των Δ. Διαμαντδη και Γ. Mανττα απ την imerisia.gr

10 2013

«Πλημμρισαν» απ σουβλατζδικα και καφ Aθνα και Θεσσαλονκη H αξηση της ανεργας, η σχετικ ανθεκτικτητα που επιδεικνει ο χρος της εστασης, αλλ και η προσδοκα για εκολο και γργορο κρδος εν μσω βαθτατης κρσης, οδηγον ολονα και περισστερους νους στην απφαση να ανοξουν κατστημα υγειονομικο ενδιαφροντος, για το οποο μως δεν θα απαιτονται υψηλς επενδσεις αλλ και η πρσληψη εξειδικευμνου προσωπικο.

Αποδμηση και βαιη αλλαγ χαρακτρα προκαλε η κρση στην αγορ της Θεσσαλονκης, που αρχζει να δημιουργεται σταδιακ μα να «φοσκα», αυτ των καταστημτων υγειονομικο ενδιαφροντος πσης φσεως και... γεσεως, τα οποα ξεφυτρνουν σαν «μανιτρια» καταλαμβνοντας κθε κεν κατστημα που αφνει πσω του το εμπριο που παραπαει.

H δημιουργα νων καταστημτων υγειονομικο ενδιαφροντος εκτιμται τι απ τις αρχς του τους χει αυξηθε πνω απ 20%, εν σε ορισμνες περιοχς του ιστορικο κντρου της Θεσσαλονκης και ορισμνων προνομιακν εμπορικν οδν περιφερειακν δμων, σως το ποσοστ αυτ να εναι πολ μεγαλτερο.

H λειτουργα ττοιων σημεων, ετε αυτ ανκουν σε αλυσδες, ετε εναι μεμονωμνα, χει λβει τσο μαζικ μορφ, που αυτ η «μδα» αρχζει να φοβζει, κυρως σους τα τελευταα τριντα χρνια χουν βισει και λλα φαινμενα «φοσκας», πρτα με τα αναρθμητα καταστματα video-club, αργτερα με τα Internet-cafe κ..

H κατληξη λων αυτν των ακραων αντιδρσεων της αγορς και του επιχειρεν εναι πως κατ καννα ταν η «μδα» υποχωρε, τα περισστερα απ αυτ τα σχεδν ομοειδ καταστματα κλενουν και οι νεκοποι επιχειρηματες συνθως υφστανται μεγλες απλειες. Σμερα η «επιχειρηματικτητα ανγκης» εναι η κινητριος δναμη υλοποησης αυτν των κινσεων, καθς η ανεργα αυξνει τις «ανησυχες», ιδιατερα των νων, οι οποοι, εν διαθτουν να μικρ κεφλαιο, δικ τους δανεικ, πολλς φορς το κατευθνουν στη δημιουργα ενς καφ ενς αρτοζαχαροπλαστεου.

Τποτε το επιλψιμο δεν υπρχει στις επιχειρηματικς πρωτοβουλες ττοιου εδους, οι οποες δημιουργον και κποιες θσεις εργασας, στω ημιαπασχλησης ελαστικς μορφς.

Oι κνδυνοι, μως, που εναι ορατο πλον σε κποιες περιοχς της Θεσσαλονκης, ξεκινον ταν μσα σε λγες εκατοντδες μτρα μας εμπορικς οδο, ανογουν πολλ ττοια δια καταστματα, τα οποα με πρωταγωνιστικ προν τον καφ, τα αρτοποιματα και τα διφορα snack, επιδδονται σε «μχη» τιμν και σε αγνα επιβωσης.

Εναι πολ σπνιο να ανοξει σμερα στη συμπρωτεουσα να νο κατστημα νδυσης υπδησης, καθς λη η επιχειρηματικ «ενργεια» διοχετεεται σχεδν αποκλειστικ στα καταστματα υγειονομικο ενδιαφροντος, τα οποα δεν απαιτον καμα ιδιατερη εξειδκευση τεχνογνωσα για να λειτουργσουν. Tο δικ τους ρλο διαδραματζει και το γεγονς πως ο «αρας για να ενοικιαστε να κεν κατστημα πλον δεν υπρχει, τα ενοκια εναι σημαντικ μειωμνα, εν και το εργατικ κστος χει επσης υποχωρσει. Τσι, παρ' λο που ο τιμολογιακς ανταγωνισμς εναι μεγλος, εντοτοις το περιθριο κρδους παραμνει σε πολ αποδεκτ εππεδα και προσελκει ακμη περισστερους επαγγελματες στον συγκεκριμνο τομα.

