Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

Τετρτη 16 Οκτωβρου 2013

Πθανε ο καθηγητς Αρχαιολογας Γιργος ΧουρμουζιδηςΠθανε σμερα, Τετρτη, σε ηλικα 81 ετν -γεννθηκε στις 26 Νοεμβρου του 1932 στη Θεσσαλονκη- ο ομτιμος καθηγητς Αρχαιολογας στο ΑΠΘ και πρην βουλευτς του ΚΚΕ Α' Θεσσαλονκης Γιργος Χουρμουζιδης.

Η πολιτικ κηδεα του θα γνει την Πμπτη, στις 16.00, στα κοιμητρια της Θρμης.

Σ' να βιογραφικ γραμμνο απ τον διο σημεινει: «Γεννθηκα στη Θεσσαλονκη και θα θελα να πεθνω στην Κεντρικ Ασα, ακριβς πνω στο Δρμο του Μεταξιο. ρχισα να γρφω απ οκτ χρον. Στην αρχ γραφα κρυφ, προσευχς και βωμολοχες.

» στερα εκθσεις ιδεν, ποιματα. Αποπειρθηκα να γρψω κι να μυθιστρημα: 'Το κορτσι με τα γκρζα μαλλι'. Απ ττε δε σταμτησα να γρφω παντο και τα πντα. Διηγματα, θεατρικ μονπρακτα, σενρια, αρχαιολογικ ρθρα, βιβλιοκρισες, διαλξεις, δοκμια, ευθυμογραφματα, συστατικς επιστολς, εγκυκλοπαιδικ λμματα, ανακοινσεις για επιστημονικ συνδρια, πολιτικς προκηρξεις και πολιτικ ρθρα, επιφυλλδες σε εφημερδες, στχους για λακ τραγοδια, χαιρετισμος για πολιτικς συγκεντρσεις, ακμα και για να γμο στο Ασχαμπτ, που με εχανε καλσει, ταν επισκφτηκα το Τουρκμενιστν.

» γραψα εισηγητικς εκθσεις για διδακτορικς διατριβς και εκλογς καθηγητν, κεμενα διαφημσεων, 'αγορεσεις' για τη βουλ, κατ' αρχν και κατ' ρθρον. γραψα και δυο επικδειους, ναν για τον Κτσο Μακρ και ναν για τον Μανλη Ανδρνικο! Και σε ναν τοχο, ταν μουνα πρσκοπος, γραψα με μεγλα κκκινα γρμματα: 'Σ' αγαπ'. Κι σο περνει ο καιρς γρφω ασταμτητα, γιατ εκενο που θλω να γρψω δεν το γραψα ακμα! Κι ταν πια δεν χω τι λλο να γρψω θα πρω το Δρμο του Μεταξιο».

Ο Νκος Χουρμουζιδης ταν παντρεμνος και εχε δο κρες.

Εξδωσε σειρ βιβλων για την αρχαιολογα και τη θση του αρχαιολγου σ' αυτ.

Για ναν περπου χρνο, το 1998, επιμελετο και παρουσαζε σειρ εκπομπν για την αρχαιολογα στον πολιτιστικ ραδιοφωνικ σταθμ της ΕΡΤ (9.58). Η εκπομπ του γινε βιβλο και κυκλοφρησε απ τις εκδσεις «Νησδες» και τον 9.58 με ττλο «Λγια απ χμα» (αφορ στις εμπειρες του απ τις ανασκαφικς δραστηριτητες ειδικ στους προστορικος οικισμος) της Θεσσαλας απ' που ρχισε και στο Δισπηλι της Καστορις που βρισκταν μχρι το περασμνο καλοκαρι και επιστατοσε τη συνχιση των ανασκαφν.

Νοσηλευταν απ τον περασμνο Σεπτμβριο, καθς διαγνστηκε με προχωρημνο καρκνο.

Δεν πρλαβε να πρει το δρμο του μεταξιο, πως ονειρευταν.

 «Μιλ και γρφω χρησιμοποιντας ως πρτη λη το χμα.... Αυτ το χμα δεν εναι μοιο με εκενο που βζουμε κθε φθινπωρο στις γλστρες μας. Εναι το χμα ενς περεργου κπου που τον περπτησαν πριν απ χιλιδες χρνια νθρωποι σαν κι εμς και επνω του φησαν τα χνρια του κπου και του θυμο τους, της βιασνης και της ηρεμας τους. φησαν τα χνρια της ζως τους» σημεωνε, με αφορμ την κδοση του βιβλου «Λγια απ χμα».