Πηγ: topontiki.gr

10 2013

Μια ευασθητη χορδ του ΣΥΡΙΖΑ γγιξε την περασμνη εβδομδα με δηλσεις του ο Μανλης Γλζος, και συγκεκριμνα με την αναφορ του πως ταν οι πολτες ρωτον «πο θα βρετε τα λεφτ» σημανει τι η πρταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν εναι πειστικ. Η δλωση αυτ ρθε λγο αφτου ο πρεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην Κ.Ο. της περασμνης Τρτης εχε προτρψει βουλευτς και στελχη του κμματος να λειτουργον ενωτικ στη δσκολη αυτ συγκυρα, που ο αντπαλος, αν και αποδυναμωμνος, καραδοκε.

Ανεξαρττως του υπβαθρο της (εχε προηγηθε επθεση του ιστορικο στελχους της Αριστερς στην Κουμουνδορου κατηγορντας την για λογικς «μαντριο» με αφορμ την ψηφοφορα για την αναστολ χρηματοδτησης της Χ.Α.), η δλωση αυτ φανεται τι βρκε σμφωνους αρκετος, ακμη κι εντς του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναγνωρστηκε δηλαδ ως υπαρκτ ζτημα, τουλχιστον απ σους θτουν ναν προβληματισμ περ δημοσκοπικς στασιμτητας του ΣΥΡΙΖΑ και ρα αδυναμας του να πεσει ευρτερα κοινωνικ στρματα, σε συνθκες εξαθλωσης της κοινωνας και ραγδαας φθορς της κυβρνησης και της αξιοπιστας της.

Στην επσημη αντδρασ της η Κουμουνδορου μλησε για «καλοπροαρετη κριτικ» εκ μρους του Μανλη Γλζου, η οποα αντανακλ την αγωνα του κσμου. Στελχη, πως ο κοινοβουλευτικς εκπρσωπος Δημτρης Παπαδημολης και ο αντιπρεδρος της Βουλς και επικεφαλς της Επιτροπς Προγρμματος Γιννης Δραγασκης, κλεσαν να αξιοποιηθον οι σχετικς προτσεις που επεξεργζεται ο Μανλης Γλζος, με αφορμ και βιβλο για την ξοδο απ την κρση, το οποο, πως ανακονωσε, ετοιμζει.

Ο εκπρσωπος Τπου Πνος Σκουρλτης σημεωσε τι υπρχει διαρκς ανγκη επικαιροποησης του προγρμματος, καθς «τα μεγθη της οικονομας διαρκς αλλζουν, αξες και υποδομς της χρας εξαφανζονται».

 

λα ρευστ

Πληροφορες απ την Κουμουνδορου αναφρουν τι η Επιτροπ Προγρμματος – η οποα απαρτζεται απ τους Γιννη Δραγασκη, Αριστεδη Μπαλτ, Γαβριλ Σακελλαρδη, Ανδρα Καρτζη, Γιννη Μπαλφα, Δημτρη Παπαγιαννκο, Ννα Κασιμτη κ.. – δουλεει συστηματικ πνω στις υπρχουσες επεξεργασες (απ την Αθηναδα ως την πρσφατη ΔΕΘ κ.λπ.), στε να παρουσισει, ως τις αρχς του 2014, να πλασιο εν εδει επικαιροποιημνου κυβερνητικο προγρμματος.

Στο μεταξ προγραμματζονται θεματικς παρουσισεις του προγρμματος. Για παρδειγμα επισημανεται τι θα γνει δημσια διαβολευση για τις μικρομεσαες επιχειρσεις γρω στο τελευταο δεκαμερο του μνα.

λλες πηγς, ωστσο, αναφρουν τι η Επιτροπ Προγρμματος, σε αντατο εππεδο (χι σε εππεδο Ομδων Εργασας δηλαδ), λειτουργε ανεπαρκς, χωρς το ργο της να σημεινει ιδιατερα βματα. Το γεγονς αυτ αποδδεται, απ πρσωπα που γνωρζουν απ κοντ την κατσταση, χι σε ευθνες της διας της Επιτροπς, αλλ στη... γενικτερη συγκυρα. Δηλαδ στη δυσκολα να διαμορφωθον δεσμευτικς προγραμματικς θσεις εν μσω μιας κατστασης οικονομικ και πολιτικ εξαιρετικ ρευστς, της οποας τα δεδομνα διαρκς μεταβλλονται, πως λλωστε επισμανε και ο Π. Σκουρλτης, χωρς κτι ττοιο να λγεται για πρτη φορ.

