.

Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

31 2013

http://www.newsbomb.gr/media/k2/items/cache/eb5c8c73c4f63745543f5e77a514a5fb_XL.jpg?v=3Προβλματα χει δημιουργσει στον ΣΥΡΙΖΑ ο Μανλης Γλζος δηλνοντας τι το κμμα δεν χει πειστικ απντηση στο πο θα βρει τα λεφτ για να εφαρμσει το πργραμμ του. Και σαν να μην φτανε αυτ ο κ. Γλζος φερε σε δυσκολτερη θση τους επιτελες του ΣΥΡΙΖΑ θτοντας για μια ακμα φορ θμα απλς αναλογικς και τονζοντας τι αν το κμμα ρθει πρτο θα πρπει να μη δεχθε το μπνους των 50 εδρν και αμσως να επιβλει την απλ και δολη αναλογικ.

«Υπρχουν σημεα που δεν χουν ξεκαθαριστε στο πργραμμ μας» επε μιλντας στο Bμαfm. «Και δεν φοβμαι να πω στον κσμο που με ρωτει πο θα βρομε τα λεφτ τι η απντησ μας δεν εναι πειστικ. Δεν εναι, Πρπει να εναι πιο πειστικ».

Ο Μανλης Γλζος δεν μεινε μνο σε αυτ το ζτημα, αλλ χτπησε κατστηθα το ΣΥΡΙΖΑ για το θμα του μπνους των 50 εδρν που η Κουμουνδορου αποφεγει να θξει εδ και να χρνο: Λει για το μπνους των 50 εδρν και την απλ αναλογικ. «Εμες το επαμε και το χουμε δηλσει. Δεν το θλουμε το μπνους των 50 εδρν και αν χρειαστε θα κνουμε αμσως ψηφοφορα για να ρθει το σστημα της απλς και δολης αναλογικς και μετ ας ρθει ο κσμος να αποφασσει». Και συνεχζει δηλνοντας τι:

«Αν η εμπιστοσνη που μας δωσε ο λας στηρζεται σε αυτς τις 50 δρες δεν τις δεχμαστε».

Με τις δηλσεις του αυτς ο Μανλης Γλζος ουσιαστικ μεταμορφνεται απ σμμαχος και υποστηρικτς του Αλξη Τσπρα σε εσωκομματικ αγκθι που δεν διστζει να «ξεμπροστιζει» τις ατλειες του ΣΥΡΙΖΑ και να επιχειρε να επαναφρει τον αρχηγ του στην γραμμ της αριστερς ορθοδοξας.

 

Βαρυσμαντη παρμβαση του Μανλη Γλζου στα εσωκομματικ του ΣΥΡΙΖΑ

Σε προηγομενο ρθρο του, με τον χαρακτηριστικ ττλο «Εξωκυκλικ δλωση του Μανλη Γλζου», φησε προ ημερν σαφες αιχμς κατ της ηγεσας του κμματος και τους χειρισμος της Κουμουνδορου στο ζτημα των διαφοροποισεων, τσο του ιδου σο και της Ζως Κωνσταντοπολου, απ την κομματικ γραμμ, στην ψφιση της τροπολογας για την αναστολ της κρατικς χρηματοδτησης της Χρυσς Αυγς.

Σε αυτ το ρθρο θυμζοντας την φρση του Ευγγελου Αβρωφ «ποιος βγανει απ το μαντρ, τον τρει ο λκος», λοιδορε τη λογικ των κομμτων του δικομματισμο «που θελε τους βουλευτς, φωνους, χωρς ποψη, υποταγμνους στην εκστοτε ηγεσα».

Να θυμσουμε τι ο Μανλης Γλζος απεχε απ την ψηφοφορα, εν η Ζω Κωνσταντοπολου ψφισε παροσα, γεγονς που σχολιστηκε δυσμενς απ «κκλους» του κμματος προσκεμενους στον επικεφαλς της Κοινοβουλευτικς Ομδας του ΣΥΡΙΖΑ. Με τη δλωσ του, το ιστορικ στλεχος της Αριστερς επιχειρηματολογε γιατ η «ομογενοποηση» που προσπαθε να επιβλει η ηγεσα του κ. Τσπρα εναι λθος.

