Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

17 Οκτωβρου 2013

http://2.bp.blogspot.com/-RbU2h6c41FQ/Uh7uBTq7xCI/AAAAAAABKBc/g1DXbtGY6qI/s1600/1.jpgΣε ισβια κθειρξη καταδικσθηκαν χθες απ το Τριμελς Εφετεο Κακουργημτων Καλαμτας οι τρεις (οι δο Αθηναοι και ο Θεσσαλονικις) απ τους πντε κατηγορομενους στη μεγλη υπθεση των εικονικν τιμολογων και της παρνομης επιστροφς ΦΠΑ.

Ο εκ Φιλιατρν Μεσσηνας κατηγορομενος, που δωσε τα ονματα των αγροτν στους οποους κπηκαν τα εικονικ τιμολγια αγοραπωλησας προντων, καταδικσθηκε σε 20 χρνια κθειρξης, εν του αναγνωρσθηκε το ελαφρυντικ της ειλικρινος μετνοιας. Επσης, επειδ επιδωξε να μεισει τις συνπειες της πρξης του, αφο επστρεψε το ποσ απ την παρνομη επιστροφ ΦΠΑ.

Ο 5ος του κατηγορητηρου αθωθηκε, ξδελφος του προηγομενου, αθωθηκε αφο το δικαστριο απρριψε τη κατηγορα της εγκληματικς οργνωσης, με την οποα βαρυνταν.

 

Το ιστορικ της υπθεσης

Το κουβρι της ιστορας ρχισε να ξετυλγεται πριν απ περπου μια 2ετα, ταν ελεγκτς του ΣΔΟΕ- κατπιν καταγγελιν και πληροφοριν- εντπισαν 2 τομα απ την Αθνα και να ακμα απ τη Θεσσαλονκη, που φτνοντας με μια λευκ Mercedes, «σκρπιζαν» στην ευρτερη περιοχ της Μεσσηνας πλαστ τιμολγια, τα οποα χρησιμοποιοσαν αγρτες για να λαμβνουν επιστροφς ΦΠΑ.

Απ τους ελγχους που γιναν, διαπιστθηκε τι το κκλωμα εχε εκδσει και διακινσει τιμολγια συνολικς αξας 8,5 εκατ. ευρ, ποσ μεγλο αλλ χι ασυνθιστο εν το συγκρνει κανες με αντστοιχα ευρματα λλων ερευνν.

Σμφωνα με το παραπεμπτικ βολευμα οι κατηγορομενοι φτιαχναν πλαστ τιμολγια τα οποα χρησιμοποιοσαν για να κερδσουν απ την επιστροφ ΦΠΑ, ζημινοντας κθε τσο το Δημσιο με ποσ μεγαλτερα των 150.000 ευρ, στην Καλαμτα, τα Φιλιατρ, την ευρτερη περιοχ της Μεσσηνας και το Αργος, κατ το χρονικ διστημα απ 1 Ιανουαρου 2011 ως 31 Δεκεμβρου 2011.

Τα πλαστ τιμολγια τα υπβαλλαν οι κατηγορομενοι μαζ με σχετικ ατηση επιστροφς ΦΠΑ συνοδευμενη απ τα πλαστ περιστατικ, στους κατ τπους Αγροτικος Συνεταιρισμος και τις Ενσεις τους, οι οποοι τα διαββαζαν κατ περπτωση στις ΔΟΥ Καλαμτας, Φιλιατρν και Αργους.

πως αναφρεται στο βολευμα, «η ζημι που παθε το Δημσιο απ την παραπλνηση των υπαλλλων της ΔΟΥ και την εκταμευση μρους του ποσο του ΦΠΑ που αναγρφονταν στα πλαστ περιστατικ απειλθηκε σε βρος του απ την υποβολ τους, ανρχεται στο ποσ των 843.460,89 ευρ, με αντστοιχη ωφλεια των κατηγορουμνων και των αποδεκτν των πλαστν παραστατικν». 

