: 50

Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

31 2013

http://www.star.gr/publishingimages/2013/10/311013143158_8388.jpgΠρταση νμου για την καθιρωση της απλς αναλογικς με μεση κατργηση του μπνους των 50 εδρν, που προβλπει ο σημερινς εκλογικς νμος, κατθεσε η ΔΗΜΑΡ, πως ανακονωσε ο πρεδρος της ΔΗΜΑΡ Φτης Κουβλης.

Σμφωνα με τις δηλσεις του, απαιτεται γνσια καταγραφ των πολιτικν δυνμεων και η πρταση της ΔΗΜΑΡ εναι και πρσκληση προς λα τα κμματα προκειμνου να συζητσουν το θμα.

«Δεν υπρχει πλον καμα δικαιολογα για την πριμοδτηση του πρτου κμματος, ταν αυτ απχει πρρω απ την αυτοδυναμα, με ποσοστ μλιστα που μπορον να κινονται κτω απ το 30%, ακμη και κτω απ το 20%, πως συνβη με τις εκλογς του Μαου του 2012», τνισε ο κ. Κουβλης, ανακοιννοντας την πρωτοβουλα του κμματς του.

Επεσμανε παρλληλα τι οι σημερινς πολιτικς συνθκες χουν αφαιρσει πλον κθε επιχερημα για την υπερσπιση του υπρχοντος εκλογικο νμου, ο οποος εναι αναντστοιχος με την κοινωνικ και πολιτικ πραγματικτητα. Μια πραγματικτητα, πως επε, που βρσκεται μακρι απ την λογικ του παραδοσιακο δικομματισμο, με κριο χαρακτηριστικ την ντονη κινητικτητα του εκλογικο σματος, που οδηγε σε συνεχ αναδιταξη των πολιτικν δυνμεων.

«Απαιτεται η γνσια καταγραφ των πολιτικν δυνμεων, με βση την αρχ της ισοδυναμας της ψφου, η οποα, στις σημερινς συνθκες, εναι η μνη που μπορε να δσει μια να δημοκρατικ νομιμοποηση στο πολιτικ σστημα, προκειμνου αυτ να διαμορφσει, με προγραμματικς συγκλσεις και συμφωνες, την υπρβαση της ολπλευρης κρσης που πλττει τσο το διο σο και την κοινωνα μας», υπογρμμισε και προσθεσε τι «η πρταση της ΔΗΜΑΡ αποτελε πρσκληση προς λα τα κμματα του δημοκρατικο τξου για τη θετικ τοποθτησ τους και την αποδοχ της».

Σε ερτηση για το πς θα εξασφαλισθε η κυβερνητικ σταθερτητα, ο κ. Κουβλης απντησε τι με την απλ αναλογικ δημιουργονται οι προποθσεις για ουσιαστικς προγραμματικς συγκλσεις και κατληξε: «Εν δεν υπρχε η απλ αναλογικ θα πρεπε να την εφερουμε».