«Στη "δικ μας Αριστερ" δεν υπρχε μαντρ. Και αυτ σως ταν η θεμελιδης διαφορ ανμεσα σε "εμς" και λους τους λλους», γραψε ο κ. Γλζος: «Αυτ το χει καταγρψει η νετερη πολιτικ ιστορα του τπου, και εμες καλομεθα να αποδεξουμε τι αυτ η διαφοροποηση δεν χει τελεισει».

Σε τι αφορ στους συνεργτες του κ. Τσπρα που τον επκριναν επειδ τλμησε να διαφοροποιηθε απ την επσημη γραμμ, ο κ Γλζος ταν ιδιατερα καυστικς, χαρακτηρζοντας αυτ τη λογικ του ΣΥΡΙΖΑ «σαν ωση» που τον τελευταο καιρ χει εξαπλωθε.

 

Η σχσεις του με τον Τσπρα

Ο Μανλης Γλζος αρνθηκε πως υπρχει ανοικτ μτωπο με την ηγεσα του κμματος, κανε λγο για μια συνεχ και "γνιμη" διαβολευση στα πλασια της Κοινοβουλευτικς Ομδας του ΣΥΡΙΖΑ και για "προσπθειες να λυθε ποιο θμα παρουσιζεται και το οποο δεν συνδει με την υπσταση ενς αριστερο κμματος".

Στην ερτηση για το κατ πσον και λλοι βουλευτς θεσαν ζτημα για το πως λαμβνονται οι αποφσεις στο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Γλζος απντησε πως ο Αλξης Τσπρας χει δικαωμα να αποφασζει ως αρχηγς αλλ αυτ δεν σημανει πως δεν πρπει να υπρχει διαβολευση με την Κ.Ο για σημαντικ ζητματα.

Σημεωσε πως στα πλασια των εσωκομματικν συζητσεων υπρξε αναγνριση για το που γιναν σφλματα στην μχρι τρα πορεα και πως αυτ δεν θα επαναληφθον στο μλλον. Ξεκαθρισε δε πως: "χω εμπιστοσνη στον Τσπρα τι δεν πρκειται να δεχθε ο διος να γνει το κμμα αρχηγικ προσωποπαγς..." και συμπλρωσε: «Ο Γλζος παρνει αποστσεις απ εκενους που θλουν να καταστσουν το ΣΥΡΙΖΑ μονολιθικ κμμα, χι απ τον Τσπρα»

Παραδχθηκε πντως πως το θμα των συνιστωσν, θμα για το οποο ο διος διαφοροποιθηκε ντονα, δεν χει λυθε, αλλ ευελπιστε πως σντομα θα λξει.

 

Αμχανη ταν η αντδραση για τον Μανλη Γλζο απ τα στελχη του ΣΥΡΙΖΑ

Χαμηλος τνους προσπθησαν να κρατσουν οι κοινοβουλευτικο εκπρσωποι του ΣΥΡΙΖΑ Δημτρης Παπαδημολης και Παναγιτης Λαφαζνης, κνοντας πολ προσεκτικς παρατηρσεις σον αφορ τις δηλσεις του Μανλη Γλζου.

Σε δηλσεις του στο vimafm, ο Δημτρης Παπαδημολης τνισε πως «εκλαμβνω την παρατρηση του Μανλη Γλζου, τον οποο σβομαι και εκτιμ απεριριστα, ως μα προτροπ προς τον ΣΥΡΙΖΑ να κνει πιο πειστικ την πρτασ του για την οικονομα και την καθημεριντητα. Να πεθουμε καθημεριν και περισστερους και περισστερο. Εμαι ββαιος τι η επιτροπ προγρμματος, υπ τον Γιννη Δραγασκη, θα αξιοποισει και τις προτσεις του Μ. Γλζου».

Στη συνχεια ο κ. Παπαδημολης πρσθεσε: «δεν παριστνουμε τους τλειους. Δεν μας ενοχλε ταν κποιος, ετε πολτης ετε στλεχος μας, μας επισημανει κεν και αδυναμες, διτι εναι στις προτεραιτητες του διου μας του συνεδρου η επεξεργασα του προγρμματς μας, για να γνεται πιο συγκεκριμνο, πιο πειστικ και πιο τεκμηριωμνο».

Παρλληλα και ο Παναγιτης Λαφαζνης σε δηλσεις του στο Mega, θλησε να «ρξει» τους τνους επισημανοντας πως «οποιαδποτε παρατρηση του Μανλη Γλζου εναι χρσιμη και σεβαστ».