 

«Φοσκα»;

Mνο ο δμος Θεσσαλονκης εξδωσε πνω απ 400 δειες καφ και εστιατορων το 2011 και το 2012 εντς των ορων του, κυρως στο ιστορικ κντρο, με την τση αυτ να συνεχζεται αμεωτη και φτος.

Ββαια σο εκολα και γργορα ανογουν αυτο του εδους τα σημεα πλησης, τσο εκολα και με ταχ τρπο κλενουν, αφνοντας πολλς φορς και απλρωτες υποχρεσεις προς την εφορα, τα ασφαλιστικ ταμεα κ.τ.λ.

H «φοσκα» του υγειονομικο ενδιαφροντος καλπτει τα κεν που προκπτουν απ την κατρρευση του παραδοσιακο λιανεμπορου και δη των τοπικν αλυσδων της Θεσσαλονκης, τις οποες η κρση εξαλωσε. H περπτωση του ομλου «Φωκ» ταν το τελευταο κροσμα μας μακρς αλυσδας «λουκτων» μεγλων και μικρν λιανεμπορικν επιχειρσεων στη Θεσσαλονκη. Πλον, στο τλος του καλοκαιριο του 2014 αναμνεται πως θα λειτουργσει το νο υπερκατστημα της αλυσδας Attica στο κντρο της Θεσσαλονκης, στο ακνητο που εχε μχρι πρτινος η «Φωκς», καθς η πρτη κατφερε να επικρατσει στον σχετικ ανοιχτ δημσιο διαγωνισμ μσθωσης.

Tα τελευταα τρα χρνια πολλ επνυμα καταστματα στην πλη κλεισαν, πως αρκετ απ τα σματα, που εχε αναπτξει στην ελληνικ αγορ ο μιλος της Sato, σημεα πλησης της Multirama, το δκτυο της αλυσδας Metropolis, εν το Planet Home του ομλου Γιαννολα στη Θεσσαλονκη, που αποτλεσε επνδυση 7,9 εκατ. ευρ, δεν μπρεσε να ορθοποδσει σχεδν ποτ.

Mλις ανογουν... κλενουν

 

Λιγτερο απ ξι μνες αντχουν τα μικρ ταχυφαγεα

Οτε ξι μνες δεν αντχουν ανοιχτ τα περισστερα απ τα να καταστματα υγειονομικο ενδιαφροντος που «φυτρνουν εν μια νυκτ» στις μεγλες πλεις. «Θεωρον πως εναι εκολη δουλει, ωστσο κανες δεν αντιλαμβνεται τα ξοδα που συνεπγεται η λειτουργα ενς σουβλατζδικου, ενς τυροπιτδικου, ενς ουζερ κρου πιτου, ετε ενς καταστματος που διαθτει 'παγωμνο παγωτ' (frozen yogurt) και ως εκ τοτου σε λιγτερο απ ξι μνες αναγκζονται να κλεσουν», επισημανει ο πρεδρος της ΓΣBEE και πρεδρος των εστιατρων Ελλδας, Γιργος Kαββαθς.

πως λει ο διος, οι περισστεροι που επιλγουν να ακολουθσουν αυτ τον δρμο εναι νοι, συνθως φοιτητς, οι οποοι δεν χουν λλη διξοδο, αφο οι «πρτες» των εταιρειν παραμνουν ερμητικ κλειστς. Επιπλον, το σχετικ χαμηλ κστος που απαιτεται για τη δημιουργα μιας ττοιας επιχειρσεις, το οποο ξεκιν απ 15.000 ευρ και δεν υπερβανει τις 30.000 ευρ, -ποσ που ακμη και σμερα μπορε κποιος να συγκεντρσει- αλλ και το γεγονς πως δεν χρειζεται να προχωρσουν σε προσλψεις προσωπικο αυξνει το κνητρ τους.

Ωστσο, ο κ. Kαββαθς υπογραμμζει πως η ξαρση αυτο του φαινομνου ελλοχεει τερστιους κνδυνους για την υπλοιπη αγορ και κυρως για τις παραδοσιακς επιχειρσεις, οι οποες χουν δαπανσει εκατοντδες χιλιδες ευρ και απασχολον εκατοντδες εργαζμενους. Παρ την απειρα τους, δεν παουν να κερδζουν κποιο μερδιο και να αποσπον πωλσεις απ τους υφιστμενους πακτες, και μλιστα σε μια αγορ που συνεχς υποχωρε. Δεν εναι τυχαο, προσθτει ο κ. Kαββαθς, που ακμη και μεγλες αλυσδες πως τα Starbucks, η Pizza Hut, τα Goody's και η La Pasteria χουν περιορσει σημαντικ το δκτυ τους τα τελευταα χρνια.