Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

Σββατο 2 Νοεμβρου 2013

 

ÊÁÑÕÁÔÉÄÅÓ ÍÅÏ ÌÏÕÓÅÉÏ ÁÊÑÏÐÏËÇÓΤην τρτη θση καταλαμβνει το Μουσεο της Ακρπολης στη λστα με τα 50 Καλτερα Μουσεα του Κσμου που δημοσευσε στο ομτιτλο τετρασλιδο αφιρωμ της η βρετανικ εφημερδα Sunday Times.

Κτω απ κθε επιλεγμνο μουσεο υπρχει και μια μικρ περιγραφ. Σε τι αφορ στο μουσεο της Ακρπολης η εφημερδα γρφει: «Στην αρχαα οδ που οδηγε στον “ιερ βρχο”, που ο μεγαλοπρεπς Παρθεννας δεσπζει πνω απ την Αθνα, βρσκεται το Μουσεο της Ακρπολης. να νο αστραφτερ οκημα για τη φιλοξενα της πιο γνωστς κληρονομις του κλασσικο πολιτισμο. Κθε χρνο, εκατοντδες χιλιδες νθρωποι το επισκπτονται για να δουν τα πολιτιστικ θαματα ενς δοξασμνου παρελθντος. Αυτ στκονται πλημμυρισμνα απ φυσικ φως με υποβλητικ φντο την απθανη θα του αυθεντικο μνημεου».

Οι συντκτες του δημοσιεματος παροτρνουν τους αναγνστες να δουν τα αετματα.

Στην εισαγωγ της η εφημερδα αναφρει: «Τα μουσεα δεν εναι μπαγιτικα αποθετρια με ξεπερασμνα λεψανα. Εναι ζωντανς συλλογς της πολιτιστικς μας ζως. ταν τα επισκεπτμαστε εναι σαν να κνουμε να βμα στα βθη της ιστορας της ανθρπινης ζως».

Στη συνχεια καλε τους αναγνστες «να κλψουν λγο χρνο απ τα ταξδια τους» και να διαβσουν τη λστα με τους κορυφαους προορισμος που χουν κατατξει οι ειδικο, «οι πιστο γκουρο των μουσεων», πως τους χαρακτηρζει.

«Στη λστα αυτ συμπεριλαμβνονται ινστιτοτα που δνουν μφαση στα ιστορικ, πολιτιστικ και επιστημονικ ργα τχνης» επισημανει η εφημερδα Sunday Times.

Τις θσεις της πρτης δεκδας της λστας καταλαμβνουν τα εξς:

  1. Μουσεο Σμιθσνιαν στην Ουσινγκτον
  2. Βρετανικ Μουσεου στο Λονδνο
  3. Μουσεο της Ακρπολης στην Αθνα
  4. Μουσεο Σερ Τζον Σαν στο Λονδνο
  5. Αμερικανικ Μουσεο Φυσικς Ιστορα στη Να Υρκη
  6. Πολεμικ Μουσεο Ιμπριαλ στο Λονδνο
  7. Παλτι του Τοπ Καπ στην Κωνσταντινοπολη
  8. Παλτι των Βερσαλλιν στη Γαλλα
  9. Βικτρια και Αλπερτ στο Λονδνο
  10. Εθνικ Μουσεο της Κνας στο Πεκνο