Εναι ενδεικτικ και η επιφυλακτικτητα του Γιννη Δραγασκη, ο οποος σταθερ τον τελευταο χρνο χτυπει το καμπανκι για τις δυναττητες που θα χει μια κυβρνηση με κορμ τον ΣΥΡΙΖΑ να υλοποισει λα σα υπσχεται.

Ακμη μια φορ επανλαβε αυτ τη θση του σε ραδιοφωνικ του συνντευξη (9,84), που, σχολιζοντας τις δηλσεις Γλζου, αναγνρισε ως θετικ το τι το ιστορικ στλεχος βαλε να θμα αξιοπιστας του ΣΥΡΙΖΑ και συμπληρωματικ υπογρμμισε, δνοντας μια κατεθυνση, τι πρπει η στρατηγικ της αξιωματικς αντιπολτευσης να εναι το «μικρ καλθι», καθς και πως δεν πρπει να λγονται πργματα «τα οποα δεν εμαστε σγουροι τι μπορομε να τα διασφαλσουμε».

Ο διος, μως, θεσε διαφορετικ το ζτημα, λγοντας πως το ερτημα της νας εποχς εναι «πς θα δημιουργσουμε πλοτο» και πς η διανομ του θα γνει με ρους «δικαιοσνης, αειφορας και αλληλεγγης». Το «πο θα βρομε τα λεφτ», σημεωσε, «δεν εναι το σωστ ερτημα».

Παρμοια εναι και η οπτικ ενς ακμη εκ των οικονομολγων του ΣΥΡΙΖΑ, του βουλευτ Χανων Γιργου Σταθκη, ο οποος σε συνντευξ του στην «Εποχ» σημεινει τι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρπει να αποφγει να δεσμευτε ναντι κατακερματισμνων μικρν ομδων και των συμφερντων τους, συχν αντιτιθμενων μεταξ τους, και να επικεντρωθε σε τσσερα - πντε καθολικ αιτματα που συσπειρνουν την κοινωνα.

 

Γνριμοι... σμβουλοι

Μια επιπλον παρμετρος, που φανεται να εμποδζει τον ΣΥΡΙΖΑ να γνει ιδιατερα συγκεκριμνος προγραμματικ, εναι το γεγονς του ανογματς του σε να δκτυο πολπλευρων επαφν με πολιτικος, οικονομικος και πανεπιστημιακος κκλους στην Ε.Ε., τις ΗΠΑ και αλλο, με στχο τη διαμρφωση μιας ευρτερης αντληψης για τα πργματα, για πιθανς λσεις, συμμαχες κ.λπ., στοιχεα τα οποα η ηγεσα θεωρε πως πρπει να συνεκτιμ κθε φορ στη διαμρφωση των θσεν της.

Σε αυτ τη φση μλιστα ο πρεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συντηρε τους διαλους επικοινωνας με πρσωπα που προσφεραν τις υπηρεσες τους ως σμβουλοι στον πρην πρωθυπουργ Γιργο Παπανδρου:

  • το Γερσιμο Αρσνη και τη Λοκα Κατσλη,
  • τον καθηγητ Οικονομικν Γιννη Βαρουφκη και τον οικονομολγο Τζιμς Γκλμπρεθ – αμφτεροι διδσκουν στην δρα Λντον Τζνσον του Πανεπιστημου του Τξας, που διοργνωσαν την πρσφατη εκδλωση για την ευρωζνη, στην οποα μετεχε ως κεντρικς προσκεκλημνος και ο Αλξης Τσπρας,
  • τον καθηγητ του Χρβαρντ Ρτσαρντ Πρκερ (ο οποος μετεχε στην παραπνω εκδλωση), επσης σμβουλο του Γ. Παπανδρου,
  • το νομπελστα καθηγητ Τζζεφ Στγκλιτς,
  • τον καθηγητ του LSE Κβιν Φδερστοουν, ο οποος πρσφατα εχε διοργανσει εκδλωση στο Λονδνο με ομιλητ τον Αλξη Τσπρα,
  • το Δημτρη Παπαδημητρου, πρεδρο του Levy Institute, στο οποο ο πρεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εχε παραβρεθε τον περασμνο Ιανουριο κατ την πρτη επσκεψ του στις ΗΠΑ (το εν λγω Ινστιτοτο διοργαννει συνδριο στο Μγαρο στις 8 και 9 Νοεμβρου, στο οποο μετχει και ο Γιννης Δραγασκης, εν χορηγς επικοινωνας εναι η «Αυγ»).

Για το αν θα βγλει κτι αυτ η σμωση – και τι – ας περιμνουμε...