρους του ΠΑΣΟΚ τον υπουργ Οικονομικν, να μιλον για ναυγιο στη συζτησ τους, προβλποντας πως στον βαθμ που θα κατατεθε ως χει, δεν θα ψηφιστε απ την «πρσινη» ΚΟ.

Απ προχθς ακμα και την ψηφοφορα επ της πρτασης δυσπιστας κατ της κυβρνησης που εχε καταθσει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθς και χθες σε συνντευξ του, ο βουλευτς του ΠΑΣΟΚ Μιχλης Κασσς δλωσε τι η ψφος εμπιστοσνης του στην κυβρνηση δεν αποτελε «λευκ επιταγ», οτε και εξουσιοδτηση να ρθει ο νμος για τα ακνητα ως χει, να κατατεθε νμος για την ρση των πλειστηριασμν πρτης κατοικας. Ειδικ για τον ενιαο φρο, υποστριξε τι «πρπει να υπρχει το περιουσιολγιο για να φορολογηθε ο καθνας βσει των περιουσιακν του στοιχεων και χι να πμε σε κατ κεφαλν φρο». Μλησε μλιστα με νημα και για λλους βουλευτς που χουν το διο σκεπτικ…

Μλις χθες, λλωστε, ο Κστας Σκανδαλδης φησε ανοιχτ το ενδεχμενο να διαφοροποιηθε σε μα ενδεχμενη λψη νων μτρων, παραπμποντας στην ψηφοφορα επ του προπολογισμο, που θα αποδεξει την ειλικρνεια μη στον κυβερνητικ λγο.

Στο διο μκος κματος, βρσκονται ουκ ολγοι βουλευτς του ΠΑΣΟΚ, με τον Θνο Μωρατη να θτει υπ αμφισβτηση την ικαντητα αποτελεσματικς διαπραγμτευσης με την τρικα απ τη σημεριν κυβρνηση, αλλ ακμα και τον Γιννη Κουτσοκο, που θεωρεται της επιρρος του Κστα Σκανδαλδη. Απρβλεπτος τλος, θεωρεται ο πρην πρεδρος της Βουλς Απστολος Κακλαμνης που ουκ ολγες φορς το τελευταο διστημα χει διαφοροποιηθε απ τη γραμμ του κμματς του, επιλγοντας την αποχ απ κρσιμες ψηφοφορες, εν λβρος κατ του ενιαου φρου ακιντων στη σημεριν του μορφ εμφανζεται ο αντιπρεδρος της Βουλς Γιννης Δριβελγκας, που δσκολα πντως εκτιμται τι θα διαφοροποιηθε απ την ποια απφαση του ΠΑΣΟΚ.

Παρλληλα, μλις την περασμνη εβδομδα την δια στιγμ που ο Αλξης Τσπρας κατθετε την πρταση μομφς προς την κυβρνηση, πντε βουλευτς της ΝΔ, οι Αλκος Κοντς, Γιργος Καρασμνης, Γιργος Κωνσταντπουλος, Κωνσταντνος Τσιρας και Θεφιλος Λεονταρδης, με επιστολ τους προς τον Γ. Στουρνρα, εμφανζονταν κθετα αρνητικο στη φορολγηση των αγροτικν ακιντων, προειδοποιντας τον Υπουργ τι «σπερει ανμους και θα θερσει θελλες».

Σαμαρς και Βενιζλος επιδικουν να πεσουν τους βουλευτς τους να στηρξουν την κυβρνηση, εν η υπθεση του φρου ακιντων χει φγει πια απ τα χρια του Γιννη Στουρνρα και χει περσει στην αρμοδιτητα του Μεγρου Μαξμου. Εκε ο στενς συνεργτης του κ. Σαμαρ, Χρσανθος Λαζαρδης, και οι Φ.Σαχινδης και Αν. Μακρυπδης απ το ΠΑΣΟΚ θα επιδιξουν να συμβιβσουν τα… ασυμββαστα.