1.500

Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

Δευτρα 4 Νοεμβρου 2013

http://www.matrix24.gr/wp-content/uploads/2013/11/monaxopinakes1.jpgΣχεδν 1.500 πνακες, μεταξ των οποων ργα μεγλων ζωγρφων πως οι Πικσο, Ματς και Σαγκλ, οι οποοι εχαν κατασχεθε απ τους Ναζ εχαν πωληθε απ τους Εβραους ταν αυτο προσπαθοσαν να γλιτσουν απ το ναζιστικ καθεστς, βρθηκαν σε να διαμρισμα στο Μναχο, στην ντια Γερμανα, γρφει το γερμανικ περιοδικ Focus.

πως υποστηρζει το περιοδικ, η αξα των ργων αυτν μεγλων ζωγρφων του 20ου αινα, μεταξ των οποων βρσκονται και πνακες των Γερμανν μιλ Νλντε, Φραντς Μαρκ, Μαξ Μπκμαν και Μαξ Λμπερμαν, υπολογζεται τι ανρχεται σε περπου να δισεκατομμριο ευρ. Τα ργα αυτ βρθηκαν αποθηκευμνα στο διαμρισμα ενς ογδοντχρονου.

Σμφωνα με το Focus, ο πατρας του ογδοντχρονου, που φυλοσε τους πνακες αυτος στο διαμρισμ του, ταν νας δισημος Γερμανς συλλκτης, ο Χλντεμπραντ Γκορλιτ, ο οποος εχε αγορσει τους πνακες τις δεκαετες του 30 και του 40.

Nazi-Kunstschatz entdecktΤα ργα αυτ τα εχαν ετε κατασχσει οι Ναζ απ Εβραους και τα εχαν στην συνχεια πουλσει, ετε εχαν πωληθε σε χαμηλς τιμς απ Εβραους που προσπαθοσαν να γλιτσουν την ζω τους απ τους Ναζ. Ετε ακμη εχαν κατασχεθε απ το Τρτο Ριχ επειδ θεωρονταν “εκφυλισμνη τχνη” –σε αντθεση με την επσημη τχνη που εκτιμοσε ο Χτλερ– και εχαν πωληθε επσης στην συνχεια απ τους Ναζ.

Για σχεδν πενντα χρνια, ο γιος του Γκορλιτ, νας μοναχικς νεργος, κρατοσε τους πνακες αυτος σε σκοτειν δωμτια του διαμερσματς του.

Σε λη αυτ τη διρκεια πολησε ορισμνους απ αυτος που εχε στην κατοχ του και ζησε με το κρδος που εχε απ τις πωλσεις αυτς.

Το 2011 η γερμανικ αστυνομα πραγματοποησε ρευνα στο σπτι του υιο Γκορλιτ, η συμπεριφορ του οποου ταν ποπτη, και βρκε τους πνακες αυτος, καταλγει το περιοδικ.

Η εισαγγελα του ουγκσμπουργκ, στην ντια Γερμανα, αρνθηκε να σχολισει τις πληροφορες που αποκαλπτει το Focus.

 

Διαβστε το πλρες ρθρο στα γερμανικ πατντας ΕΔΩ