Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

Δευτρα 4 Νοεμβρου 2013

Την πρτη θση στην παγκσμια παραγωγ τσιπορας και λαυρακιο συνεχζει να κατχει εδ και δο δεκαετες η Ελλδα, η οποα παραμνει και το 2013 πρτη με σημαντικ διαφορ απ τη δετερη παραγωγικ χρα Τουρκα, σμφωνα με τον Σνδεσμο Ελληνικν Θαλασσοκαλλιεργειν.

Βσει των στοιχεων της νορβηγικς εταιρεας Kontali Analyse, τα οποα επικαλεται ο ΣΕΘ, το 2013 η συνολικ παραγωγ της Ελλδας ανρχεται στους 123.000 τνους, εν η παραγωγ της Τουρκας στους 94.000 τνους. Το γεγονς αυτ σμφωνα με τον ΣΕΘ ανατρπει πρσφατο δημοσευμα των Financial Times που εμφνιζε την Ελλδα να υποχωρε κατ 7% δηλαδ στους 94.000 τνους και την παραγωγ της Τουρκας να αυξνει κατ 12% και να ανρχεται στους 108.000 τνους.

πως τονζει στην ανακονωσ του ο ΣΕΘ, η τσιπορα και το λαβρκι εναι το ελληνικ προν διατροφς με τη μεγαλτερη εξωστρφεια, καθς η αξα των εξαγωγν το 2012 ξεπρασε τα 400 εκατ. ευρ. Κθε εβδομδα εξγονται περπου 2.000 τνοι φρσκιας ελληνικ τσιπορας και λαυρακιο οδικς και αεροπορικς σε περισστερες απ 30 χρες αν τον κσμο.

Ο κλδος των ιχθυοκαλλιεργειν αποτελε σημαντικ μοχλ ανπτυξης της ελληνικς οικονομας και παρουσιζει σημαντικς προοπτικς περαιτρω ανπτυξης λγω της εξωστρφειας που τον χαρακτηρζει, πως χαρακτηριστικ αναφρεται και στην πρσφατη ρευνα της McKinsey.

Ωστσο, σμφωνα με τον ΣΕΘ, η συνεχιζμενη οικονομικ κρση χει καταστσει τον κλδο ιδιατερα ευλωτο απειλντας τη βιωσιμτητ του μετ απ 30 χρνια πρωτις. «Μια πρωτι που κατακτθηκε χωρς τις εγγυσεις του κρτους, πως γινε με λλους τομες της πρωτογενος παραγωγς, απειλεται να χαθε επιβεβαινοντας το δημοσευμα των Financial Times» τονζει ο ΣΕΘ και συνεχζει: «H Πολιτεα και το τραπεζικ σστημα πρπει να ενεργοποιηθον μεσα και να υιοθετσουν τα αναγκαα μτρα που θα δσουν λσεις στα ουσιαστικ προβλματα του κλδου της ιχθυοκαλλιργειας τσι στε οι ελληνικς επιχειρσεις θαλασσοκαλλιργειας να συνεχσουν σταθερ να προσφρουν φρσκα ελληνικ ψρια υψηλς ποιτητας και διατροφικς αξας στους καταναλωτς 30 και πλον χωρν».