Αξζει να σημειωθε τι σμφωνα με το κατηγορητριο ο Θεσσαλονικις κατηγορεται τι διηθυνε την ομδα, «για να διαπρττουν για αριστο χρονικ διστημα και εξακολουθητικς και για μακρ χρονικ διστημα το κακοργημα της πλαστογραφας με χρση κατ' επγγελμα και συνθεια και κατ' εξακολοθηση σε βρος του ελληνικο Δημοσου».

Ειδικτερα, ο Θεσσαλονικις κατηγορεται τι εχε τον ηγετικ και καθοδηγητικ ρλο. Ο νας Αθηναος, τι δινε την εντολ για τη συμπλρωση των πλαστν τιμολογων. Οι Φιλιατρινο, τι ως μλη υποδεκνυαν τους αγρτες που ταν πρθυμοι να συνεργαστον μαζ τους, δνοντας τα στοιχεα τους για να συμπληρνονται με αυτ τα πλαστ τιμολγια με την επωνυμα τους.

Ο λλος Αθηναος κι ο νας κτοικος Αττικς κατηγορονται τι καναν νομιμοφαν ναρξη λειτουργας επιχειρσεων στο νομ τους, στε να εκδδονται τα πλαστ τιμολγια με την επωνυμα τους. Και ο τερος κτοικος Αττικς, τι συμπλρωνε κατ' εντολ του ενς Αθηναου τα πλαστ γγραφα με τα στοιχεα των αγροτν, σμφωνα με τις υποδεξεις του Θεσσαλονικιο και του ενς Φιλιατρινο.

πως αναφρει το βολευμα, «για τους σκοπος τους εχαν προμηθευτε τα απαρατητα υλικοτεχνικ μσα για την πλαστ θερηση (διτρηση) των εικονικν τιμολογων και οργνωσαν δκτυο πληροφρησης της οικονομικς κατστασης διαφρων αγροτν στε με φορτικς πισεις απειλς και παραινσεις να πετυχανουν τη συνεργασα τους με την κδοση των πλαστν τιμολογων στο νομ τους». 

 

«Πγωσαν» λοι απ την ποιν

Οι πντε κατηγορομενοι αντιμετπιζαν τις κατηγορες της εγκληματικς οργνωσης και της κακουργηματικς πλαστογραφας.

Το δικαστριο αποφσισε την αθωση λων για την κατηγορα της εγκληματικς οργνωσης (αυτ την κατηγορα χωρς την πλαστογραφα αντιμετπιζε μνο ο ξδελφος του Φιλιατρινο). Καταδικσθηκαν, μως, και οι τσσερις για την κακουργηματικ πλαστογραφα.

Το δικαστριο δχθηκε απλυτα την πρταση της εισαγγελως για το ψος των ποινν και αυτς πεσαν σαν βμβα στην αθουσα του Τριμελος. Οι συγγενες των κατηγορομενων αντδρασαν με επιφωνματα κπληξης και κλματα στο κουσμα της απφασης, και μλις οι δικαστς σηκθηκαν να φγουν ξσπασαν σε κραυγς αποδοκιμασας και κατρες.

 

ρευνα του ΣΔΟΕ

Υπενθυμζεται τι πρυσι το Μιο στην Κυπαρισσα το ΣΔΟΕ σταμτησε μια λευκ μερσεντς και συνλαβε δο τομα, τα οποα βρσκονταν εκε για συναλλαγς με εικονικ τιμολγια.

Τα τιμολγια δεν ανταποκρνονταν σε πραγματικς συναλλαγς και κατατθεντο μσω των Αγροτικν Ενσεων και Συνεταιρισμν στις κατ τπους αρμδιες ΔΟΥ, για την παρνομη εσπραξη της επιστροφς ΦΠΑ.

Οι δο εταιρεες - μαμο που συμμετεχαν στο κκλωμα κοψαν εικονικ τιμολγια, ψους 7.667.826,28 ευρ. Ο ΦΠΑ που διεκδικθηκε να επιστραφε απ τα τιμολγια αυτ εναι 843.460,89 ευρ.

Σμφωνα με τις κατηγορες, απ το ποσ της επιστροφς ΦΠΑ οι εμπλεκμενοι εισπρατταν το 4% και οι αγρτες το υπλοιπο 7%.