(.)

του Γιργου Χατζηδημητρου απ topontiki.gr

7 2013

http://www.naftemporiki.gr/fu/p/676368/638/399/0x00000000006ca976/2/bouli-suzitisi-polunomosxediou-omilia-a-tsipras.jpgΣκηνς απ το «Μπτες, σπιρονια και καυτς σλλες» θα θυμζει απ τις 12 το μεσημρι της Παρασκευς η Βουλ μετ το καμπκο τχνασμα του προερχμενου απ το Τξας προδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλξη Τσπρα να καταθσει πρταση δυσπιστας στην κυβρνηση. 

 

Πσω απ τον επικοινωνιακ αφρ, η ουσα μως καραδοκε:

Η τριμερη διαδικασα θα ολοκληρωθε τα μεσνυχτα της Κυριακς με φανερ ονομαστικ ψηφοφορα που χει χαρακτρα ψφου εμπιστοσνης στην κυβρνηση και δη θεωρεται απ τρα ββαιο, τι στην κλπη της εθραυστης κοινοβουλευτικς πλειοψηφας, θα μετρηθον τελικ 155 ψφοι.

Αμχανοι σχετικ οι λιγοστο βουλευτς που βρσκονταν εκενη την ρα στην Ολομλεια, σκρπισαν στους διαδρμους ψηλαφζοντας τις «δετερες ερμηνεες»…

Αν υπρχει μια βεβαιτητα μετ την κνηση Τσπρα, αυτ εναι τι απομακρνεται, τουλχιστον για τους επμενους μνες, το ενδεχμενο των πρωρων εκλογν.

λλωστε την πρσφατη κοινοβουλευτικ εμπειρα στη χρα διαμορφνει το αξωμα, οτι «ποτ, καμα κυβρνηση δεν πεσε απ τη καρκλα της μετ απ ανλογη διαδικασα», στω κι αυτ συνιστ την κορυφαα θεσμικ προβλεπμενη δυναττητα μιας αντιπολτευσης προκειμνου να κλονσει τον κυβερνητικ αντπαλο.

 

Η κυβερνητικ ποψη

Αντιθτως, το κυβερνητικ μτωπο βγανει (προβλψιμα και αντικειμενικ) αρραγς και…αναβαπτισμνο στην κολυμπθρα της συλλογικς συνενοχς, προκειμνου να συνεχσει το διλου θερεστο ργο του.

Κυβερνητικο βουλευτς, συνομολογοσαν μλιστα, τι σε μια στιγμ που η τρκα πιζει για τη λψη νων σκληρν μτρων (σ.σ: με την κυβρνηση να παριστνει για μια ακμα φορ τον σκληρ συνομιλητ), δυνητικ το Μαξμου, αποκτ αναπντεχα μια απρβλεπτη διαπραγματευτικ δυναττητα.

Πρσθεταν επσης- ποψη που φανεται πως εκφρστηκε και απ Αριστερ- τι μσω της πρτασης η αξιωματικ αντιπολτευση επιχειρε να απεγκλωβιστε απ την ομηρεα της εσωκομματικς εσωστρφειας, ιδως μετ τις δηλσεις «ευρωπακς νομιμοφροσνης» Τσπρα απ το Τξας που δεν ακοστηκαν με το διο ευκοο αυτ απ λες τις τσεις του κμματος.

 

Η ποψη του ΣΥΡΙΖΑ

Στους αντποδες, τα στελχη του ΣΥΡΙΖΑ, στις δημοσιογραφικς απορες για την χρονικ συγκυρα της πρωτοβουλας, απαντοσαν ρωτντας με τη σειρ τους, «δηλαδ πτε να το κναμε;». Δεν εχαν κι δικο… Απ 1.1.2014 ξεκιν η ελληνικ προεδρα στην Ε.Ε, οπτε θα θεωρετο «χτπημα κτω απ τη μση» μια τσο θεαματικ ενργεια, εν, ενδιαμσως, στις 25 Μαου, τοποθετονται οι αυτοδιοικητικς κλπες και οι ευρωεκλογς, στις οποες, πως δημσια χουν εκφρσει τους φβους τους οι πριμαντνες του εγχριου συστματος διαπλοκς, αναμνεται… «ενσχυση των κρων», δηλαδ του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρωιν εισβολ της Αστυνομας στην ΕΡΤ, ταν μια καλ αφορμ.

Και ο ΣΥΡΙΖΑ, που εχε διοργανσει ακμα και συγκντρωση-στω με…σχετικ επιτυχα- στο Σνταγμα και προσπθησε, πως και τα λλα κμματα και κινσεις της Αριστερς να συντηρσει το θμα στην ημερσια πολιτικ αντιπαρθεση, εχε προδεσει το τελευταο διστημα, τι αυτ δεν ταν ξω απ το αντιπολιτευτικ βεληνεκς του.

Προχρησε σμερα το απγευμα, αλλ, αφο προηγουμνως ο κ. Τσπρας στην σντομη ομιλα του, εξαπλυσε να δριμ κατηγορητριο εναντον της κυβρνησης, για την οποα επε τι μετατρπει την πλρη αποτυχα της σε επθεση αυταρχισμο και σκληρ τιμωρα εις βρος του λαο, εν, επιβινει χωρς καννα κοινωνικ ρεισμα, με μνους συμμχους μια οικονομικ ολιγαρχα και μια δρκα διαπλεκμενων επιχειρηματιν.

Συνελντι ειπεν, ο ΣΥΡΙΖΑ, διευρνει τα ργματα στην ασταθ κοινοβουλευτικ πλειοψηφα, απομακρνοντας το ενδεχμενο των εκλογν για…καλτερες μρες.