του Ματθαου Τσιμιτκη kathimerini.gr

10 2013

http://photo.kathimerini.gr/files/ul/news/3_greece/astegosypnos.jpgΧιλιδες οι καταγεγραμμνοι στεγοι στην Ελλδα αλλ αυτ δεν χει μεγλη σημασα καθς πολλ διαμερσματα των ξεννων του δμου Αθηναων παραμνουν κλειστ

Μλις 20 νθρωποι στεγζονται στους ξεννες του δμου Αθηναων, εν η Κοινωνικ Υπηρεσα εχε προσεγγσει περπου 480. Την δια ρα, η Ελλδα καταγρφει 40.000 στεγους.

Γιατ συμβανει αυτ;

Σμφωνα με τη Δ. Νοση, διευθντρια του Κντρου Υποδοχς και Αλληλεγγης του δμου Αθηναων, η οποα μλησε στην "Καθημεριν", ο λγος εναι τι η λλειψη στγης αποτελε σνθετο πρβλημα που συνδυζει φτχεια, ανεργα, τοξικοεξρτηση, ψυχολογικ προβλματα και λλα. "Πολλο ετε δεν μπορον να βοηθηθον απ εμς ετε αρνονται βοθεια απ το κρτος το οποο κατηγορον".

τσι, ακμα και αν μποροσαν και κατφερναν οι κοινωνικς υπηρεσες των δμων να αυξσουν αυτος τους αριθμος, να μρος της φανερς και οπωσδποτε η κρυμμνη λλειψη στγης δεν θα μποροσαν να αντιμετωπισθον.

"Η λλειψη στγης δεν αφορ μνο τους ανθρπους που ζουν στον δρμο, αλλ και σους δεν χουν πρσβαση σε κατλληλη στγη. νθρωποι που μνουν σε εγκαταλελειμμνα κτρια, οικογνειες που συγκατοικον σε λγα τετραγωνικ, σε παραπγματα που συνθως συναντνται εκτς Αθηνν σε μικρ κλμακα ως σμερα εναι μρος του φαινομνου", εξηγε η κ. Νοση.

"Το φαινμενο της συγκατοκησης οικογενειν σε λγα τετραγωνικ εχε εκλεψει στην Ελλδα, μως παρατηρομε τι επανεμφανζεται. Δεν μιλω για μετανστες που δη βρσκονται σε αυτν την κατσταση, αλλ για λληνες πολτες που δεν μπορον αντεπεξλθουν οικονομικ", λει ο Δημτρης Εμμανουλ, ερευνητς του Εθνικο Κντρου Κοινωνικν Ερευνν.

"Συναντσαμε πρσφατα ζευγρι που αναγκστηκε να χωρσει, προκειμνου να καλπτει ο καθνας τις ανγκες του στην πατρικ εστα. Εναι μαζ, αλλ ζουν χρια", συνεχζει ο διος.

Ο νομικς Βασλης Τσεβρνης σε ρευνα του για τη φτχεια στην Ελλδα, σημεινει πως η αντιμετπιση των προβλημτων που οδηγον στην λλειψη στγης γνεται σμερα πρωτστως απ την ιδιωτικ πρωτοβουλα:

"Κοινωνικς πρωτοβουλες και ομδες αλληλεγγης, Εκκλησα και προγρμματα εταιρικς κοινωνικς ευθνης συγκροτον το δκτυο που σηκνει το μεγαλτερο βρος. Απ την πλευρ του κρτους, εναι οι δμοι που ασκον ττοιες πολιτικς", εξηγε. Ομως η βση πνω στην οποα στηρζονται οι προσπθειες εναι σε μεγλο βαθμ η υψηλ ιδιοκατοκηση και η νομικ προστασα της πρτης κατοικας.